Ακροδεξιά και αριστερά: Οι Νέρωνες της λογικής μας
Shutterstock
Shutterstock

Ακροδεξιά και αριστερά: Οι Νέρωνες της λογικής μας

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα έδωσαν για μια φορά ακόμα την ευκαιρία στις συγκλίνουσες ομάδες της αριστεράς και της άκρας δεξιάς να συμπορευτούν στον δρόμο του παραλογισμού, εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα των ανεμογεννητριών. Το σύνθημα τους είναι απλό και τοξικό. «Οι εταιρείες των ανεμογεννητριών βάζουν τις φωτιές».

Το έργο το είχαμε ξαναδεί και με τις φωτιές της Εύβοιας. Όπου και πάλι είχαν κατηγορηθεί οι εταιρείες των ΑΠΕ για τις πυρκαγιές. Κατηγορίες που δεν εδράζονταν πουθενά αλλού, παρά μόνο στις θεωρίες συνωμοσίας, που καλλιεργούν με περισσή φροντίδα, τα πολιτικά άκρα της χώρας. 

Έτσι και σήμερα διαβάζουμε ότι η φωτιά στα Δερβενοχώρια είναι εμπρησμός 100% και μάλιστα σε περιοχές που θέλουν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Διαβάζουμε πως η συγκεκριμένη κορυφογραμμή είναι το μοναδικό κομμάτι με πεύκα όπου μπορούσαν να επιχειρήσουν οι εταιρείες. Και πως η κυβέρνηση ακολουθεί την καταστροφική συνταγή των εκκενώσεων και αφήνει τις περιοχές να καούν ολοκληρωτικά για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των «ολιγαρχών» που παρομοιάζονται με παράφρονες Νέρωνες. Εύληπτο και εύπεπτο υλικό προπαγάνδας για τους μη ενημερωμένους πολίτες, που με ευκολία πίσω από κάθε γεγονός αναζητούν εχθρούς και δαίμονες, πάνω σε θεωρίας συνωμοσίας και νοσηρής φαντασίας. 

Οι θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν ότι γίνονται εμπρησμοί για να διευκολυνθεί δήθεν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι νέες. Εμφανίζονται κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια πυρκαγιά. Και θυμόμαστε καλά πως για πρώτη φορά είχαν εμφανιστεί ήδη από το μακρινό 2000 με αφορμή πυρκαγιές στη Νότια Εύβοια. 

Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, οι πυρκαγιές ανοίγουν τον δρόμο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Είναι όμως έτσι;

Φυσικά και όχι! Δεν απαιτείται να καεί μια περιοχή για να επιτραπεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι νόμοι και διαδικασίες που επιτρέπουν την εγκατάσταση εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων, σε μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Οπότε η εκδήλωση πυρκαγιών, όχι μόνο δεν διευκολύνει την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης, αλλά αντιθέτως την καθυστερεί. 

Όταν λοιπόν ο νόμος καθορίζει τις επιτρεπτέες επεμβάσεις όπως είναι για παράδειγμα τα στρατιωτικά έργα, τα έργα υποδομής, οι δημόσιοι δρόμοι, οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, τα έργα ΑΠΕ, τα υδροηλεκτρικά έργα, οι γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών, τα μεταλλεία, τα λατομεία, ορισμένες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές χρήσεις, οι τουριστικές εγκαταστάσεις, τα χιονοδρομικά κέντρα, οι κατασκηνώσεις, τα καταφύγια, οι βιομηχανίες ξύλου και οι μονάδες άντλησης και εμφιάλωσης νερού και άλλες, γιατί κάποιος να πάει να κάψει τον τόπο στον οποίο θέλει να επενδύσει, αφού είναι καθ’ όλα νόμιμος; 

Διότι σύμφωνα με το συνονθύλευμα των ακροδεξιών και αριστερών ιαχών, είναι ολιγάρχης, διότι εκπροσωπεί συμφέροντα, διότι είναι κεφάλαιο, διότι είναι κερδοσκόπος, διότι …., διότι …., διότι …. Και εδώ ο καθένας μπορεί να συμπληρώσει ό,τι θέλει, με βάση τις ιδεοληψίες, τις εμμονές, τις εχθροπάθειες, αλλά και τις ανοησίες πάνω στις οποίες δομεί την προπαγάνδα του. Και δεν είναι τυχαίο, πως το γεγονός της σύγκλισης των δυο άκρων, συντελείται ακόμα μια φορά, σε μια στιγμή που η χώρα πονάει και οι πολίτες της βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Αυτό ακριβώς επιζητούν τα άκρα. Τη δημιουργία χαοτικών καταστάσεων και κλίματος οργής και αγανάκτησης για να δρέψουν τους καρπούς της τοξικής τους προπαγάνδας, καίγοντας τη λογική μας.

Διότι ως γνωστόν η κανονικότητα ευνοεί τη δημοκρατία και όχι τα άκρα. Ευνοεί τους νουνεχείς και λογικούς. Και όχι τους προπαγανδιστές που βασίζονται στην άγνοια και τον φόβο. 

Συμπερασματικά, δεν απαιτείται να καεί μια περιοχή για να επιτραπεί να εγκατασταθεί σε αυτήν αιολικό πάρκο, αφού όπως προαναφέραμε η νομοθεσία επιτρέπει την εγκατάστασή του υπό όρους, εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Η πυρκαγιά δεν διευκολύνει στο παραμικρό την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου. Αντιθέτως, την επιβραδύνει. Διότι η καμένη έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα και η υπό αδειοδότηση εγκατάσταση αναγκάζεται να προβεί σε αυξημένες μελέτες και μέτρα προστασίας, παράλληλα με τα έργα αναδάσωσης και αποκατάστασης τα οποία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις.