Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μολονότι στο ξεκίνημα το ελληνικό χρηματιστήριο προσπάθησε να «χτίσει» κάποια αντίδραση με στόχο την επανάκτηση των 740 μονάδων, εντούτοις η εν γένει αβεβαιότητα που κυριαρχεί, τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και διεθνώς, οδήγησε σε αλλαγή του σκηνικού.
Η περίοδος που διανύουμε, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα και διεθνώς εν μέσω έξαρσης του εμπορικού πολέμου και της κλιμάκωσης των δασμών, δεν είναι περίοδος αύξησης ρίσκων, αλλά περιφρούρησης ρευστότητας και κατοχύρωσης κερδών.
Αυτό δείχνει η σημερινή συνεδρίαση, παρ' ότι χθες υπήρξε αξιοσημείωτη κλιμάκωση του τζίρου λόγω MSCI. Όμως, η γενική εικόνα του Μαΐου και οι κατακόρυφα μειωμένοι τζίροι ευρύτερα, αποδεικνύουν ότι οι επενδυτές «παίζουν» άμυνα.
Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε πτωτική τροχιά, λόγω της αλλαγής της εικόνας σε τράπεζες αλλά και blue chips.
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 728 μονάδες με πτώση 0,48%, μολονότι στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά, έχοντας μάλιστα υψηλό ημέρας στις 740,55 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών παραμένει σε πολύ μέτρια επίπεδα, όπως ήταν εξ αρχής της συνεδρίασης και διαμορφώνεται μόλις στα 35 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε πως χθες, με εμφατική κυριαρχία των τραπεζών που αύξησαν κατακόρυφα όγκους και τζίρους, η αξία συναλλαγών του Χ.Α. εκτοξεύτηκε στα 85,59 εκατ. ευρώ, με τα 51,4 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον τραπεζικό κλάδο και την Εθνική να δεσπόζει με τζίρο 23,08 εκατ. ευρώ!
Σήμερα όμως, από την αρχή δεν υπήρχε ρυθμός στον τζίρο, κάτι που απονεύρωσε την προσπάθεια των αγοραστών και ευτέλισε την όποια δυναμική αντίδρασης.
Πλέον στις τράπεζες η Alpha Bank έχει γυρίσει πτωτικά χάνοντας 1,19%, με τις υπόλοιπες να κρατούν το ήπια θετικό πρόσημο, ενώ αλλαγμένη είναι η ευρύτερη εικόνα και στον FTSE 25.
Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Fourlis, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν οι ΕΛΠΕ, Viohalco και Lamda Development. Στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, Εθνική, Grivalia Properties και Eurobank έχοντας άνοδο άνω του 1%.
Πτωτικά κινείται και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap όπου απώλειες άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως MLS, MIG, AVAX και Κρι Κρι. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι αλλαγμένη, με 39 μετοχές σε άνοδο και 58 σε πτώση.