Με το λογικό επιχείρημα ότι για να αυξήσει επιτόκια πρέπει πρώτα να παύσει τις επαναγορές χρέους, υπό το -απερχόμενο, πλέον- πρόγραμμα εξαιτίας της πανδημίας, η Fed δεν προέβη σε κάποια μεταβολή στην υφιστάμενη νομισματική της πολιτική, και μετακύλησε τα γεγονότα για την επόμενη συνεδρίαση, αυτή του Μαρτίου. Και βασικό μέλημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας παραμένει η σταδιακή συρρίκνωση του ισολογισμού της, που πλησίασε τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, η αναμονή για κάποια έκπληξη από πλευράς επενδυτών δεν ήταν αβάσιμη, καθώς το χρονικό παράθυρο έκλεισε καιρό πριν, όταν ο πληθωρισμός φάνηκε να μην είναι αναστρέψιμος, αγγίζοντας υψηλά 40ετίας στο 7% στις ΗΠΑ. Έτσι, οι παίκτες στη Wall Street πόνταραν σε μια πιο επιθετική προσέγγιση του Powell, προεξοφλώντας και παράλληλα ρευστοποιώντας μεγάλες θέσεις.
Η κρισιμότητα του ζητήματος απεδείχθη στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου και κατεγράφη μια από τις μεγαλύτερες αντιστροφές κλίματος στη σύγχρονη ιστορία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο επενδυτικός κόσμος λίγο-πολύ γνωρίζει το εγγύς μέλλον της νομισματικής πολιτικής της Fed, αναζητείται απλά το νέο σημείο μεσοπρόθεσμης ισορροπίας, ή αλλιώς τα νέα επίπεδα που το ταμπλό θα αποτιμά τις μετοχές σε ένα περιβάλλον νομισματικής σύσφιξης αλλά παράλληλα εύφορου εδάφους για τις επιχειρήσεις.
Τα πάντα θα κριθούν στην ευαισθησία των μακροοικονομικών δεδομένων στις παρεμβάσεις της Fed. Και αυτό, είναι πολυπαραγοντικό, διότι ο πληθωρισμός επιβαρύνεται αυτό το διάστημα από εξωγενείς με την Κεντρική Τράπεζα μεταβλητές, κυρίως γεωστρατηγικού χαρακτήρα, συνυπολογίζοντας και το ενδεχόμενο κάποιας υφεσιακής παγίδας από έξαρση της πανδημίας.
Η μεταβλητότητα θα είναι δεδομένη από εδώ και πέρα, καθώς αυξήθηκε υπέρμετρα η εξάρτηση των αποδόσεων στο ταμπλό με ειδησεογραφία και φημολογία, με βασικό πρωταγωνιστή, βεβαίως, τη Fed. Και το ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν είναι απλό, καθώς τα συμβατικά μέτρα αύξηση επιτοκίων έρχονται να χαλιναγωγήσουν έναν ασύμμετρα υψηλό και καλπάζων πληθωρισμό, σε ένα περιβάλλον όπου είναι ακόμα νωπά τα βήματα των τεράστιων χρηματικών κεφαλαίων μηδενικού κόστους που εισήλθαν στην οικονομία από τα πακέτα στήριξης.
Οι επόμενοι 18μήνες, βάσει των αναλύσεων, θα κρίνουν τον βαθμό με τον οποίον απορροφήθηκαν τα κεφάλαια που δημιούργησαν και τον υψηλό πληθωρισμό, ώστε να διαφανεί η πολλαπλασιαστική τους επίδραση στο μέλλον, ή η καταστροφική αύξηση των τιμών χωρίς σημαντικό λόγο.
Να επισημανθεί ότι οι πιθανότητες βαραίνουν προς ένα μετριοπαθές σενάριο για τους επόμενους μήνες σχετικά με την παρέμβαση της Fed, ήτοι επιτοκιακός στόχος 1-1,25%, επιτευχθείς σε 4 διαδοχικές αυξήσεις, και προφανώς ανάλογα τις περιστάσεις. Θεωρητικά, εάν η Fed βάσει των υφιστάμενων μοντέλων της, αναγκαστεί σε 5η ή/ και 6η παρέμβαση, τα πράγματα θα επιβαρυνθούν σημαντικά, διότι θα διαφανεί η αδυναμία των μέτρων αυτών να επιβραδύνουν τον ΔΤΚ. Και τούτο, υπό την αίρεση το ποσοστό ανεργίας να μην ανέλθει άνω του 25%, ήτοι να μην ξεπεράσει το 5% (3,9% τρέχον) στο εξεταζόμενο διάστημα.