Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στο θεαματικό χθεσινό ενδοσυνεδριακό γύρισμα «χτίζει» σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να βρει εκ νέου τις ισορροπίες του και να τακτοποιήσει τις όποιες στρεβλώσεις υπήρξαν από τις υπερβολές του προηγούμενου διημέρου.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχει επανέλθει πάνω από τις 820 μονάδες – επίπεδο που θεωρείται κομβικό για τους τεχνικούς αναλυτές – αλλά διαπραγματεύεται στις 827 μονάδες με άνοδο 1,20%.
Τα περισσότερα blue chips και οι τράπεζες κινούνται ανοδικά, παρέχοντας στήριξη, ενώ ο τίτλος της Folli Follie καταγράφει απώλειες 1,75% στα 8,40 ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες η μετοχή έφτασε να καταγράφει πτώση 14,50%, όμως ανέκτησε δυνάμεις, εν μέσω στηρίξεων, κλείνοντας στο φινάλε με άνοδο 13,70%.
Στήριγμα δίνει η Εθνική με άνοδο άνω του 3%, άνω του 2% κερδίζουν οι ΔΕΗ και Τιτάν, ενώ άνοδο πλέον του 1% έχουν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Eurobank, Jumbo και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, για άλλη μια φορά η Coca Cola HBC κινείται κόντρα στην υπόλοιπη αγορά, καθώς χθες στήριζε, ενώ σήμερα υποχωρεί σε ποσοστό 1,26%!
Σ' ό,τι αφορά τον Mid Cap η εικόνα είναι βελτιωμένη σήμερα, ενώ θετικά κινούνται οι τίτλοι του ομίλου Intracom με τη μητρική αμετάβλητη, την Intralot στο +5,34% και την Intracom Κατασκευές στο +0,83%.
Καλή εικόνα έχουν επίσης μετοχές όπως Νηρέας +3,65%, Fourlis +2,05%, Attica Bank, J&P Άβαξ, MIG, Υγεία, Ικτίνος, Πλαίσιο, Cenergy Holdings κ.λπ. Επίσης, άξια λόγου είναι η ανασύνταξη σήμερα του δικαιώματος στην ΑΜΚ της Attica Bank που μετά από 3ήμερο μεγάλης κατακρήμνισης, αντιδρά με άνοδο 18,18% στα 0,0052 ευρώ.
Στην ευρύτερη αγορά, 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ήπιο τέμπο.
Ακραία στρέβλωση τα χθεσινά τεκταινόμενα
Αυτό που έγινε χθες στην αγορά ήταν μια ακραία στρέβλωση, καθώς επιβλήθηκε μέσω της τοξικής φημολογίας και της αόριστης σεναριολογίας, που λόγω της ευάλωτης ψυχολογίας των επενδυτών, μπόρεσε και προκάλεσε ισχυρότατο, σχεδόν πρωτοφανές ρήγμα στην αγορά.
Ήταν μια συνεδρίαση που θα μείνει στην ιστορία για τη «βιαιότητα» της αρχικής πτώσης σε πλείστες μετοχές, εν μέσω γενικευμένου πανικού και αγελαίων συμπεριφορών, αλλά και για την αλλαγή του σκηνικού, όταν ο μεγάλος πανικός απομακρύνθηκε και επικράτησε – ξανά – το έλασσον της επενδυτικής λογικής.
Ήταν μια συνεδρίαση που δοκίμασε τις αντοχές όλων, χρηματιστών, επενδυτών, εποπτικών αρχών, επιχειρηματιών και όλων όσων εμπλέκονται με τη ελληνική αγορά.
Μια αγορά που έγινε «άντρο» φημών και διακινητών σεναρίων, ενώ μετά από την καταστροφή που έγινε με την περίπτωση της Folli Follie, αρκετοί έκαναν εύκολους και υπεραπλουστευμένους συνειρμούς, διαλύοντας κάθε έννοια τεχνοκρατικής προσέγγισης.
Πάντως, το γεγονός ότι η αγορά «επέστρεψε» χθες κλείνοντας ανοδικά, μαρτυρά αν μη τι άλλο ότι υπάρχουν ενεργά αντανακλαστικά, ενώ ήταν και μια... άτυπη ρεβάνς προς όλους τους καταστροφολόγους που έστειλαν στο καναβάτσο όλο το σύστημα στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.
Θυμίζουμε ότι το άκριτο ξεπούλημα οδήγησε το Γενικό Δείκτη χθες έως το χαμηλό των 786,81 μονάδων, όταν έγραφε απώλειες 2,95%, όμως στο τέλος όχι μόνο υπήρξε θετικό γύρισμα, αλλά ο Γ.Δ. έκλεισε στις 817,92 μονάδες με άνοδο 0,89% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας!
Ήταν μια συνεδρίαση που επικράτησαν ακραίες καταστάσεις, που οδήγησαν σε διακυμάνσεις έως 32% πολλές μετοχές, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για την αγορά και για μη περιφερειακές μετοχές.
Οι ρευστοποιήσεις πανικού, ποτέ δεν αποβαίνουν προς όφελος του επενδυτή
Το χθεσινό γύρισμα αλλά και η συνέχεια της ανόδου σήμερα, αποδεικνύει περίτρανα – για ακόμη μια φορά – ότι οι ρευστοποιήσεις υπό το κράτος πανικού, ποτέ δεν αποδεικνύονται ωφέλιμες για τους επενδυτές.
Δεκάδες μετοχές χθες έφτασαν να υποχωρούν 5%, 10%, 15% ή και 20%, καθώς οι επενδυτές μέσα από αγελαίες συμπεριφορές πουλούσαν άκριτα, όμως στο φινάλε οι ίδιες μετοχές είχαν γυρίσει θετικά! Τα σενάρια καταστροφής, θέλουν διπλό και τριπλό… φιλτράρισμα, πριν τους δοθεί η «εξουσία» να γίνουν επενδυτικοί… σύμβουλοι!