Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας τη φήμη του ως τον καλύτερο μήνα του έτους από πλευράς εμφάνισης θετικού προσήμου στο χρηματιστήριο. Αν και κατά τη διάρκεια του Απριλίου η αγορά έφθασε να υποχωρεί από το κλείσιμο του Μαρτίου ως και 13,7% το “come back” του Γενικού Δείκτη έχει ανατρέψει την εικόνα (και κάθε σχετικό προγνωστικό) βάζοντας πλέον βάσιμες πιθανότητες να κλείσει ο μήνας με κέρδη.
Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα είναι ο 6ος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, φαινόμενο το οποίο είχε καταγραφεί για τελευταία φορά την περίοδο Ιαν – Ιουλ. 2019 όταν η αγορά είχε επτά συνεχόμενους μήνες θετικών αποδόσεων και αθροιστικά κέρδη 46,7%.
Στο διάστημα που έχει καταγραφεί το σερί και το οποίο ξεκινάει από το Νοέμβριο του 2024 έως και σήμερα η αγορά καταγράφει κέρδη 23,31%. Η ολική επαναφορά της αγοράς σε επίπεδα υψηλότερα από εκεί που ξεκίνησε είναι αποτέλεσμα των καλύτερων μεγεθών κερδοφορίας που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για την περσινή χρήση καθώς και στη μερική αποκατάσταση του θετικού κλίματος στην Αμερική μετά το μέσον του μήνα.
Παράλληλα η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P έδειξε ότι η δημοσιονομική ευταξία συνεχίζεται γεγονός που αποτυπώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων με ότι αυτό συνεπάγεται για το χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου της ελληνικής αγοράς.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχει αναιρέσει πλήρως την πτωτική τάση της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου μετά τη διαδοχική υπέρβαση των κινητών μέσων των 50 και 30 ημερών και την εμφατική επιβεβαίωση του σήματος αγοράς από τον MACD στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Μάλιστα, η ένταση της διαφυγής από τη ζώνη αναμονής που οριοθετούσαν οι δύο κινητοί μέσοι έγινε με ανοδικό χάσμα 17 μονάδων (1.672 – 1.687) ενδεικτικό της δυναμικής της τάσης. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες αφήνοντας μεγάλα περιθώρια συνέχισης της ανοδικής κίνησης τα οποία δεν θα είναι χαμηλότερα από τις 1.750 μονάδες.
Οι συναλλαγές αν και δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης από τις πρώτες εβδομάδες του Απριλίου παραμένουν υποστηρικτικές διατηρώντας το τέμπο με εναλλαγές ημερήσιων πρωταγωνιστών ενώ η στάση στο πλατύσκαλο των 1.700 μονάδων απορρόφησε σχετικά εύκολα τη βραχυπρόθεσμη προσφορά χωρίς να χαλάσει τη μεγάλη εικόνα με εμφανή πλέον τα σημάδια ανάκτησης του ελέγχου της αγοράς στο τέλος των συνεδριάσεων από τους αγοραστές.
Αναμένουμε συνέχιση της ανόδου καθώς πλέον η άνοδος από τα χαμηλά έχει υπερβεί τις αναλογίες διόρθωσης και παραπέμπει σε κύρια τάση με στόχο την περιοχή των προηγούμενων υψηλών.