Οι «ταύροι» στη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης ήταν κεφάτοι μετά το σήμα από τον σημαντικότερο κεντρικό τραπεζίτη του κόσμου, τον επικεφαλής της Fed, ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της φετινής χρονιάς θα κατεβάσουν ταχύτητα σύντομα.
Το σήμα από τον Jerome Powell έφερε πίσω την όρεξη ανάληψης ρίσκου στις αγορές με τον STOXX 600 στην Ευρώπη και τον παγκόσμιο δείκτη της ΜSCI να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και με το προηγουμένως ακάθεκτο δολάριο να πέφτει σε χαμηλό τριμήνου.
Παράλληλα το ράλι στις αγορές ομολόγων έστειλε το κόστος δανεισμού χαμηλότερα, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και μετάλλων έδειξαν ότι ακόμη και οι αγορές εμπορευμάτων ελπίζουν ότι η λιγότερο επιθετική πολιτική της Fed θα βοηθήσει την εξασθενημένη παγκόσμια ανάπτυξη.
Η αλλαγή κλίματος ήταν λογική αφού κυριάρχησε η άποψη ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα πλέον, άρα είναι καλά. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η επιβεβαίωση ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα γίνουν πιο επιθετικές και ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί.
Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά έχει ανακάμψει άνω του 17% και η ισοτιμία του δολαρίου έχει αποδυναμωθεί κατά 7,5% από τότε που η Fed άφησε τον πρώτο υπαινιγμό για μεταστροφή στη νομισματική πολιτική στα μέσα Οκτωβρίου.
Ο επικεφαλής της Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κατεβάσει ταχύτητα στον ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων από τις 75 μονάδες βάσης, αρχίζοντας ίσως από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει αλλά έχει ακόμη δρόμο.
«Είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων όσο πλησιάζουμε το ανασταλτικό επίπεδο που θα είναι επαρκές για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός χαμηλότερα», δήλωσε ο Powell, πυροδοτώντας ράλι 3% του S&P500 στη Wall Street.
Σε συνδυασμό με νέες ενδείξεις οτι η Κίνα μελετά τη χαλάρωση των περιορισμών COVID όπου μπορεί, οι εξελίξεις έδωσαν ώθηση και στις ασιατιακές μετοχές κατά 1,35%.
Στην Ευρώπη οι αγορές έδειξαν να αδιαφορούν με τα νέα στοιχεία εξασθένισης της ζήτησης στον κλάδο μεταποίησης στη Γερμανία. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,25% στο $1,043 και η στερλίνα πήρε τα πάνω της κερδίζοντας 0,5% έναντι του δολαρίου στα $1,212. Παράλληλα, η ανοδική αντίδραση του ιαπωνικού γεν έστειλε τον δολαριακό δείκτη που μετρά το αμερικανικό νόμισμα έναντι έξη άλλων κύριων νομισμάτων 0,4% χαμηλότερα.
Η ομιλία του Powell ήταν λιγότερο επιθετική απ' ότι περίμεναν οι αγορές και το γεν ήταν το πρώτο που αντέδρασε ανοδικά μετά τις κινήσεις στα μακροπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ.
Οι αγορές τιμολογούν 91% πιθανότητα ότι η Fed θα αυξήσει το κόστος χρήματος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου και δίνουν μόνο 9% πιθανότητα για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης.
Έχουν επίσης ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η Κίνα που συνεχίζει την προσπάθεια να συγκρατήσει την πανδημία COVID μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς τον επόμενο χρόνο, εφόσον πετύχει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμών στον ηλικιωμένο πληθυσμό της.
Η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησε 8,5 μονάδες βάσης στο 3,616%, ενώ αυτή των διετών που συμβαδίζει στενά με τις επιτοκιακές προσδοκίες έπεσε 3,5 μβ στο 4,337%. Η αντίστοιχη απόδοση στα 10ετη γερμανικά ομόλογα μειώθηκε κατά 8 μβ στο 1,866% και στα διετή στο 2,075%.
Οι αγορές είχαν διαμορφώσει προσδοκίες για μια επιθετική Fed και «γερακίσιες» δηλώσεις από τον Powell αλλά διαψεύστηκαν.
Στις αγορές εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ανέβηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων στα $1.779 η ουγγιά και το πετρέλαιο ενισχύθηκε επίσης λόγω ενδείξεων ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ μπορεί να αποφασίσουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής στη σύνοδο τους την Κυριακή. Η τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε 0,5% στα $87,41 το βαρέλι.