Εκτός κάθε ελέγχου είναι πλέον η πτώση της τουρκικής λίρας καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλα περιθώρια έμμεσης σύσφιξης της πολιτικής της και η ακρίβεια στην Κωνσταντινούπολη κάνει τους πολίτες να επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον Ερντογάν για την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, η πιθανότητα ευρείας επικράτησης του Τζο Μπάιντεν φέρνει ακόμα πιο κοντά τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εγκαταλείπουν το τουρκικό νόμισμα.
Στις συναλλαγές της Τρίτης η τουρκική λίρα καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στις 8,50 λίρες/δολάριο και βάζει πλώρη για τις 9 λίρες/δολάριο, αυξάνοντας τις πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Τα στοιχεία Οκτωβρίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 11,9%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο, παρά τις έμμεσες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας (CBRT) να περιορίσει τη ροή χρήματος χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.
Η ταχύτητα με την οποία ακριβαίνει η ζωή στην Τουρκία είναι εντυπωσιακή. Μόνο μέσα στον Οκτώβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, επίπεδο που στην Ευρώπη αποτελεί επιθυμητό στόχο για το σύνολο του έτους και μάλιστα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κατά 18,2% τον Οκτώβριο αντανακλώντας την κατρακύλα της λίρας.
Για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι Τούρκοι κατηγορούν την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρεία Metropoll, η οποία διενεργήθηκε τον Οκτώβριο, περισσότεροι από τα δύο-τρίτα είναι απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές της Τουρκίας.
Σε ερώτηση για τις αιτίες των οικονομικών προβλημάτων, το 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι ευθύνονται οι λάθος οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ το 46% επικαλείται τη συγκέντρωση εξουσιών από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λιγότεροι από το 25% ρίχνουν ευθύνες σε ξένες δυνάμεις.