Ανοδικά έκλεισε το πενθήμερο το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από δύο διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, δείχνοντας αφενός σημάδια ανθεκτικότητας στη ζώνη των 900 μονάδων, αφετέρου όμως συνεχίζει να υστερεί σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε μεταβατική φάση, περιμένοντας νέους ισχυρούς καταλύτες προεξόφλησης.
Πάντως, είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε το όριο των 900 μονάδων παρ' ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας έχασε προσωρινά και ενδοσυνεδριακά αυτό το επίπεδο, «χτίζοντας» κατόπιν μια επιφυλακτική και χωρίς εξάρσεις και υπερβολές αντίδρασης, επανακτώντας τη ζώνη των 920 μονάδων.
Το θετικό είναι ότι η εβδομάδα βρήκε με αύξηση συναλλαγών κατά 31,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 77,7 εκατ. ευρώ, έστω και αν σημαντικό κομμάτι αυτού αφορούσε πακέτα. Γενικά πάντως, αυξήθηκαν και οι «καθαρές» συναλλαγές, στοιχείο θετικό.
Οι διεθνείς αγορές μετά τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών το τελευταίο διήμερο κινούνται είτε ελεγχόμενα διορθωτικά, είτε σταθεροποιητικά, κρατώντας όμως σχεδόν όλα τα κεκτημένα τους, κάτι ιδιαιτέρως εντυπωσιακό. Η ανθεκτικότητα των διεθνών αγορών – σε μια συγκυρία κρίσης λόγω του ιού - είναι παροιμιώδης και πιθανότατα... πρωτοφανής στα χρονικά, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα...
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 1,25% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον FTSE 25 στο +1,82%, τις τράπεζες στο +3,55% και τον Mid Cap +1,85%. Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 922,30 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,9 εκατ. ευρώ, όμως τα 61,91 εκατ. ευρώ, ήτοι το 56% του συνόλου ήταν πακέτα, κυρίως στον ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 49 εκατ. ευρώ σήμερα!
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.320,78 μονάδες με άνοδο 0,20%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 831,96 μονάδες με άνοδο 0,56%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.278,13 μονάδες με οριακή πτώση 0,13%. Στο χώρο του FTSE 25 ξεχώρισε το ΑΔΜΗΕ με άνοδο 3,26% και νέα ιστορικά υψηλά, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν και οι Eurobank, Lamda Development, Viohalco, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Fourlis. Αντιθέτως, υποχώρηση άνω του 2% είχε η Jumbo.
Στον Mid Cap οι περισσότεροι τίτλοι έκλεισαν πτωτικά, αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο και χωρίς ακρότητες. Στο σύνολο της αγοράς, 63 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.