Του Απόστολου Σκουμπούρη
Παρ'' ότι στο ξεκίνημα του Δεκέμβρη υπήρξαν ελπίδες ότι ο μήνας ενδέχεται να κυλήσει σε καλύτερα επίπεδα έναντι του Νοέμβρη, εντούτοις πολύ γρήγορα το κλίμα στις αγορές χάλασε, με τους κλυδωνισμούς να είναι εξαιρετικά σοβαροί, εν μέσω επιστροφής της πολύπλευρης ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών.
Η διατάραξη της - εύθραυστης κι αλλιώς – συμφωνίας προσωρινής ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί σοβαρούς τριγμούς και μεγάλη ανησυχία, η οποία μετατρέπεται σε φόβο με στοιχεία πανικού, ύστερα από τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας του τεχνολογικού κολοσσού Huawei στον Καναδά.
Οι αγορές έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε πολύ λεπτές ισορροπίες, δείχνοντας – εδώ και καιρό – ότι είναι πιο πρόθυμες να... εντρυφήσουν στις αρνητικές ειδήσεις, οι οποίες οριοθετούν άμεσα το κλίμα, παρά στις όποιες (λιγότερο ή περισσότερο) θετικές ειδήσεις που κατά καιρούς προκύπτουν.
Τούτο λαμβάνει χώρα διότι μετά από σχεδόν μια 10ετία ακάθεκτης ανόδου μέσα από το μεγαλύτερο και πιο ανθεκτικό bull market στην ιστορία, το σύστημα είναι υπερφορτωμένο, οπότε - αναζητεί διεξόδους αποσυμπίεσης. Οι αγορές εδώ καιρό «φωνάζουν» ότι... στόμωσαν, μέσα από έναν υπερκορεσμό υπερβολικής ρευστότητας και υπερμόχλευσης.
Έτσι, σε κάθε παρόμοια συγκυρία όπως η σημερινή, οι ρευστοποιήσεις παίρνουν ανατροφοδοτούμενη μορφή, προκαλώντας ντόμινο.
Τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν καταιγιστικές πιέσεις χάνοντας – και οι τρεις - άνω του 3%, ενώ μετά τη χθεσινή αργία λόγω πένθους για το Τζορτζ Μπους, σήμερα «επέστρεψαν» με νέα ισχυρότατη πτώση!
Παράλληλα, η σύλληψη του στελέχους κορυφής της Huawei οδήγησε τους ασιατικούς δείκτες σε μεγάλη «βουτιά», με τον Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 1,91% και τον Hang Seng να χάνει 2,47%, ενώ σε χαμηλό διετίας βυθίστηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων!
Ο Xetra DAX έχασε τις 11.000 μονάδες καταγράφοντας πτώση που ξεπέρασε και το 3%, ενώ εξίσου μεγάλη έως 3% είναι η πτώση δεικτών όπως FTSE 100, CAC 40, FTSE MIB, IBEX 35 και Stoxx 600.
Άντεξε το ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σ'' αυτό το άκρως αφιλόξενο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε – παραδόξως – ανθεκτικότητα, κρατώντας μάλιστα και το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα μακριά από το χαμηλό ημέρας και κοντύτερα στο υψηλό ημέρας! Πρόκειται ασφαλώς για μια... παράδοξη – σε πρώτη ανάγνωση – συμπεριφορά, που μένει να δούμε αν είναι... συμπτωματική, αν έχει «υπόβαθρο», ή αν από αύριο το Χ.Α. θα παραδοθεί και αυτό στο έλεος των πωλητών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 652 μονάδες με πτώση 0,74% έχοντας χαμηλό ημέρας στις 644,38 μονάδες και υψηλό στις 654,39 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά μειωμένη και διαμορφώθηκε στα 38,35 εκατ. ευρώ με τα 10,55 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 18,3 εκατ. τεμάχια με τα 12 εκατ. στις τράπεζες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.705,11 μονάδες με πτώση 0,92%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.010,38 μονάδες με πτώση 0,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 488,42 μονάδες με πτώση 1,26%.
Στις τράπεζες υπήρξε κάποιο ελεγχόμενο trading ενώ δεν είχαν ομοιογενή συμπεριφορά. Η Alpha Bank είναι η μόνη που έκλεισε με πτώση (-2,96%), η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη, ενώ Πειραιώς και Eurobank έκλεισαν με άνοδο 2,32% και 0,18% αντίστοιχα.
Στον υπόλοιπο FTSE 25, ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Fourlis, ενώ άνω του 2% πιέστηκαν οι Μυτιληναίος, Viohalco και Σαράντης και άνω του 1% οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Τιτάν, Jumbo, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Grivalia Properties και ΓΕΚ Τέρνα. Στον Mid Cap πιέστηκαν ελεγχόμενα τίτλοι όπως Attica Bank, Cenergy Holdings, Intracom Holdings και Intralot, ενώ ήπια άνοδο είχαν οι J&P Άβαξ, MIG, Ικτίνος και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα είχαν τίτλοι όπως ΑΝΕΚ, Δομική Κρήτης, Μοτοδυναμική, Πλαστικά Κρήτης, Reds, Paperpack, ΕΚΤΕΡ, Πλαστικά Θράκης και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Forthnet, Σελόντα, F.G. Europe, Ιντερτέκ, ΙΑΣΩ, Κορδέλλου, Κλωστ. Ναυπάκτου, Quality & Reliability, Inform Λύκος, Nexans, Κέκροπας και Newsphone.
Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.