Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street μετά από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών αγαθών ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα κινεζικά αγαθά και προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη χώρα μας, αξίας 300 δισ. δολαρίων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα 250 δισ. δολάρια που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος είχε συμφωνήσει τον Ιούνιο να μην επιβάλει άλλους δασμούς - τουλάχιστον όχι όσο οι δύο πλευρές προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια λύση - προχώρησε σ'' αυτή την κίνηση, κορυφώνοντας την εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 280,85 μονάδες στις 26.583,42 παρότι νωρίτερα είχε σημειώσει ράλι έως και 311 μονάδες.
Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.953,56 μονάδες, χάνοντας 26,82 μονάδες ή 0,90% και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 0,8% στις 8.111,12 μονάδες μετά το άλμα 1,6% που είχε καταγράψει μέσα στη μέρα.
«Το εμπόριο ήταν πάντα ένα ζήτημα που πλανάται πάνω από την αγορά και είτε το βλέπουμε είτε όχι, υπάρχει μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς στην Prudential Financial. «Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση από το Πεκίνο».
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI υποχώρησαν κατά 7,9% στα 53,95 δολάρια το βαρέλι. Το WTI έσπασε το κερδοφόρο σερί πέντε ημερών, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σε περισσότερα από 4 χρόνια.
«Η αγορά πετρελαίου έχει δεχτεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τον εμπορικό πόλεμο και αυτό σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση», δήλωσε ο John Kilduff της Again Capital.
Το Brent επίσης υποχώρησε περισσότερο από 6% στα $60,67 το βαρέλι μετά τα tweets του Τραμπ, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2016.
Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 5,40 δολάρια ή 0,4%, για να ολοκληρώσει στα 1.432,40 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας φτάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το χαμηλό των 1.412 δολαρίων.