Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς παρά το γεγονός ότι συνεχίστηκαν και σήμερα τα εταιρικά που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς φαίνεται να διατηρούνται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και για την πορεία της πανδημίας λόγω μετάλλαξης Δέλτα.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται με απώλειες 0,3% ή 100 περίπου μονάδες και βρίσκεται στις 34.817 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ο οποίος διεύρυνε το ρεκόρ του χτες σήμερα σημειώνει απώλειες 0,4% και κινείται στις 4.356 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρίσκεται στις 14.559 μονάδες με πτώση 0,6%.
Στα εταιρικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η Morgan Stanley ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο στα έσοδα όσο και στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, ωστόσο βλέπει τον τίτλο της να σημειώνει απώλειες 0,4%.
Παρομοίως, η UnitedHealth είδε μεν τα κέρδη της να υποχωρούν κατά 38% στα 4,43 δολάρια ανά μετοχή, ωστόσο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ σημείωσε και αύξηση των εσόδων της κατά 12% στα 69,47 δισ. δολάρια. Ωστόσο, επίσης η μετοχή της διαπραγματεύεται με απώλειες σχεδόν 1,4%.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 βρίσκεται στο +16% το 2021, με την Λιζ Αν Σόντερς, επικεφαλής αναλύτρια της Charles Schwab, να επισημαίνει ότι «η αγορά κινήθηκε το ίδιο καλά με πέρυσι καθώς ανέμενε τη βελτίωση των εταιρικών κερδών που βλέπουμε τώρα». Σύμφωνα με την ίδια, «πολλά από τα νέα είχαν... υπερτιμολογηθεί ήδη».
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανάμικτα ήταν τα νέα για την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν μεν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2020, όταν και επιβλήθηκε το πρώτο lockdown λόγω πανδημίας, ωστόσο ο αριθμός τους τελικά ήταν μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν πιο δραστική πτώση.
Ειδικότερα, στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 360.000 νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας έναντι των 373.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν τον αριθμό να κυμανθεί στις 350.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία της αγορά εργασίας είναι κρίσιμο μέγεθος που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας, με τον επικεφαλής της να δηλώνει χτες στην ενημέρωσή του προς το Κογκρέσο ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «εξακολουθεί να απέχει πολύ» από την πρόοδο που επιθυμεί να δει η ομοσπονδιακή τράπεζα προτού περιορίσει τη στήριξή της στην οικονομία.
Όπως είπε ο κ. Πάουελ, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία υπολείπεται κατά 7,5 εκατομμύρια θέσεις από το επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία, με το μεγαλύτερο βάρος να έχει πέσει κυρίως στους εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς και τις μεγάλες μειονοτικές ομάδες.
Επιπλέον πίεση στην αγορά φαίνεται να ασκούν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες, αν και οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκαν με πιο γρήγορο ρυθμό από τον αναμενόμενο τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό. Η συγκεκριμένη καταγραφή ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη επέκτασης 7,7% από 29 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Nikkei, αλλά υπολείπεται της εκτίμησης του Reuters για αύξηση 8,1% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου.