Αυτά είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να προσέξετε το 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS
Shutterstock
Shutterstock
Investing

Αυτά είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να προσέξετε το 3ο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημαδεύτηκε από ένα άλμα στις χρηματιστηριακές αγορές που οφείλεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των ομολόγων και την πολιτική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS.

Τι επιφυλάσσει λοιπόν το τρίτο τρίμηνο για τους επενδυτές; Σε σημείωμά τους προς τους πελάτες την 1η Ιουλίου, οι αναλυτές περιέγραψαν διάφορα βασικά θέματα στα οποία θα εστιάσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου.

Αρχικά, ανέφεραν ότι ενώ πιστεύουν ότι η δυναμική της έκρηξης της Τεχνητής Νοημοσύνης θα παραμείνει ισχυρή τους επόμενους μήνες, πολλοί αναρωτιούνται για τη διαρκή ισχύ ενός ουράνιου ανέμου που έχει ανυψώσει έναν σχετικά μικρό αριθμό μετοχών που σχετίζονται με την εκκολαπτόμενη τεχνολογία.

Μέρος αυτής της ανησυχίας, πρόσθεσαν, προέρχεται από την πρόσφατη βουτιά των μετοχών της Nvidia, αφού το παιδί-θαύμα της Τεχνητής Νοημοσύνης άγγιξε επίπεδο ρεκόρ και έγινε για λίγο η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς τον Ιούνιο.

Παρά την αβεβαιότητα, οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο τομέας AI «προσφέρει επί του παρόντος τον καλύτερο συνδυασμό ελκυστικών και ορατών προφίλ ανάπτυξης κερδών, ισχυρής ανταγωνιστικής τοποθέτησης και διαδρόμου επανεπένδυσης». Ως αποτέλεσμα, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις εταιρείες ημιαγωγών.

Εκτός της AI, οι αναλυτές προέβλεψαν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει πιθανότατα να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ήταν επιφυλακτικοί στο να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από το υψηλό επίπεδο των δύο και πλέον δεκαετιών, από 5,25% έως 5,5%, μέχρι να δουν περισσότερες ενδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Ωστόσο, οι αναλυτές υποστήριξαν ότι τα στοιχεία τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την οικονομική δραστηριότητα «έχουν υποστηρίξει τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών».

Προβλέπουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, οι αναλυτές προσθέτουν ότι θεωρούν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των «φόβων που σχετίζονται με τις εκλογές γύρω από παράγοντες όπως η ανεξαρτησία της Fed».

Προβλέπουν ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν σε ανά ουγγιά έως το τέλος του έτους και σε ουγγιά έως τα μέσα του 2025. Ο χρυσός spot διαπραγματευόταν στην τιμή ανά ουγγιά στις 06:48 EST (10:48 GMT) την Παρασκευή.

Σε άλλο σημείο, ανέφεραν ότι υπάρχει τώρα ένα «ελκυστικό σημείο εισόδου» για τους επενδυτές που επιθυμούν να μετακινηθούν σε σταθερό εισόδημα από μετρητά πριν από την αναμενόμενη μείωση των αποδόσεων που απορρέει από τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

«Εάν η Fed κάνει στροφή τον Σεπτέμβριο, όπως αναμένουμε, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα θα πρέπει να σημειώσουν ράλι, καθώς η αγορά μετατοπίζει την προσοχή της στο μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων όχι μόνο φέτος, αλλά και το επόμενο έτος και μετέπειτα», ανέφεραν οι αναλυτές.

Τέλος, η πολιτική των ΗΠΑ θα αποτελέσει βασικό θέμα για τις αγορές, ιδίως μετά την καταστροφική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, η οποία έθεσε εν αμφιβόλω την ικανότητά του να παραμείνει στην κούρσα για επανεκλογή.

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψηφοφορία του Νοεμβρίου θα οδηγήσει σε μια λεγόμενη «κόκκινη σκούπα», με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακτά την προεδρία και τους Ρεπουμπλικανούς να παίρνουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι αναλυτές συνέστησαν να υπάρχει «επαρκής έκθεση σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες», σημειώνοντας ότι οι εταιρείες αυτές θα επωφεληθούν από τους συντηρητικούς νομοθέτες που θα μειώσουν τους κανονισμούς του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν κάποια επιφυλακτικότητα σχετικά με τα ονόματα των καταναλωτικών προϊόντων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να υστερήσουν» σε περίπτωση «κόκκινης σκούπας».