Τα ψίχουλα και οι ένοχοι

Η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ και η υπόλοιπη αριστερά συνολικότερα έχουν δίκιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Πρόκειται για ψίχουλα…

«Ψίχουλα στους πολλούς και πολλά στους λίγους και ισχυρούς, αυτή είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη», είναι το σχόλιο του τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Αρβανίτης από το ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την αύξηση σαν ύψιστη κοροϊδία.

«Έτσι, ενώ από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός, εν μέσω επικοινωνιακών θριαμβολογιών, μας ανακοίνωσε πως ο κατώτατος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα θα λάβει αύξηση ύψους περίπου 6% (880€ μεικτά), αυτό μεταφράζεται σε πολύ λιγότερα από 50 ευρώ τον μήνα και αφορά περίπου 575.000 εργαζόμενους, μόνο! Για, δε, τους δημοσίους υπαλλήλους, η καθαρή αύξηση θα είναι 20 ευρώ μηνιαίως!».

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως πρόκειται για ψίχουλα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία και αυτήν ονομαστικά γιατί στη γείτονα η αγοραστική δύναμη είναι υψηλότερη.

Ποιος φταίει που η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη. Μέχρι πριν 20 χρόνια η Ελλάδα είχε τους χαμηλότερους μισθούς στη Δυτική Ευρώπη. Τώρα έχει χαμηλότερους και από αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αν συνεχίσουμε έτσι είναι θέμα χρόνου να μας περάσει και το Βιετνάμ όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ονομαστικά είναι μεν περί τις 4.000 δολάρια αλλά με όρους αγοραστικής δύναμης υπολογίζεται σε 16.000 δολάρια.

Είναι προφανές πως φταίει η πολιτική ηγεσία. Αλλά αγαπητοί αντισυστημικοί κήνσορες πολιτική ηγεσία τα τελευταία 50 χρόνια είναι αυτοί που εμείς εκλέγουμε.

Δηλαδή, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τουτέστιν μας κλέψανε το γάιδαρο μας ζητάνε και τα ρέστα.

Φωνάζουν οι Συριζαίοι πως τα 880 είναι λίγα ενώ όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι κατά την τετραετία 2015-2019 ο κατώτατος ήταν στα 650 Ευρώ.

Θα μου πείτε, είναι απατεώνες.... Γι’ αυτό τιμωρήθηκαν και από το 30% χαροπαλεύουν περί το 6% πριν την επόμενη βουτιά ακόμη χαμηλότερα στην ανυπαρξία.

Είναι προφανές πως όλοι αυτοί που το 2015 «αγκιστρώθηκαν» από τις υποσχέσεις για σκίσιμο των μνημονίων επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, διαγραφή χρέους, κατάργηση διοδίων και διακοπών του ηλεκτρικού για τους απλήρωτους λογαριασμούς τώρα έχουν ξεχάσει το στραπάτσο των απατηλών υποσχέσεων και τρέχουν πίσω από την Κωνσταντοπούλου ή τον Βελόπουλο.

Αν δεν ήταν τόσο «εύπιστοι» θα είχαμε βγει καμιά 5ετία νωρίτερα από τα μνημόνια και το ΑΕΠ τώρα θα πλησίαζε τα 300 δισ. Ευρώ δημιουργώντας περιθώρια ο κατώτατος να ήταν κοντά στο 1.000 Ευρώ.

Εύπιστοι σαν ροφοί όμως δεν ήταν μόνο όσοι ψήφισαν Τσίπρα, Καμμένο για να σκίσουν τα μνημόνια αλλά και όσοι ψήφισαν λίγα χρόνια νωρίτερα «λεφτά υπάρχουν» και ακόμη νωρίτερα την «ήπια προσαρμογή» του Κ. Καραμανλή που κατέληξε σε έξαλλη απόκλιση και χρεοκοπία. Να μην αναφερθούμε πως κάποιος σαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο κατάφερε να διεκδικήσει την πρωθυπουργία…

Ποιος φταίει λοιπόν που είμαστε φτωχοί;

Η Ελλάδα έχει χαμηλούς μισθούς γιατί έχει μια οικονομία με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος που απορροφά μεγάλες δόσεις από τους πόρους της κοινωνίας και της οικονομίας.
Το τραγικό της υπόθεσης του κατώτατου μισθού είναι πως αυτός είναι χαμηλότερος από τη μέση σύνταξη και στον ιδιωτικό τομέα είναι ίδιος με το δημόσιο.

Ποια είναι τα κίνητρα που δίνει αυτή η ανισορροπία; Συμφέρει κάποιον να είναι συνταξιούχος και δημόσιος υπάλληλος όπου ο ρυθμός εργασίας είναι χαμηλότερος και οι εξασφαλίσεις υψηλότερες.
Πώς θα ανέβουν οι μισθοί με τέτοια κίνητρα;

Η Ελλάδα έχει τους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη γιατί στη δεκαετία του ’80 όταν όλη η Δύση έκανε αποκρατικοποιήσεις και αύξανε τους ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα του Καραμανλή και του Παπανδρέου έκανε κρατικοποιήσεις και τριπλασίαζε τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το ίδιο συνέβη και τη δεκαετία του ’90 όταν κατέρρεε ο υπαρκτός σοσιαλισμός στην Ανατολική Ευρώπη και οι κοινωνίες έβγαιναν πάμφτωχες από τον κομμουνιστικό μεσαίωνα.

Στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα ΚΚ αποτελούν περιθώριο πλέον και τα κόμματα της κεντροαριστεράς μειοψηφίες. Αυτός είναι ο λόγος που η μία μετά την άλλη μας αφήνουν πίσω…

Αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα, μειώστε το κράτος και τους φόρους και αφήστε την αγορά να ανταμείψει καλύτερα αυτούς που προσπαθούν.

Αν συμβεί αυτό, σε 20 χρόνια θα αφήσουμε πολλούς ανατολικούς και δυτικούς πίσω μισθολογικά…
Αν διαλέξουμε τις εύκολες λύσεις που μοιάζουν «αντισυστημικές» αλλά είναι πιο συστημικές από το σύστημα θα συνεχίσουμε να διολισθαίνουμε.