Πού θα σταματήσει η βύθιση της Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

Πού θα σταματήσει η βύθιση της Wall Street

Τελικά, οι δασμοί δεν αποτελούσαν ούτε κάποιο μυστικό διαπραγματευτικό εργαλείο, ούτε κάποιο ισχυρό μοχλό πίεσης προς τους εχθρούς και φίλους των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αρκετοί αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούσαν. Από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Απριλίου, η ανέγερση πρωτοφανών τειχών προστατευτισμού απέναντι στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με τις αγορές να κρέμονται στην κυριολεξία από τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 
 
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του, να επιμένουν ότι η αναταραχή των αγορών θα είναι προσωρινή και ότι σύντομα η οικονομία των ΗΠΑ θα ζήσει τις καλύτερες ημέρες στην ιστορία της, ωστόσο η συμπεριφορά των επενδυτών δείχνει κάτι το εντελώς διαφορετικό.  
 
Ο αντιπροσωπευτικότερος δείκτης της Wall Street, ο S&P 500, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στις 5.580,94, έχοντας υποχωρήσει αισθητά από τα ιστορικά υψηλά των 6.147,43 μονάδων. Με όρους τεχνικής και διαγραμματικής ανάλυσης, ο S&P 500 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κινείται χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, πιστοποιώντας την αδυναμία ανοδικής αντίδρασης. Παράλληλα, σαφή και επιταχυνόμενη πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών. Τέλος, σε ωριαίο και ημερήσιο χρονικό πλαίσιο, τόσο οι 12 κινητοί μέσοι όροι, όσο και οι 6 βασικοί χρηματιστηριακοί ταλαντωτές δίνουν σήμα «strong sell» / «ισχυρές πωλήσεις», όπως βλέπουμε και στα δυο ακόλουθα γραφήματα. 
 
Ωριαία εικόνα 
 

Ημερήσια εικόνα 
  Και όταν οι δείκτες υποχωρούν χαμηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους και τις στηρίξεις τους, οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν τον πυθμένα των βυθίσεων και τις αντιστάσεις που θα συναντήσουν σε δεύτερο χρόνο, όταν οι αγορές θα ξαναρχίσουν να βρίσκουν εκ νέου τις ανάσες τους. Έτσι η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι η επόμενη σημαντική στήριξη που ίσως θα ταυτιστεί με τον τερματισμό του καθοδικού σπιράλ για τον S&P 500, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί στη ζώνη των 5200 - 5300 μονάδων. 
 
H γενικευμένη αναστάτωση στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα ακόμα και για την αυριανή ημέρα, έχει επιδεινώσει το κλίμα εμπιστοσύνης όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταναλωτών. Έτσι από τη μια πλευρά έχουμε τα ισχυρά hedge funds να «σορτάρουν» δείκτες και μετοχές και από την άλλη έχουμε τους καταναλωτές να οδηγούν τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε πτώση της τάξης του -12% μέσα σε ένα μήνα. Με τον φόβο για τον πληθωρισμό να κάνει εκ νέου την εμφάνιση του. 
 
Την ίδια στιγμή η ανοδική κίνηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, βάζει φρένο στις προθέσεις της Fed για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, με το πρόσφατο «dot plot» των συμμετεχόντων της τελευταία συνεδρίαση της FOMC να εκφράζει αυτήν τη διστακτικότητα, όπως παρατηρούμε και στο ακόλουθο γράφημα, παρά τις αφόρητες πιέσεις από την πλευρά του Λευκού Οίκου. Το «dot plot» αποτελεί το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί η Federal Reserve για να επικοινωνεί τις σκέψεις και τις τάσεις των μελών της, σχετικά με την πορεία των επιτοκίων. Το «dot plot», επιτρέπει στους παράγοντες των αγορών και στους επενδυτές να δημιουργούν τις δικές τους προσδοκίες που απορρέουν από τις επιτοκιακές πολιτικές της Fed. 
  H Goldman Sachs, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις βυθίσεις του S&P 500, αναφέρει ότι η μέσος όρος των υποχωρήσεων του S&P 500 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι της τάξης του 24%, ενώ ο μέσος όρος της υποχώρησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων στις αντίστοιχες περιόδους είναι της τάξης του 13%. Βέβαια, η διάμεσος των ετήσιων υποχωρήσεων των τιμών του S&P 500 για την ίδια περίοδο βρίσκεται στο -10% όπως παρατηρούμε στο ακόλουθο γράφημα από την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs. 
 
 
Μέσα από αυτό το πρίσμα και παρ’ όλο που η πιθανότητα εμφάνισης ύφεσης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, πλησιάζει το 25% από 15% που είναι το ιστορικό ποσοστό που εκτιμούν οι οικονομολόγοι, η Goldman Sachs θεωρεί ότι σήμερα βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το ανεκτό 10% της αναμενόμενης διόρθωσης. Και αναπροσαρμόζει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στο τέλος του έτους στις 6200 μονάδες από 6500 μονάδες, που είχε αναφέρει στην έκθεση της τον περασμένο Δεκέμβριο. Το 6200 από το σημερινό 5580 είναι ένα +11%. Εάν μάλιστα υπολογίσουμε το rebound προς τις 6200 μονάδες που δίνει η Goldman Sachs, από το επίπεδο των 5200 – 5300 μονάδων όπου προσδιορίζεται προς ώρας και ο τερματισμός της πτώσης τότε οι δυνητικές ανοδικές αποδόσεις θα είναι της τάξης του +18% με 19%. 
 
Δεν είναι μόνο η Goldman Sachs που δεν αποπειράται να δώσει το σήμα της λήξης του χρηματιστηριακού συναγερμού στη Wall Street. Η UBS απλά μειώνει την τιμή στόχο του S&P 500 για το τέλος του έτους από τις 6600 μονάδες στις 6400. Το ίδιο πράττει και η Barclays Research, από τις 6600 στις 5900. H δε Yardeni Researsch, η οποία στο ετήσιο report της είχε δώσει στόχο τις 7000 μονάδες, σήμερα μειώνει τις εκτιμήσεις της στις 6400 μονάδες.