Το carry trade στην τουρκική λίρα είναι το καλύτερο ποντάρισμα ανάμεσα στα νομίσματα της ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σύμφωνα με τους strategist της Bank of America, που εκτιμούν ότι προσφέρει απόδοση 10%.
Ο δανεισμός σε δολάρια και οι τοποθετήσεις στη λίρα κερδίζουν οπαδούς φέτος καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται ξανά τις προσπάθειες της Τουρκίας να δαμάσει τον πληθωρισμό με την επιστροφή της σε πιο συμβατική οικονομική πολιτική.
«Είμαστε αγοραστές στη λίρα Τουρκίας λόγω του υψηλού carry, της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και της θετικής εποχικότητας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», επισημαίνουν σε έκθεση της BofA. Tα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό ενισχύουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Τα carry trades στα τουρκικά assets είχαν εγκαταλειφθεί λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών, αλλά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία επιστροφή των επενδυτών μετά τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της χώρας.
Το carry trade στη λίρα είχε την καλύτερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών το τελευταίο εξάμηνο με κέρδη 13%.
Οι επενδυτές που επιχειρούν το arbitrage αυτό δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, όπως στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, και τοποθετούν τα χρήματα σε κινητές αξίες με υψηλότερη απόδοση όπως αυτές της Τουρκίας.
Την περασμένη Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τα παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα στο 50% για δεύτερο συνεχή μήνα, όπως αναμενόταν στην αγορά.
Η νομισματική αρχή επανέλαβε ότι η πολιτική της θα παραμείνει σφιχτή μέχρις ότου διαπιστωθεί σημαντική και διατηρήσιμη πτωτική τάση στον μηνιαίο ρυθμό πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές από τον Ιούνιο του 2023. Αποφάσισε επίσης την επιβολή ενός πλαφόν 2% στο μηνιαίο ρυθμό πιστωτικής επέκτασης σε συνάλλαγμα. Οι τράπεζες που θα υπερβούν το όριο θα είναι υποχρεωμένες να παρκάρουν ρευστότητα στην κεντρική τράπεζα για ένα χρόνο.
Οι τουρκικές αρχές ξαναχτίζουν το αποθεματικά τους σε ξένο νόμισμα με ταχύ ρυθμό. Εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός, από τους υψηλότερους στον κόσμο, θα αρχίσει να επιβραδύνεται τον Ιούνιο για να κλείσει τη φετινή χρονιά γύρω στο 38%. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο 50% για μεγάλο διάστημα ακόμη.
Παρά το γεγονός ότι τα ονομαστικά επιτόκια στην Τουρκία είναι τα υψηλότερα ανάμεσα στις χώρες του G20, παραμένουν κάτω από το μηδέν αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και σύμφωνα με την HSBC και τη Morgan Stanley δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις.
Η πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα κρίνει αν η κεντρική τράπεζα σφίξει περισσότερο τη νομισματική πολιτική ώστε να μην αποκλίνει από την πορεία που έχει προβλέψει.
Οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν τις αγορές τουρκικών ομολόγων σε λίρες με $5,5 δισ. να έχουν εισρεύσει στη χώρα τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες και με το ποσοστό των χρεογράφων που κατέχουν οι ξένοι να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Το ποσό τουρκικών ομολόγων σε λίρα που βρίσκεται σε χέρια ξένων έχει τριπλασιαστεί φέτος στα $8,2 δισ.
Θετικοί είναι και οι strategists της Citigroup. Θεωρούν ότι τα τουρκικά assets βρίσκονται κοντά στο «σημείο αναγέννησης». Η πορεία της λίρας και των ομολόγων θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την επιτυχία της κεντρικής τράπεζας να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες όσον αφορά στον πληθωρισμό.