Μπορεί η σημαντική άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να έχει εντείνει τις ανησυχίες ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού θα τρομάξει τις αγορές αξιών υψηλότερου ρίσκου όπως τις χρηματιστηριακές, όμως, σύμφωνα με την BofA, οι μετοχές έχουν καλύτερες αποδόσεις όταν οι ομολογιακές αποδόσεις ανεβαίνουν.
Τα στοιχεία από το 2005 δείχνουν ότι ο δείκτης S&P 500 και η αγορά του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης συμπεριφέρονται καλύτερα τις ημέρες που η απόδοση στο 10ετες κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ανεβαίνει και αντίστροφα, έχουν πτωτική τάση όταν οι αποδόσεις πέφτουν, σύμφωνα με έκθεση της BofA.
Tις ημέρες που η απόδοση του 10ετους ανέβαινε πάνω από 0,10% ο δείκτης S&P500 κινούνταν ανοδικά στο 69,3% των περιπτώσεων με μέση απόδοση 1,18%.
Όταν οι ομολογιακές αποδόσεις έπεφταν 0,10% η περισσότερο, ο δείκτης S&P 500 κέρδιζε μόνο στο 20% των περιπτώσεων με μέση απόδοση -1,9%.
Η τάση αυτή είναι υποστηρικτική για τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι αποδόσεις στα αμερικανικά treasuries έχουν αυξηθεί πιο επιθετικά από τα τέλη Σεπτεμβρίου, επισημαίνει η Bank of America, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη αδυναμία των μετοχών δεν ήταν παρά μια διόρθωση λόγω μεταστροφής κεφαλαίων πάντα όμως εντός μιας ανοδικής τάσης.
Στην Ευρώπη οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά την Τετάρτη με οδηγό τα θετικά αποτελέσματα από τη γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP και τις δυνατές πωλήσεις του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH που υπερσκίασαν τις ανησυχίες με την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σκαρφάλωσε σε υψηλό δύο εβδομάδων για να κλείσει με άνοδο 0,7%, όπως και ο δείκτης DAX. Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κέρδισε 0,8%.
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών βάρυνε τον δείκτη FTSE 100 που κέρδισε μόνο 0,2% με τους τραπεζοβαρείς δείκτες της Ισπανίας και της Ιταλίας να μένουν πίσω.
Στις ΗΠΑ η JPMorgan άνοιξε τον χορό των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου με αποτελέσματα που ήταν καλύτερα των προσδοκιών. Ωστόσο, η μετοχή της όπως και ο ευρύτερος τραπεζικός δείκτης υποχώρησε.
Η μετοχή της γερμανικής SAP κέρδισε σχεδόν 4% μετά την ανοδική αναθεώρηση των προοπτικών της για τρίτη φορά μετά από ένα καλό τρίμηνο καθώς περισσότεροι πελάτες μετέφεραν τις λειτουργίες ΙΤ στο cloud.
Στο Παρίσι η μετοχή του ομίλου LVMH πρόσθεσε ένα 3,2% μετά από δυνατές πωλήσεις στον τομέα μόδας και δερμάτινων ειδών πολυτελείας το τρίτο τρίμηνο.
Γενικότερα όμως ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από πωλήσεις στην Ασία και τις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο.
Βοήθησαν επίσης και τα νέα στοιχεία από την Κίνα που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έδειξαν νέα άνοδο τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα όπως δείχνουν τα πράγματα στο ξεκίνημα του λεγόμενου tapering τον Νοέμβριο.
Τα παράγωγα στην αγορά των futures προεξοφλούν ήδη άνοδο των παρεμβατικών επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο πληθωρισμός είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις των χρηματιστηριακών αγορών τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ισπανικού ασφαλιστικού ομίλου MAPFRE Inversión.
Θεωρεί πως η πρόσφατη έξαρση του πληθωρισμού οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ότι η άνοδος του θα είναι παροδική και θα υποχωρήσει.
Οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να αποσύρουν τις έκτακτες πολιτικές στήριξης, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές των αξιογράφων έχουν επηρεάσει αρνητικά το κλίμα και τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης με τον δείκτη STOXX 600 να κερδίζει 1% μετά από απώλειες 3,4% τον Σεπτέμβριο.
Η κερδοφορία των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον δείκτη STOXX 600 το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εμφανίσει αύξηση της τάξης του 46,7% μετά από εκτόξευση 152,6% το προηγούμενο τρίμηνο σύμφωνα με στοιχεία της ΙΒΕS.