Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν σήμερα οι δείκτες στην Ευρώπη καθώς εκδηλώνεται στην Ιταλία το μεγαλύτερο εκτός Ασίας ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, με 6 νεκρούς και πάνω από 230 κρούσματα, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους τα τελευταία 3,5 χρόνια, από την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το Brexit.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με απώλειες 3,8% στις 411,86 μονάδες και όλους τους κλάδους του σε «βαθύ κόκκινο», εν μέσω έντονα αυξημένων ανησυχιών για το ενδεχόμενο πανδημίας του Covid-19 με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι το πλήγμα που δέχθηκε ο δείκτης των εταιρειών Ταξιδιών και Αναψυχής του Stoxx 600, ο οποίος πραγματοποίησε βουτιά 6% με τις μετοχές των αεροπορικών να «γονατίζουν». Η Air France-KLM έχασε 8,7%, η Ryanair έπεσε 14%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες 17% κατέγραψε ο τίτλος της EasyJet. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές ειδών πολυτελείας, με τη Louis Vuitton να χάνει 4,7% και τη Roche 3,2%.
Στη βασική εξέλιξη που οδήγησε στη βουτιά των ευρωαγορών, 230 κρούσματα αλλά και 6 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ιταλία από την επιδημία του κορονοϊού, τη στιγμή που οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ δείχνει ανησυχεί για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 2.619.
Στη βόρεια Ιταλία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα αρκετές περιοχές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αποτελούν το 30% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας. Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια έκλεισαν, ενώ πολλές δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών, το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί την Τρίτη, αναγκάστηκε να διακοπεί την Κυριακή, λόγω των έκτακτων μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα επηρεάζουν περίπου 50.000 κατοίκους.
Σε αυτό το κλίμα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 1.345 μονάδες ή 5.43% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του 23.427 μονάδες, ενώ παρόμοια πορεία ακολούθησαν και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί δείκτες.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 4% στις 13.035 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 3,95% στις 5.741 μονάδες, ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 3,34% στις 7.156 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ολοκλήρωσε στις 9.483 μονάδες με πτώση 4%.
Χαρακτηριστικό για τη σημερινή ημέρα είναι το διάγραμμα του Bloomberg:
Απώλειες έως και 4% στην Ασία
Νωρίτερα σήμερα, μεγάλη πτώση είχαν εμφανίσει και οι ασιατικοί δείκτες, με τον Kospi της Νότιας Κορέας να υποχωρεί κατά 3,87%, καθώς οι νεκροί στη χώρα ανέρχονται στους 7, ενώ 70 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 833, γεγονός που καθιστά τη χώρα τη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης παγκοσμίως μετά την Κίνα.
Στους υπόλοιπους δείκτες, ο Shanghai composite έκλεισε στο -0,28%, ενώ ο Shenzhen ενισχύθηκε 1,23%. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,87%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε στο -2,25%.
Σημειώνεται πως οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμεναν κλειστές, λόγω αργίας.