Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς η αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε μία σειρά ευρωπαϊκών κρατών και Πολιτειών των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία και φόβους για μία ενδεχόμενη επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 357,17 μονάδες, με απώλειες 2,78%, ενώ όλοι οι επιμέρους τομείς έκλεισαν με σημαντική πτώση.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 12.903 μονάδες με απώλειες 3,43%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,92% και διαμορφώθηκε στις 4.871 μονάδες.
Στην Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 6.123 μονάδες, με απώλειες 3,11%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 19.162 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,42%.
Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 7.195 μονάδες, με απώλειες 3,27%.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της γερμανικής Wirecard ανέβηκε στην κορυφή του Stoxx 600 μετά από μερικές περιπετειώδεις μέρες και σήμερα ενισχύεται κατά 8%.
Το επενδυτικό κλίμα επιδεινώθηκε καθώς πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν ανακοινώσει ημερήσια αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Από την πλευρά τους αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να απαγορεύσουν την είσοδο Αμερικανών στην ΕΕ, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για περαιτέρω περιορισμούς που μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 475.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ένας αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε σε στοιχεία από επίσημες πηγές έως σήμερα το πρωί. Συνολικά, 477.117 θάνατοι (από τα 9.263.743 αναφερθέντα κρούσματα) έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τους περισσότερους θανάτους (193.800 νεκρούς και 2.557.761 κρούσματα).
Ταυτόχρονα, η είδηση ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν νέες κυρώσεις σε ευρωπαϊκά προϊόντα «έριξε» κι άλλο τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Ελιές, μπύρες, τζιν και φορτηγά είναι μερικά από τα προϊόντα στα οποία οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν νέους δασμούς, ενώ αυξάνουν τους δασμούς σε προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυριά και γιαούρτια, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια περίοδο δημόσιας διαβούλευσης που τελειώνει στις 26 Ιουλίου.