Σε άλλο μήκος κύματος από τις αμερικανικές αγορές με τα νέα ιστορικά υψηλά του Nasdaq και εγγύτερα στο αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών, η αγορά της Αθήνας είδε το ταμπλό σήμερα να «κοκκινίζει» μετά τη πτώτικη - τελικά - λύση της πολυήμερης συσσώρευσης σε στενό εύρος τιμών.
Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η δεύτερη συνεχόμενη με απώλειες άνω του 2% μετά από εκείνη της Παρασκευής (-2,23%) διευρύνοντας το ποσοστό της υποχώρησης του ΧΑ για το 2021 στο -5,78% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ χαρακτηριστικό ήταν πως 24 από τις 25 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, χωρίς να μπορέσουν σε κανένα σημείο της συνεδρίασης να γυρίσουν θετικές.
Σημαντική διαφορά, ωστόσο, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν η αισθητή άνοδος του τζίρου και του όγκου των συναλλαγών, καθώς άλλαξαν χέρια πάνω από 43 εκατ. τεμάχια αξίας 73,8 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί στις τράπεζες (Εθνική και Alpha είχαν πάνω από 22 εκατ. τζίρο), τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ κ.α.
Οι τράπεζες, έχοντας ήδη δώσει σήμα εξόδου από την Παρασκευή, συνέχισαν έντονα πτωτικά, με τους πωλητές να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η Πειραιώς (-9,44%), όσο βρίσκεται κάτω από το 1,02 - 1,03 δεν μπορεί να ανασάνει, κρατώντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας το 0,70. Η Alpha (-6,14%), επίσης τεχνικότατη συμπεριφορά, χάνοντας τα 0,85 κατέρρευσε με δικό της «μαξιλάρι» τα 0,65 ευρώ. Η ΕΤΕ (-2,37%) κρατάει προς το παρόν σε έναν περίεργο σχηματισμό με στήριξη τα 1,86 ευρώ, ενώ η Eurobank (-1,88%) δεν έχει χάσει καν το δικό της στα 0,55.
Η συνεδρίαση είχε ελάχιστους διασωθέντες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση καθώς μόνο η Jumbo έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ στη μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν για την αντίστασή τους στις πιέσεις η Κρι - Κρι και η Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς 93 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες και μόλις 22 με άνοδο.
Με τρομερά συμπαγή συμπεριφορά πάντως ο Mytilineos (-1,87%) έχει στήριξη τα 11,70 ευρώ μετά τη διάσπαση του βραχυπρόθεσμου σχηματισμού συσσώρευσης στα υψηλά του.
Η Τέρνα Ενεργειακή (-1,43%) επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα κόντρα στην υπόλοιπη αγορά, μοιάζει «αδιόρθωτη». Ωστόσο, θέλει την προσοχή της διότι είναι «άδεια» μέχρι τα 12,70 ευρώ.
Ο ΟΤΕ (-3,01%) έχει σημαντικά επίπεδα πέριξ των 12 ευρώ, όντας μάλιστα και η πρώτη μετοχή που εδώ και μέρες υποαπέδιδε προεξοφλώντας αρνητική έκβαση.
Η Κρι - Κρι (+0,3%) επίσης παραμένει σταθερή στην ανοδική της κίνηση, οριοθετώντας την στα 6,35 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ (-0,95%) κοιτάει τα 9,70 ευρώ ως σημαντικό επίπεδο στήριξης, ενώ η πτωτικότατη Jumbo (+0.7%) έχει το αντίστοιχο τα 11,80, παρόλο που σήμερα κρατήθηκε ζωντανή, κάτι που οφείλεται εν μέρει οφείλεται στην πρότερη γρηγορότερη πτώση της. Υπενθυμίζουμε ότι αφορά σε μια πολύ καλή επιλογή με καλά χρηματοοικονομικά, πλην όμως οι πρόσφατες συγκυρίες μάλλον αρνητικά επηρεάζουν τα αποτελέσματά της. Αντίσταση κοντινή στα 13,70 ευρώ.
Κρίσιμη για τη συνέχεια της μετοχής της Cairomezz (-4,97%) είναι η συμπεριφορά στα 0,1130 ευρώ, καθώς συνιστούν σοβαρότατα επίπεδα, κάτω των οποίων δεν θα βρεθεί εύκολα αγοραστής μέχρι τα 9 λεπτά.
Η ΔΕΗ (-2,7%) έπιασε γρήγορα τον πρώτο στόχο (ενδοσυνεδριακά) στο short στα 6,70 με επόμενο επίπεδο στήριξης τα 6,10 και αντίσταση στα 6,99 ευρώ, ενώ το στοπ της στο ημερήσιο είναι τα 6,80, κάτι που οριακά δεν επετεύχθη ποτέ.
Γενικά, η αγορά θέλει υπομονή, καθώς πιθανόν να ταλαιπωρηθεί λίγες ημέρες, ακόμα κι αν η σημερινή διόρθωση μέλλει να είναι η τελευταία της. Οι τοποθετήσεις συνεχίζονται ανάλογα τη διάρθρωση του κάθε χαρτοφυλακίου, με κρίσιμη παράμετρο τον χρονικό ορίζοντα διακράτησης (άρα και στόχευσης αποτίμησης).