Μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος των δασμών που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρωζώνη, σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις για πλήγμα της τάξης του 0,1%-0,2% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της ανάλυση η Capital Economics.
Την ίδια ώρα, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό θα είναι περιορισμένες, ωστόσο ο κίνδυνος για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και η πιθανή επιδείνωση του κλίματος, καθιστούν αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% στις 17 Απριλίου.
Ο οίκος τονίζει ότι οι προηγούμενες προβλέψεις του για την Ευρωζώνη βασίζονταν στην εκτίμηση ότι ο Τραμπ θα επέβαλε δασμούς 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, όμως το εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε χθες κάνει λόγο για «ανταποδοτικούς δασμούς» 20% στην ΕΕ. Για τα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο, θα διατηρηθούν οι δασμοί 25% που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Στην πράξη, υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους δασμούς, όμως η CE θεωρεί ότι είναι πλέον λιγότερο πιθανό να υπάρξει συμφωνία σε σύγκριση με πριν από μερικές εβδομάδες. Με τους δασμούς που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, η οικονομική ζημιά για την Ευρωζώνη εκτιμάται στο 0,3%-0,4% του ΑΕΠ, στα επόμενα τρίμηνα, καθώς τόσο υψηλούς δασμούς είναι πολύ δύσκολο να τους απορροφήσουν παραγωγοί και καταναλωτές.
Ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα στο οικονομικό, επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα, ενώ πιθανά αντίποινα από την ΕΕ ενδεχομένως θα είναι τελικά μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η CE σημειώνει ότι ο αντίκτυπος των ανταποδοτικών δασμών που τελικά ανακοινώθηκαν είναι πολύ κοντά στις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία και η Ιταλία είναι πολύ πιο εκτεθειμένες από τη Γαλλία και την Ισπανία.
Για τη Γερμανία, το πλήγμα από τους δασμούς θα μπορούσε να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό την αναπτυξιακή ώθηση που θα έδινε η αύξηση των δαπανών για άμυνα και υποδομές. Η Ιρλανδία επίσης συγκαταλέγεται στις χώρες που πλήττονται, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες προς το παρόν παραμένουν έξω από το καθεστώς των ανταποδοτικών δασμών.
Εν κατακλείδι, ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι σημαντικός καθώς πριν τους δασμούς οι προβλέψεις των αναλυτών τοποθετούσαν την ανάπτυξη γύρω στο 1% για φέτος στην Ευρωζώνη, ενώ οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ασθενή ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο. Πλέον, η ανάπτυξη μπορεί να περιοριστεί ακόμα περισσότερο προς το 0,5% το 2025.
Όπως σημειώνει η CE στις ΗΠΑ καταλήγει το 17% των εξαγωγών της Ευρωζώνης, συνεπώς μία αύξηση της τάξης του 20% αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 3,5 ποσοστιαίων μονάδων του σταθμισμένου μέσου δασμού στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.