Όταν το BlockFi, λάνσαρε τις υπηρεσίες του στην αγορά, μέσα σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, φαινόταν πως οι επενδυτές είχαν απέναντι τους μια εναλλακτική τράπεζα. Οι επενδυτές αλλά και οι απλοί καταθέτες μπορούσαν να διατηρούν λογαριασμούς σε δολάρια ή σε crypto στο BlockFi, εισπράττοντας επιτόκια μέχρι και της τάξης του 8,75% σε ετήσια βάση. Και μάλιστα οι τόκοι καταβάλλονταν στο τέλος κάθε μηνός.
Το όλο project ήταν πολύ δελεαστικό και σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες έχουν στραφεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, είτε για να ανταλλάξουν cryptos, είτε για να αποκομίσουν κέρδη μέσω των υψηλών επιτοκίων που προσέφεραν οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου BlockFi Interest Account (BIA).
Ο μέσος καταθετικός λογαριασμός άγγιζε τα $50.000, τα έσοδα των καταθετών από τόκους φορολογούντο όπως οι τόκοι των παραδοσιακών τραπεζικών λογαριασμών, ενώ οι λογαριασμοί δεν είχαν την ασφάλεια των $250.000 ανά καταθέτη που προσφέρει το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα. Ταυτόχρονα το BlockFi για να είναι καλυμμένο νομικά, στην αποποίηση ευθυνών ανέφερε πως «ο λογαριασμός δεν είναι προϊόν χωρίς κίνδυνο και είναι πιθανή η απώλεια κεφαλαίου».
Παρ’ όλους τους κινδύνους, οι καταθέτες και οι traders του bitcoin και των υπολοίπων cryptos, επέλεγαν το BlockFi, λόγω των επιτοκιακών αποδόσεων, που δεν υπήρχαν πουθενά άλλο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, στο USDT έδινε επιτόκιο 8,75%, στο BTC 3,50%, στο ETH 3,50%, στο DOT 10,00% και στο DOGE 2,00%.
Παράλληλα με τους αποταμιευτικούς / επενδυτικούς λογαριασμούς, οι πελάτες του BlockFi, είχαν τη δυνατότητα της πραγματοποίησης συναλλαγών σε 15 διαφορετικά κρυπτονομίσματα, αλλά και ανάμεσα σε ζεύγη νομισμάτων, όπως γίνεται στην αγορά συναλλάγματος. Όπου όμως αντί για το ζεύγος USD/EUR, διαπραγματευόταν για παράδειγμα το ζεύγος BTC/LTC δηλαδή Bitcoin / Litecoin. Το BlockFi δεν χρέωνε προμήθειες συναλλαγών αλλά εισέπραττε ένα spread της τάξης του +/1% πάνω σε όλες τα συναλλαγές.
Το BlockFi παρείχε στους πελάτες του και την BlockFi Rewards Visa® Signature Card, που ήταν μια πιστωτική κάρτα κρυπτονομισμάτων που διέθετε και ένα πρόγραμμα ανταμοιβής των χρηστών της. Το πρόγραμμα ανταμοιβής προέβλεπε επιστροφή 0,25% σε crypto για κάθε trade στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, επιστροφή 1,5% σε crypto για κάθε εμπορική συναλλαγή, καθώς και επιστροφή 2% σε crypto εάν το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ξεπερνούσε σε ετήσια βάση τα $30.000. Η BlockFi Rewards Visa® Signature Card, δεν είχε ετήσια συνδρομή και το επιτόκιο που χρέωνε, κυμαινόταν ανάμεσα στο 15,74% και στο 25,74%.
Τα προϊόντα του BlockFi, δεν σταματούσαν εδώ. Το BlockFi έδινε δάνεια με ενέχυρο κρυπτονομίσματα. Και μάλιστα τα δάνεια που χορηγούσε ανέρχονταν σε μέγεθος, στο 50% της αποτίμησης των κρυπτονομισμάτων που προσφέρονταν σαν εγγύηση. Η δε εκταμίευση των δανείων γινόταν αυθημερόν, με το που η εγγύηση περνούσε στη διάθεση του BlockFi. H εγγύηση μπορεί να ήταν σε Bitcoin (BTC), σε Ether (ETH), ή σε Litecoin (LTC), ενώ το χορηγούμενο δάνειο μπορεί να ήταν σε USD, ή USDC, ή GUSD. To BlockFi χρέωνε 2% επί της αξίας του δανείου σαν βασικό έξοδα έκδοσης και δανειοδοτούσε τους πελάτες της με επιτόκια από 4,50% έως 9,75% ανάλογα με το κρυπτονόμισμα ή το νόμισμα στο οποίο εκδίδονταν το δάνειο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η γνωστή U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους $100 εκατ. στο BlockFi σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηματοδοτήσεων.
Οι δυσκολίες για το BlockFi, είχαν αρχίσει από τον Ιούνιο του 2022, όταν η εταιρεία είχε απολύσει το 20% του προσωπικού της. Αυτό είχε οδηγήσει στην κίνηση διάσωσης του BlockFi από την FTX. Όμως η FTX δεν προέβη στη εξαγορά του BlockFi, αλλά στη δανειοδότηση του με $250 εκατ.
Και τελικά η πτώση της FTX, συμπαρέσυρε το BlockFi στην πτώχευση. Το BlockFi δήλωσε πως έχει 100 χιλιάδες πιστωτές και πως οι υποχρεώσεις της προς αυτούς πιθανότατα να προσεγγίζουν τα $10 δισ. Ανάμεσα στους δανειολήπτες της εμφανίζεται και η FTX με δάνειο ύψους $275 εκατ.
Ουσιαστικά το BlockFi δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια τράπεζα κρυπτονομισμάτων, που προσέφερε καταθέσεις, δανειοδοτήσεις, πιστωτικές κάρτες και «χρηματιστηριακές» συναλλαγές. Ωστόσο, το γεγονός πως το κυρίαρχο σημείο αναφοράς της ήταν το ευμετάβλητο οικοσύστημα των cryptos, την οδήγησε στην πτώχευση.