Δεύτερη ανάγνωση στο τρίτο τρίμηνο
ΔΕΗ

Δεύτερη ανάγνωση στο τρίτο τρίμηνο

Σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ που ανακοινώθηκαν προχθές για το γ’ τρίμηνο ήταν το κεφάλαιο κίνησης και η διαχείριση του κόστους. Στο μέλλον θα αναφερόμαστε στο τρίτο τρίμηνο του 2022 ως την δυσκολότερη συγκυρία κόστους και τιμολογίων που κλήθηκε να διαχειριστεί η ΔΕΗ. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές τιμές ρεύματος στη χονδρική τις οποίες οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας θα πληρωθούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Τα μεγέθη δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα: Μέσα σε ένα τρίμηνο η ΔΕΗ είχε τζίρο 4,17 δισ. ευρώ όταν σε όλη τη χρήση του 2020 ο τζιρος της ήταν 3,7 δισ. ευρώ. Πρακτικά μιλάμε για μια ωρολογιακή βόμβα στο κεφάλαιο κίνησης: Η ΔΕΗ ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει 1,9 δισ. ευρώ σε αγορές ρεύματος (εισαγωγές) και άλλο 1 δισ. ευρώ σε αγορές υγρών καυσίμων για να πουλήσει ρεύμα στην κατανάλωση το οποίο θα εισπράξει από τους καταναλωτές σε 2 μήνες.

Αν η ΔΕΗ δεν είχε την ταμειακή άνεση από την περυσινή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ τότε δύο τινά θα μπορούσαν να συμβούν: α) η ΔΕΗ να δανειστεί με επαχθείς όρους - όπως και έχει συμβεί στο παρελθόν ή β) να αναγκαστεί να διακόψει την παροχή ρεύματος. 

Τα καλά νέα ωστόσο έρχονται στο δ’ τρίμηνο. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι τα χειρότερα για το ύψος του δανεισμού βρίσκονται στο παρελθόν αναμένοντας στο δ’ τρίμηνο περίπου 1 δισ. ευρώ ταμειακών εισροών από μείωση απαιτήσεων, επιδοτήσεων για τη διατήρηση μονάδων βάση σε νησιά και προκαταβολών για τη χρήση ηλεκτρισμού από Δημόσιες υπηρεσίες. Από αυτό το ποσό 300 εκατ. ευρώ θα πάει σε επενδύσεις ΑΠΕ και τακτική συντήρηση των μονάδων. Το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης είναι η ΔΕΗ να βρεθεί με 600 εκατ. ευρώ λιγότερο καθαρό δανεισμό στο τέλος του 2022 ή σε απόλυτα νούμερα 2 δισ. ευρώ. 

Με αυτό το ύψος δανεισμού η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση εγκατάστασης νέας δυναμικότητας στις ΑΠΕ. Σε έξι μήνες η υπάρχουσα εγκατεστημένη δυναμικότητα των 280ΜW αναμένεται να διπλασιαστεί, ενώ στο τέλος του 2023 η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα 1500 MW και μάλλον θα έχει την πρώτη θέση στο πίνακα των εγχώριων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Το ψάξιμο για εξαγορές σε εγκατεστημένες ΑΠΕ στα Βαλκάνια συνεχίζεται, η υλοποίηση του Υδροηλεκτρικού της Β. Μακεδονίας είναι εν αναμονή εγκρίσεων και οι λήξεις του δανεισμού επιτρέπουν άνεση στην χρηματοδότηση εξαγορών με νέα δάνεια. 

Τελευταίο αλλά όχι αδιάφορο είναι η υπόσχεση μερίσματος για τη χρήση του 2023. Το οποίο ακόμα και αν έχει συμβολικό χαρακτήρα σημαίνει ότι θα έχουμε κάποια κερδοφορία που έχει νόημα. Μέχρι στιγμής η διοίκηση δεν έχει φανεί ασυνεπής προς την επενδυτική κοινότητα και αν μη τι άλλο αυτή η υπόσχεση βάζει αρκετό ενδιαφέρον στο πως θα κινηθούν τα μεγέθη στην επόμενη χρήση.

Συμπερασματικά η ΔΕΗ δείχνει να απομακρύνεται από τον κάβο που σε άλλες εποχές τα ακραία «καιρικά φαινόμενα» θα την έριχναν στα βράχια. Το ύψος της κερδοφορίας σε αυτή τη χρήση είναι μάλλον αδιάφορο, τα κεκτημένα της ρευστότητας και της υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων στις ΑΠΕ έχουν περισσότερο νόημα και ουσία για το μέλλον. Με την φετινή διαχείριση αυτής της δύσκολης συγκυρίας η ΔΕΗ μπορεί να ελπίζει σε πολύ καλύτερες ημέρες. Το ίδιο και οι μέτοχοι της.