Ήπια ανοδικά έκλεισε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο momentum αλλαγής επιπέδου, ενώ αυξήθηκε μερικώς και η αξία συναλλαγών, με το Γενικό Δείκτη κερδίζει σε εβδομαδιαίο επίπεδο 0,76%, με το μέσο τζίρο πέριξ των 38 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχώρισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα το 5νθήμερο.
Ήταν μια εβδομάδα ήπιων μεταβολών με το Γενικό Δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις να έχει διακύμανση λιγότερο από 15 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 648,25 μονάδες και χαμηλό στις 633,96 μονάδες. Η εξαιρετικά μικρή διακύμανση χαρακτηρίζει ξεκάθαρα τη στάση αναμονής των ισχυρών χαρτοφυλακίων που δεν αναλαμβάνουν νέα ρίσκα, με τις όποιες κινήσεις γίνονται να είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης.
Πάντως, ήταν ένα 5ήμερο που χαρακτηρίστηκε από ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που έδωσαν κάποιο παλμό και βοήθησαν στην εναλλαγή θέσεων. Στήριξη στο Γενικό Δείκτη σε επίπεδο εβδομάδας έδωσαν μετοχές όπως ΔΕΗ που ενισχύθηκε κατά 9,62% ξεχωρίζοντας σε όλο τον FTSE 25 με φόντο την «επιστροφή» που δείχνει η εταιρεία που ανακοίνωσε βελτιωμένα μεγέθη.
Η Alpha Bank ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,75%, ο ΟΠΑΠ +4,35% και η ΓΕΚ Τέρνα +3,83% ήταν οι μετοχές που ξεχώρισαν και έδωσαν το θετικό κλείσιμο στο Γ.Δ. σε επίπεδο εβδομάδας.
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 639,29 μονάδες με πτώση – διόρθωση 1,05%, ενώ η αξία συναλλαγών έφτασε στα 40,44 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.531,48 μονάδες με πτώση 1,10%, ενώ το πενθήμερο ενισχύθηκε κατά 0,91%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 333,06 μονάδες με απώλειες 0,81%, έχοντας άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας κατά 0,92%.
Και σήμερα, ισχυρή στήριξη έδωσαν οι ΔΕΗ +2,66% και ΓΕΚ Τέρνα +1,46%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Aegean Airlines, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ. Στον αντίποδα, πτώση – διόρθωση -3,64% είχε ο τίτλος του ΟΤΕ που ενισχύθηκε κοντά στο 10% τον Αύγουστο, ενώ πιέστηκαν επίσης οι Motor Oil, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Fourlis (ζημιές άνω των 7 εκατ. ευρώ το 6μηνο), ΟΠΑΠ, Eurobank και Lamda Development.
Στον Mid Cap δεν υπήρξε κάτι αξιοσημείωτο, ενώ στο σύνολο της αγοράς παρά τις έντονες πιέσεις του Γενικού Δείκτη, οι ανοδικές και οι πτωτικές μετοχές δεν είχαν μεγάλη απόκλιση, με το συσχετισμό στις 42 και 51 αντίστοιχα, στοιχείο που δείχνει ότι αρκετά μικρομεσαία χαρτιά κινήθηκαν θετικά, έστω και με μικρούς όγκους και τζίρους.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά για να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί με αξιώσεις πάνω από την περιοχή των 650 – 670 μονάδων θα πρέπει να καταγραφεί ενίσχυση των συναλλαγών τουλάχιστον έως τα 60 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα αντανακλά την ανησυχία για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση αλλά και η ελληνική οικονομία, συνδυαστικά με το αυξημένο τελευταία γεωπολιτικό ρίσκο.
Ασχέτως με τις βραχυχρόνιες κινήσεις που δεν αλλάζουν τα δεδομένα, η εικόνα της ελληνικής αγοράς το τελευταίο τρίμηνο δείχνει ότι υπάρχει αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων και δυστοκία διαμόρφωσης ξεκάθαρου momentum. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε το ράλι αντίδρασης και αποκατάστασης των διεθνών χρηματιστηρίων από το Μάρτιο και μετά, εξακολουθώντας να «γράφει» απώλειες 30% από την αρχή του 2020, με τη γενική εικόνα ειδικά των τελευταίων τριών μηνών να προβληματίζει.
Το lockdown βύθισε την ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019! Πρόκειται για την ιστορικά μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στη χώρα μας, ενώ και για το 3ο τρίμηνο αναμένονται δυσμενή στοιχεία, λόγω του τεράστιου πλήγματος που δέχτηκε ο τουρισμός.
Η καταστροφική σεζόν για τον τουρισμό και η απώλεια περίπου 15 δισ. ευρώ από τη σημαντικότερη βιομηχανία της χώρας, που με τη σειρά της συντηρεί δεκάδες άλλους κλάδους και «αγορές» πέριξ αυτής, τα οφέλη των οποίων δεν καταγράφονται επ’ ακριβώς, έρχεται να προξενήσει νέο ισχυρότατο πλήγμα στην ελληνική οικονομία αλλά και στην ελληνική κοινωνία.
Βεβαίως, παρόμοια ή και μεγαλύτερη καταστροφική τουριστική σεζόν έχουν και όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή brands, όπως Γαλλία (πρώτη τουριστική δύναμη στον κόσμο με 84 εκατ. επισκέπτες το 2019), Ισπανία, Ιταλία κ.α. όμως αυτές οι οικονομίες «ακουμπούν» και σε άλλες δεξαμενές, διαθέτοντας ισχυρή βιομηχανία και καλή παραγωγή στον πρωτογενή τομέα και ευρύτερα.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο και με τις τράπεζες να απειλούνται με νέο φόρτωμα τοξικών με τη μορφή καινούριων επισφαλειών από τη δυσμενή κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, εύλογα το Χ.Α. έχει χάσει το momentum που θα μπορούσε να δώσει ο κλάδος – ναυαρχίδα και ο κλάδος που πάντα δίνει το σύνθημα αντίδρασης.
Σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί το γεωπολιτικό ρίσκο και ο φόβος θερμού επεισοδίου στην Αν. Μεσόγειο που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου σε πολλά επίπεδα, κάτι που λειτουργεί ως ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάληψη νέου ρίσκου από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αύγουστος, με μέσο τζίρο στα 30,3 εκατ. ευρώ ήταν ο πιο «στεγνός» από πλευράς συναλλαγών μήνας από τον Ιούλιο του 2018, ήτοι μια διετία πίσω.
Εύλογα, η αγορά έχει περιέλθει σε μια λιμνάζουσα και εν πολλοίς απαξιωμένη κατάσταση, χωρίς «καύσιμα» προεξόφλησης και χωρίς οι ισχυροί διεθνείς επενδυτές να αναλαμβάνουν νέα ρίσκα, με αποτέλεσμα το πολύ στενό εύρους διακύμανσης του τελευταίου διαστήματος.