Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια ακόμη συνεδρίαση μιζέριας, απαξίωσης, πτώσης και απογοήτευσης έλαβε χώρα την Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επιβεβαιώνει ότι έχει απολέσει εντελώς την όποια δυναμική αντίδρασης, αδυνατώντας να βρει αντανακλαστικά έστω και μερικής ανοδικής διόρθωσης – τακτοποίησης αποτιμήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αγορά έκλεισε για 10η συνεδρίαση πτωτικά στις δώδεκα τελευταίες, με το Μάρτιο να αποδεικνύεται μήνας απογοήτευσης, συρρίκνωσης συναλλαγών και μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, αυτόν τον μήνα χάθηκε όχι μόνο ότι είχε «χτιστεί» το Γενάρη, αλλά ο Γενικός Δείκτης πλέον έχει γυρίσει σε αρνητική τροχιά στο 3μηνο.
Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι πρόβλημα αποτιμήσεων ή ελκυστικότητας μετοχών, αλλά πρόκειται για πρόβλημα που πρωτίστως εμφορείται από την πολιτική κατάσταση, τη γενικευμένη θολούρα σε σχέση με την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, αλλά και την ανησυχία για το τι θα γίνει την επόμενη της λήξης του μνημονιακού προγράμματος.
Σε μια συγκυρία που υπάρχουν νέα, υπάρχουν ειδήσεις, υπάρχει κινητικότητα αλλά και (πολλές) εισηγμένες ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα που πιστοποιούν ότι – ασχέτως κλίματος στην οικονομία – οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται με εξωστρέφεια, δυναμισμό και διεθνή επέκταση, η εικόνα της αγοράς παραμένει μίζερη.
Παράλληλα, ούτε η έγκριση της δόσης από τον ESM πρόσφερε έστω και το ελάχιστο στην αγορά, ενώ ο προβληματισμός για τις τράπεζες παραμένει. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κοιτάζοντας μπροστά διακρίνει ότι μετά την ολοκλήρωση του τωρινού προγράμματος το καλοκαίρι, οικονομία, τράπεζες και κυβέρνηση θα βρεθούν... μετέωρες σε μια νέα πραγματικότητα. Αναλυτές και διαχειριστές διαβλέπουν… γύμνια από πλευράς εγγυήσεων για το πως μπορεί να πορευτεί η χώρα χωρίς δίχτυ προστασίας.
Οι διεθνείς αγορές μπορεί από τις αρχές Φεβρουαρίου να διέπονται από μεγάλη αναταραχή και πτώση, όμως προέρχονται από μνημειώδες και πολυετές bull market, που έφτασε κοντά στα εννέα χρόνια. Έχουν δηλαδή τεράστια περιθώρια αποκόμισης κερδών. Το Χ.Α., αντιθέτως, αφενός έχασε το ράλι των διεθνών αγορών τα τελευταία χρόνια, εγκλωβισμένο μέσα στη δημοσιονομική «ομηρία» της χώρας, ενώ τώρα «πληρώνει» την αναστροφή του διεθνούς κλίματος και τη διατάραξη του momentum...
Εντός αυτών των δεδομένων λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε το Χ.Α. συμπλήρωσε τη 10η πτωτική συνεδρίαση στις δώδεκα τελευταίες, κάτι καθόλου συνηθισμένο για όλες τις αγορές, ευρύτερα. Η... σημειολογία της εμμονής στην πτώση αν μη τι άλλο δείχνει ότι – ακόμη και με τέτοιους απαξιωμένους τζίρους – οι πωλητές κυριαρχούν διαρκώς.
Χθες Τρίτη ο Γενικός Δείκτης παρ'' ότι κέρδιζε έως 1,37% εντούτοις έκλεισε στο χαμηλό ημέρας σε μια έντονα ανοδική Ευρώπη, ενώ σήμερα, με μεικτές τάσεις στην Ευρώπη, το Χ.Α. κύλησε εκ νέου χαμηλότερα, ενώ κράτησε τις 790 μονάδες λόγω της «επιστράτευσης» της Coca Cola HBC που έκλεισε στο +2,68%!
Πιο αναλυτικά ο Γ.Δ. έκλεισε στις 790,80 μονάδες με πτώση 0,47%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 782,79 μονάδων (-1,48%) έως το υψηλό των 792,17 μονάδων (-0,30%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 50,39 εκατ. ευρώ, με το 20% αυτής να γίνει στο φινάλε και τις δημοπρασίες, ενώ 6,92 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, ήτοι το 14% του συνολικού τζίρου.
Πλην της Coca Cola HBS ανοδικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Εθνική, ΕΛΠΕ και Motor Oil, ενώ ισχυρές δέχτηκαν οι ΟΠΑΠ -3,23%, Viohalco -2,02%, Πειραιώς -1,85%, ΟΤΕ -1,42%, ΑΔΜΗΕ -1,44%, Alpha Bank 1,41%, ΔΕΗ -1,29%, Σαράντης -1,38% κ.ο.κ.
Πτωτική η εικόνα και στον Mid Cap όπου ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Ικτίνος, Ελλάκτωρ, ΟΛΘ και Πλαίσιο, ενώ πιέστηκαν οι Νηρέας -3,53%, Intracom -2,70%, Intralot -1,99%, Fourlis -1,93%, Attica Bank -1,62%, Πλαστικά Θράκης -1,58% και J&P Άβαξ -1,52%.
Στην ευρύτερη αγορά πιέστηκαν μετοχές όπως Γ.Ε. Δημητρίου, ΑΕΓΕΚ, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Αιολική ΑΕΕΧ, Αλουμύλ, Κανάκης, ΕλβαλΧαλκόρ, Quality & Reliability, Centric, ΕΚΤΕΡ, Τεχνική Ολυμπιακή, Newsphone, Inform Λύκος και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 60 που υποχώρησαν.