Και αίφνης το κλίμα άλλαξε, οι δασμοί ήρθαν να αναλάβουν το ρόλο οδηγού για τις αγορές σε ένα περιβάλλον που πλέον η πληροφορία αλλάζει τα δεδομένα από λεπτό σε λεπτό. Μπορεί η οικονομία των ΗΠΑ να είναι δεύτερη παγκοσμίως σε εξαγωγές, είναι πρώτη χώρα ωστόσο σε εισαγωγές με τη διαφορά να αποτυπώνεται σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπορικό έλλειμμα 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτή η σχέση επιχειρείται να αλλάξει με τη νέα πολιτική, προσπαθώντας να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανικών προϊόντων ή να κερδίσει ανταλλάγματα που μεταξύ άλλων προσβλέπουν να εξασφαλίσουν στρατηγικούς πόρους.
Οι χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ έβαλαν δασμούς απάντησαν με αντίμετρα και νέους (αντί)δασμούς, κάποιες κέρδισαν χρόνο, ενώ η σειρά της Ευρώπης φαίνεται να έρχεται. Η Ευρώπη υπόσχεται να απαντήσει αποφασιστικά αν επιβληθούν δασμοί ενώ σε χώρες όπως ο Καναδάς, κινήματα πολιτών/καταναλωτών ξεκινούν καμπάνιες υπέρ των τοπικών παραγωγών.
Βρισκόμαστε στην αρχή της καταιγίδας, το φαινόμενο θα χρειαστεί κάποιες εβδομάδες για να αποτυπωθεί στα νούμερα των οικονομιών και ο φόβος ενδεχόμενων πληθωριστικών πιέσεων αποτυπώνεται καθημερινά στα ιστορικά υψηλά που καταγράφει ο χρυσός.
Οι αγορές φοβούνται ότι το πρώτο κύμα των δασμών στον Καναδά και το Μεξικό, που αφορά τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης ίσως είναι η αρχή μιας ευρύτερης επιβολής μέτρων εμπορικών περιορισμών. Συγκεκριμένα, δασμοί μπορεί να επιβληθούν σε χώρες που θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές (Βραζιλία, Κίνα και Ινδία) ή σε τομείς για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ (εμπορεύματα, ημιαγωγοί και φαρμακευτικά προϊόντα).
Ενδεχομένως οι επιβαρύνσεις να μην είναι ομοιόμορφες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπός τους στον πληθωρισμό και την ομαλή τροφοδοσία αγαθών στις αλυσίδες εφοδιασμού, ωστόσο συνδυαστικά θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί μια άκρως απρόβλεπτη κατάσταση που υπερβαίνει τα θεμελιώδη και τις προοπτικές των εταιριών, βάζοντας ένα στοιχείο ρίσκου που ως συνήθως οι αγορές θα υπερεκτιμήσουν μέχρι να έχουμε τα πρώτα απτά δεδομένα αυτών των κινήσεων.
H Κίνα απάντησε γρήγορα, και αν τα πράγματα δυσκολέψουν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της ώστε να απορροφήσει την επιπλέον επιβάρυνση στα προϊόντα της. Για την Ευρώπη όμως, η κατάσταση λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι κυριότερες οικονομίες της (Γερμανία, Γαλλία) βρίσκονται στο όριο της ύφεσης ενώ αποφάσεις υποτίμησης του ευρώ από την ΕΚΤ δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.
Ενόψει των φετινών πολιτικών αναμετρήσεων σε Γερμανία και Γαλλία, ο φόβος για πολύ καθυστερημένες αντιδράσεις δεν είναι αβάσιμος, η Ευρώπη κινδυνεύει να «πληρώσει το μάρμαρο» βγάζοντας τη χρονιά με μεγαλύτερη ύφεση και πληθωρισμό από πέρυσι, έχοντας κάνει ήδη μειώσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια χωρίς να δει αποτέλεσμα. Και αυτή είναι μια παράμετρος που χρήζει ανάλογης διαχείρισης και στο χαρτοφυλάκιο μας.
Πού εξάγει και από ποιόν εισάγει η οικονομία των ΗΠΑ (2022)
Εισαγωγές $3,2Τ (2022)
Εξαγωγές $1,95Τ (2022)
Πηγή: https://oec.world