Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τις ευρωπαϊκές αλλά και τις αμερικανικές αγορές σε τροχιά ελεγχόμενης διόρθωσης και αποφόρτισης, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε σταθεροποιητικά σήμερα, εν μέσω στενού εύρους διακύμανσης μόλις οκτώ μονάδων για το Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις άμυνες στη ζώνη των 750 μονάδων.
Με ενισχυμένο τζίρο και έξτρα κινήσεις στον τραπεζικό κυρίως κλάδο αλλά και σε μετοχές όπως ο Τιτάνας όπου έγιναν πολλά πακέτα, ήταν μια συνεδρίαση μερικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων χωρίς ακρότητες, χωρίς πανικούς αλλά και χωρίς άμεση δυνατότητα κατάκτησης νέων υψηλών.
Ήταν από τις συνεδριάσεις που δίνουν την ευκαιρία για συγκέντρωση δυνάμεων και συσσώρευσης ώστε να μπουν οι νέες βάσεις για υψηλότερα επίπεδα, ενώ είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. ακόμη και στο χαμηλό ημέρας δεν έχασε το όριο των 750 μονάδων.
Όπως και να ''χει, η αγορά πέραν της χθεσινής ενδοσυνεδριακής διόρθωσης δεν έχει κάνει ουσιαστική αποφόρτιση, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, τα κέρδη τόσο από την προηγούμενη εβδομάδα του Απριλίου όσο και γενικότερα το 2019 είναι πολλά, οπότε ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει το ενδεχόμενο πιο ουσιαστικής διόρθωσης.
Ξέχωρα από το ενδεχόμενο της όποιας διόρθωσης που ασφαλώς δεν θα προειδοποιήσει, η γενική εικόνα δείχνει πως η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις. Ένας συνδυασμός θετικών παραγόντων συντηρεί τα κεκτημένα στο Χ.Α., το οποίο πλέον – είναι ξεκάθαρο – δεν… φοβάται ούτε το πολιτικό ρίσκο, προεξοφλώντας παράλληλα πολιτική αλλαγή με πιο φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές, όταν γίνουν οι εκλογές.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κλείνει την ψαλίδα με τα ομόλογα και να αντανακλά τη μείωση του ρίσκου χώρας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό 10ετές σήμερα κινείται σε νέα χαμηλά 14 ετών, έχοντας κατέλθει στο 3,45%!
Τέλη Απριλίου υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα με ομόλογο έως 2 δισ. ευρώ, κάτι που θα τακτοποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες για όλο το τρέχον έτος.
Συνάμα, τα αποτελέσματα χρήσης 2018 ήταν - τηρουμένων των αναλογιών - εξαιρετικά και έδειξαν ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν... υπερβεί το «καθαρτήριο» της κρίσης και πλέον ατενίζουν την επόμενη ημέρα με ισχυρότερες βάσεις.
Συνδυαστικά με όλα αυτά καταγράφονται πολύ έντονες επιχειρηματικές διεργασίες σε πληθώρα κλάδων, με συμφωνίες, εξαγορές, συνεργασίες και δημόσιες προτάσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι ξένοι κοιτάζουν ξανά… Ελλάδα σε επενδυτικό επίπεδο.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 753,16 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, έχοντας υψηλό ημέρας τις 758,93 μονάδες και χαμηλό στις 750,92 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 74,38 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει τα 34,83 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank έκανε το μεγαλύτερο τζίρο με 10 εκατ. ευρώ, η Εθνική 9,9 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 7,66 εκατ., η Πειραιώς 7,60 εκατ. ευρώ και η Τιτάν 7,55 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.930,57 μονάδες με οριακή άνοδο 0,05$, ο Mid Cap διόρθωσε με απώλειες 1,50% και κλείσιμο στις 1.191,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 628,10 μονάδες με άνοδο 1,13%.
Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μεικτή, με τις Alpha Bank και Πειραιώς να ξεχωρίζουν με άνοδο 3,21% και 2,83% αντίστοιχα, ενώ πτώση 1,35% και 0,48% είχαν οι Eurobank και Εθνική.
Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη 2,69% είχε η Lamda Development και 1,40% ο ΟΠΑΠ, ενώ πιέστηκαν οι Ελλάκτωρ -2,33%, Grivalia Properties -1,99% και ΔΕΗ -1,75%.
Στον Mid Cap κυριάρχησαν ως επί το πλείστον οι πωλητές, που εστιάστηκαν πρωτίστως στον όμιλο Intracom με τη μητρική να χάνει 8,02%, την Intrakat -4,07% και την Intralot -1,33%. Η Κέκροπας απώλεσε το 9,42% της αξίας της, άνω του 3% έχασαν οι Cenergy Holdings, Attica Bank και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ 2,77% έχασε η Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Μπήτρος, Κυριακούλης, F.G. Europe, Ελγέκα, ΑΕΓΕΚ, Centric, Κτήμα Λαζαρίδη, Εβροφάρμα και Byte Computer, ενώ πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Lavipharm, Μοτοδυναμική, Περσεύς, Ελτράκ, Revoil, Σελόντα και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που υποχώρησαν.