Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η παντελής απουσία αγοραστών οδηγεί χαμηλότερα σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ακολουθεί την πτώση – διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών, όμως λόγω της εντυπωσιακής ρηχότητας, «κρεμά» πολύ εύκολα χαμηλότερα.
Γενικότερα το διεθνές κλίμα είναι διαταραγμένο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εν μέσω έξαρσης των γεωπολιτικών ανησυχιών, εν μέσω φημών και απειλών πολέμου, αλλά και εν μέσω της ιδιότυπης εμπορικής «κόντρας» ΗΠΑ και Κίνας, υπάρχει ευνοϊκό περιβάλλον για αύξηση ρίσκου στις αγορές.
Βεβαίως, οι αγορές «τρέφονται» με τους πολέμους, όπως έχει δείξει το παρελθόν, όμως, σ' αυτή τη φάση και μετά από ένα ακάθεκτο εννεαετές bull market, τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων είναι «φορτωμένες» ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στην ιστορία. Άρα, κάθε ρευστοποίηση, κάθε άμυνα και κάθε κατοχύρωση ρευστότητας, είναι μέσα στους νόμους και τους κανόνες των αγορών.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τη διόρθωση και την αναταραχή των τελευταίων μηνών, οι αγορές – γενικά – δεν απέχουν πολύ (ποσοστιαία) από τα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας κάνει ανεπανάληπτο ράλι ειδικά την τελευταία τριετία.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και το δείκτη του σημαντικότερου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου, του Xetra DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί σε ποσοστό 1%, το ελληνικό χρηματιστήριο υποχωρεί χαμηλότερα, χάνοντας μετά τις 15:10 μ.μ. και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 797 μονάδες με πτώση 1,67%. Κύρια αιτία της σημερινής πτώσης δεν είναι ο καταιγισμός των πωλητών αλλά η παντελής απουσία αγοραστών, με την αγορά να πιέζεται με εξαιρετικά μικρό τζίρο που φτάνει μόλις στα 30 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του FTSE 25 μόνο η Grivalia Properties και η Σαράντης διατηρούνται σε θετικό έδαφος, ενώ σημαντικά αυξήθηκαν οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. Πτώση κοντά στο 4% καταγράφει η Πειραιώς, άνω του 3% χάνει η Coca Cola HBC αλλά και η ΔΕΗ, ενώ άνω του 2% υποχωρούν μετοχές όπως Εθνική, Eurobank, Motor Oil και Viohalco.
Καθολικά πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου απώλειες άνω του 4% έχει η MIG, άνω του 3% χάνει η Intralot, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι Cenergy Holdings, Attica Bank, J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, Υγεία, Νηρέας κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως ΕλβαλΧαλκόρ, Nexans, Δρομέας, Παπουτσάνης, AS Company, Profile, ΙΑΣΩ κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύονται ενώ 75 υποχωρούν. Γενικότερα, οι περισσότεροι πωλητές επικεντρώνονται στο χώρο των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης.