Δίχως τέλος η «τσουλήθρα» για την Credit Suisse
Shutterstock
Shutterstock

Δίχως τέλος η «τσουλήθρα» για την Credit Suisse

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Credit Suisse ανακοίνωσε μεγαλύτερες των αναμενόμενων ζημιές το τέταρτο τρίμηνο μαζί με μία άνευ προηγουμένου φυγή πελατείας, δυσκολεύοντας την προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου Ulrich Koerner να επιστρέψει τον όμιλο σε κερδοφορία μέχρι το 2024.

Οι ζημιές της Credit Suisse για πέμπτο συνεχές τρίμηνο έφτασαν τα 1,39 δισ. ελβετικά φράγκα ($1,5 δισ.) καθώς χτυπήθηκε τόσο ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής, όσο και ο τομέας διαχείρισης πλούτου. Παρόλο που η φυγή πελατών συγκεντρώθηκε σε ένα δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, το μέγεθος των εκροών που έφτασαν τα 110 δισ. φράγκα αποτέλεσε «έκπληξη» για τους αναλυτές.

Η δέσμευση του CEO Koerner να σταματήσει την κατρακύλα θα εξαρτηθεί από την προσπάθεια επαναπροσέλκυσης των πελατών που εγκατέλειψαν τον όμιλο και των μετρητών τους. Παράλληλα θα πρέπει να μειώσει τα κόστη και να επιχειρήσει να οριοθετήσει τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής.

Η διοίκηση του ομίλου πιστεύει ότι σημειώνει πρόοδο στα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Όμως, παραμένουν σημαντικά ερωτηματικά για το πόσο έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πελατών. 

Η μετοχή της Credit Suisse, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, έκανε βουτιά 10% την Πέμπτη. «Το 2024 πιστεύω ότι θα έχουμε επιστρέψει στην κερδοφορία. Το 2023 θα είναι μία μεταβατική χρονιά και μετά θα πάμε καλύτερα», δήλωσε o επικεφαλής της Credit Suisse στο πρακτορείο Bloomberg. 

To μάνατζμεντ του ομίλου ελπίζει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των πελατειακών εκροών φέτος και ότι το υπόλοιπο θα ακολουθήσει αργότερα. Το συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση της Credit Suisse συρρικνώθηκε 20% στα 1,3 τρισ. ελβετικά φράγκα πέρυσι. 

Ο όμιλος έχει αντλήσει $4 δισ. σε νέα κεφάλαια από το τέλος Οκτωβρίου και έκλεισε την πώληση του βραχίονα τιτλοποιημένων προϊόντων στο Apollo Global, κίνηση που θα του αποφέρει $800 εκατ. στο πρώτο φετινό τρίμηνο. Στο μέτωπο μείωσης του κόστους, έχει απολύσει το 4% του προσωπικού και σχεδιάζει να το μειώσει συνολικά κατά 17% μέχρι το 2025.

Στις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου ο όμιλος είχε χειρότερα αποτελέσματα από τις προβλέψεις των αναλυτών, ζημιές προ-φόρων 199 εκατ. φράγκα, ενώ τα έσοδα από προμήθειες και τα καθαρά έσοδα τόκων σημείωσαν πτώση 17% αντίστοιχα. 

Οι συνεχιζόμενες απώλειες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να τεθεί ο όμιλος της Credit Suisse σε πιο στέρεη βάση. Η υπομονή των επενδυτών και των αναλυτών είναι περιορισμένη όσον αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

«Με τις μεγάλες ζημιές να συνεχίζονται και το 2023, προβλέπουμε ότι θα υπάρξει νέο κύμα υποβαθμίσεων και δεν βλέπουμε λόγο να διακρατούμε τις μετοχές του ομίλου», σχολίασε σε έκθεση της η Keefe, Bruyette & Woods. Τον Νοέμβριο ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s υποβάθμισε την τράπεζα σε επίπεδο μόνο μίας βαθμίδας πάνω από την κατηγορία «junk».