Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μολονότι οι διεθνείς αγορές ανασυντάχθηκαν το τελευταίο διήμερο και περιόρισαν σημαντικά τις πρόσφατες απώλειές τους, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε διορθωτικά την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη κλείνοντας με πτώση στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις, με κύριο χαρακτηριστικό τη συρρίκνωση των συναλλαγών κατά 34% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα ξένα χαρτοφυλάκια έκλεισαν στη λήξη του 11μήνου τα βιβλία τους, κάτι που είχε επίπτωση στο Χ.Α. το οποίο έγινε ακόμη πιο ρηχό, με τις μέσες συναλλαγές αυτή την εβδομάδα να πέφτουν στα 58 εκατ. ευρώ, έναντι 86,9 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της τελευταίας εβδομάδας του Νοέμβρη. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή την περίοδο «τρέχουν» κάποιες αυξήσεις κεφαλαίου (Lamda Development, Briq Properties), ενώ είχαμε και το μεγάλο ομόλογο της Ελλάκτωρ.
Η αλλαγή πλεύσης διεθνώς και η διακοπή – έστω για λίγο – της ακάθεκτης... νιρβάνας των χρηματιστηριακών αγορών, έφερε αμηχανία και νευρικότητα στις μικρότερες, περιφερειακές και αναδυόμενες αγορές, επηρεάζοντας και το Χ.Α. που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στην κορυφή των κερδών παγκόσμια.
Σήμερα βεβαίως οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν, ενώ και η Wall Street αντιδρά έντονα ανοδικά με τον Dow Jones να πλησιάζει εκ νέου το κομβικό όριο των 28.000 μονάδων, οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση την επόμενη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές βρίσκονται σε μεταβατική φάση επανεκτίμησης προτεραιοτήτων αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων, ύστερα από την τελευταία διατάραξη του κλίματος αναφορικά με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και τη συνεπακόλουθη γεωστρατηγική ανησυχία και τις όψιμες πολιτικές εντάσεις που έχουν προκύψει.
Ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι συνήθως θετικός για τα χρηματιστήρια, κυρίως προς το τέλος του, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές προέρχονται από ιλιγγιώδες bull market, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ειδικά όταν ελλοχεύει διαρκώς νέο «χτύπημα» στη μάχη του εμπορικού πολέμου.
Σ'' ότι αφορά το Χ.Α. μετά το μεγάλο ράλι του προηγούμενου 11μήνου η πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη ήταν διορθωτική, με το Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό 3,15%, τον FTSE 25 να χάνει 3,50% και τον τραπεζικό δείκτη -6,57%.
Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 873,21 μονάδες με πτώση 0,61%, έχοντας ενδοσυνεδριακή κίνηση εννέα μονάδων, με υψηλό στις 880,62 μονάδες και χαμηλό στις 871,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,42 εκατ. ευρώ, με τα 8,13 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, σε ΟΤΕ, Fourlis, ΟΠΑΠ και Lamda Development.
O FTSE 25 έκλεισε στις 2.195,10 μονάδες με πτώση 0,63%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 844,49 μονάδες με διόρθωση 1,04%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.169,41 μονάδες με πτώση 0,66%. Στις τράπεζες, Eurobank και Alpha Bank υποχώρησαν άνω του 1%, στο -0,41% η Εθνική και στο +0,34% η Πειραιώς.
Στα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές πιέσεις 4,50% δέχτηκε η Ελλάκτωρ, η Jumbo υποχώρησε κατά 2,23%, η Σαράντης -2,58%, ΟΤΕ -1,41%, ΟΛΠ -1,33% και Μυτιληναίος -1,08%. Θετικά έκλεισαν αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο μετοχές όπως Τιτάν (+1,09%), Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Aegean Airlines, Lamda Development και Cenergy Holdings.
Στον Mid Cap, πτώση άνω του 3% είχαν οι Attica Bank, AVAX και Κέκροπας, στο -2,61% η Τεχνική Ολυμπιακή, -2% η ΜΙΓ και -1,80% η Νηρέας, ενώ θετικά έκλεισαν οι MLS, Ικτίνος, Πλαίσιο, Κρι Κρι, Intracom Holdings και AS Company. Στο σύνολο της αγοράς 38 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαου Καυκά, που σημειώνει πως «οι κινήσεις του Γ.Δ. είναι εντός της εκτιμώμενης περιοχής, ενώ σημαντική περιοχή στήριξης αποτελούν οι 865-855 μονάδες». Σύμφωνα με τον αναλυτή λοιπόν, η αγορά έχει περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να αδρανοποιείται κάθε φορά που σημειώνει ένα νέο υψηλό έτους. Η συμπεριφορά της Αγοράς εμφανίζει έντονη κόπωση μόλις πλησιάζει τις 900 μονάδες και οι δισταγμοί των αγοραστών είναι εμφανείς σε όλο σχεδόν το ταμπλό. Η διόρθωση που ακολούθησε και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν είναι παρά η φυσική εξέλιξη της έλλειψης δυναμικής που εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης κάθε φορά που προσεγγίζει την εν λόγω περιοχή.
Διαγραμματικά δεν έχει αλλάξει κάτι, η μεγάλη συσσώρευση συνεχίζεται και το πρώτο επίπεδο στήριξης βρίσκεται στις 860 μονάδες. Κάτω από τις 860 μονάδες οι πωλητές θα ανακτήσουν τα ηνία της τάσης με το νέο πλέον επίπεδο στήριξης να βρίσκεται στις 825 μονάδες από τις οποίες διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών με ανερχόμενη πορεία».