Του Απόστολου Σκουμπούρη
Έχοντας συμπληρώσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 15 τελευταίες από τις 3 Οκτωβρίου και με τις διεθνείς αγορές σε ήπιες κινήσεις και με μεικτά πρόσημα, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάθε λόγο να αναζητά ευκαιρίες αποφόρτισης, δεδομένου ότι έως τώρα ουσιαστική διόρθωση σ' αυτό το μίνι «ραλάκι» δεν έχει γίνει.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η μείωση των συναλλαγών, ένδειξη ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, τόσο από την πλευρά των αγοραστών, όσο και των πωλητών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αγοραστές που το προηγούμενο διάστημα «τραβούσαν» την αγορά υψηλότερα, σήμερα είναι πιο διστακτικοί, οπότε οι λίγες πωλήσεις οδηγούν δείκτες και μετοχές χαμηλότερα.
Η αγορά τελεί υπό την αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου Standard & Poor's σήμερα το βράδυ, με τους περισσότερες αναλυτές και διαχειριστές – όπως αυτό αντανακλάται από την πορεία των τραπεζικών μετοχών – να έχουν προεξοφλήσει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Μένει να δούμε κατά πόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί, κατά πόσο θα είναι όντως προεξοφλημένο, αλλά και το αν η αγορά κινηθεί προσεχώς διορθωτικά, «δικαιώνοντας» το παλιό ρητό περί πώλησης στην… είδηση.
Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις υπήρξε πανομοιότυπο κλείσιμο ακριβώς στις 873 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να ξεπερνά και στις τρεις τα 75 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολλαπλών πακέτων και ευρύτερης κινητικότητας τόσο στις τράπεζες, όσο και στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Εύλογο λοιπόν, μετά το ανοδικό σερί του προηγούμενου διαστήματος, στις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά να προσπαθεί να «δέσει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές και να αφομοιώσει τα τεχνικά κεκτημένα.
Σε κάθε περίπτωση και ασχέτως με τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις ή διορθώσεις, η αγορά «χτίζει» στην προσμονή σημαντικών εξελίξεων, καθώς πέρα από τις τράπεζες, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε πλήθος κλάδων, ενώ δεκάδες funds, μικρά και μεγαλύτερα, προσεγγίζουν ξανά επενδυτικά την Ελλάδα.
Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά μαρτυρά ότι η χώρα επιστρέφει ταχύτατα στην κανονικότητα, ενώ ο δανεισμός με τέτοια επιτόκια, αλλάζει και τα δεδομένα στη διαχείριση του χρέους αλλά και στη βιωσιμότητά του.
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 866 μονάδες με πτώση 0,90%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 διορθώνει, καθώς σε θετικό έδαφος είναι μόνο οι Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ.
Στις τράπεζες υπάρχει διόρθωση με τις Πειραιώς και Alpha Bank να υποχωρούν λίγο πάνω του 1%, ενω του 1% υποχωρούν και blue chips όπως ΟΤΕ, Titan, Coca Cola HBC, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap κύριο χαρακτηριστικό είναι οι μικροί όγκοι και τζίροι, απόρροια της μείωσης των πρωτοβουλιών και της στάσης αναμονής. Το ΙΑΣΩ πιέζεται κοντά στο 3%, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι MLS, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή. Κέρδη σημειώνουν οι Νηρέας, Profile, Intralot, Quest Συμμετοχών και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 18 μετοχές ενισχύονται έναντι 52 που υποχωρούν.