Aν θέλει κανείς να έχει μια πιο ξεκάθαρη ματιά σε ποια φάση είμαστε όσον αφορά τα γεωπολιτικά μέτωπα του πλανήτη αρκεί να εξετάσει την πορεία των μετοχών του αμυντικού τομέα, ειδικά των ευρωπαϊκών, μιας και το ένα από τα δύο ενεργά γεωπολιτικά μέτωπα βρίσκεται στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες του ράλι του αμυντικού ευρωπαϊκού τομέα «φωτογραφήθηκαν» μόλις τέσσερις μέρες μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Η μεγαλύτερη δε εκ των πρωταγωνιστριών αποδείχθηκε η Rheinmetall, η γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στην αμυντική τεχνολογία και από τις πρώτες ημέρες του ρωσουκρανικου πολέμου σημείωσε εκρηκτική άνοδο, καθώς το 50% του κύκλου εργασιών και των EBITDA προέρχεται από την κατασκευή όπλων. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αμυντικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, καθώς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών συστημάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων βολής, συστημάτων επιτήρησης και συστημάτων προστασίας.
Την ίδια στιγμή, ασχολείται με την αεροδιαστημική, με προϊόντα όπως κινητήρες τζετ, οπλικά συστήματα και συστήματα πρόωσης. (σ.σ: Υπενθυμίζουμε ότι είναι επίσης σημαντικός παίκτης στον τομέα της τεχνολογίας αυτοκινήτων).
Τα δυνατά σημεία της Rheinmetall σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της είναι η ισχυρή παρουσία στην αμυντική αγορά, με μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών για τον στρατό και την αστυνομία.
Ο όμιλος διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης που του επιτρέπουν να αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και να διατηρεί το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις και τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών, γεγονός που της δίνει προνομιακή πρόσβαση σε πολλές αγορές.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί ανταγωνιστές της είναι ταυτόχρονα και συνεργάτες της. Για παράδειγμα, η εταιρεία συνεργάζεται με την Airbus, τη Raytheon και την Thales για την παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και κατευθυνόμενων πυραύλων, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Kongsberg Defense & Aerospace για την παραγωγή στρατιωτικών drones και συστημάτων αεράμυνας.
Η μετοχή της Rheinmetall από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι σήμερα καταγράφει ράλι της τάξης του 385%, ενώ μόνο από τις αρχές του 2024 έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 74%.
Από την αρχή της ανοδικής της πορείας, η εικόνα της μετοχής στο ταμπλό είναι συνυφασμένη με τη μεγέθυνση του ισολογισμού της.
Βλέπετε, σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών για το αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης, ο γερμανικός όμιλος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πελατών ως προμηθευτής αμυντικής τεχνολογίας αιχμής.
Έτσι τα δύο τελευταία χρόνια η εταιρεία εξασφάλισε πολλές σημαντικές παραγγελίες, όχι μόνο από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και άλλες, ιδίως στους τομείς των πυρομαχικών, των οχημάτων μάχης και της αεράμυνας.
Η Rheinmetall έχει γίνει επίσης ένας σημαντικός συνεργάτης για την Ουκρανία, με εκτεταμένες παραδόσεις από ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, από οχήματα τακτικής και πυρομαχικά για αντιαεροπορικά άρματα Gepard έως κινητά επιτόπια νοσοκομεία.
Το 2023 σημείωσε ρεκόρ κερδοφορίας με τα ΕΒΙΤ, το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα, να ανεβαίνουν κατά 19% στο επίπεδο ρεκόρ των 918 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ρυθμό αύξησης άνω του μέσου όρου σε σύγκριση με την αύξηση των πωλήσεων που επιτεύχθηκε.
Το λειτουργικό περιθώριο του Ομίλου ανήλθε στο 12,8%, υπερβαίνοντας το 12% του προηγούμενου έτους και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο το 2024 όπως θα δούμε παρακάτω.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Rheinmetall ήταν 38,3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για νέο υψηλό, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το γεωπολιτικό περιβάλλον και τη νέα βιομηχανική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, η Rheinmetall προβλέπει συνεχή ισχυρή αύξηση πωλήσεων και κερδών για το οικονομικό έτος 2024.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου, ο προβλεπόμενος όγκος πωλήσεων για το 2024 αναμένεται να φτάσει τα 10 δις από τα 7,2 δισ. του 2023.
Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές της αγοράς, ο Όμιλος Rheinmetall δεν αναμένει μόνο σημαντική ανάπτυξη στις πωλήσεις, αλλά και αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου σε συνδυασμό με βελτιωμένο λειτουργικό αποτέλεσμα.
Με βάση αυτή την πρόβλεψη πωλήσεων, η Rheinmetall αναμένει βελτίωση στο λειτουργικό περιθώριο του Ομίλου από 14% έως 15% (περιθώριο στη χρήση 2023: 12,8%).
Στο σημείο αυτό να διευκρινήσουμε ότι στη χρήση του 2023, ο Όμιλος Rheinmetall πραγματοποίησε ενοποιημένες πωλήσεις 7.176 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους ύψους 6.410 εκατ. ευρώ, πρόκειται για αύξηση 766 εκατ. ευρώ ή 12%. Καθώς όμως υπήρξαν προσαρμογές στις προθεσμίες για τις παραδόσεις σε μεμονωμένα έργα, ορισμένες πωλήσεις αναβλήθηκαν για το 2024 και έτσι οι ενοποιημένες πωλήσεις για το 2023 ήταν κατώτερες από τις προβλέψεις, οι οποίες ανέμεναν πωλήσεις 7,4 έως 7,6 δις ευρώ για το έτος.
Οι λειτουργικές ελεύθερες ταμειακές ροές τo 2023 ανήλθαν σε 356 εκατ. ευρώ ή στο 5% των πωλήσεων, εντός του στρατηγικού στόχου του 4% έως 6% των πωλήσεων.
Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 586 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν κατά 9% τα 540 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Μετά την αφαίρεση των κερδών που αποδίδονται σε συμμετοχές μειοψηφίας ύψους 51 εκατ. ευρώ, τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους της Rheinmetall AG ήταν 535 εκατ. ευρώ, έναντι 474 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. (σ.σ:Αυτό ισοδυναμεί με έναν δείκτη αποπληρωμής σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή 38,9%).
Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 14ης Μαΐου 2024, θα προταθεί καταβολή μερίσματος για τη χρήση 2023 ύψους 5,70 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 4,30 ευρώ την προηγούμενη χρήση.
Η νέα αμυντική στρατηγική της ΕΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall, Άρμιν Πάπεργκερ, επί την ευκαιρία της ενίσχυσης των στρατιωτικών δαπανών της Ευρώπης εν μέσω αυξημένων φόβων για κλιμάκωση των σχέσεων με τη Ρωσία, πρότεινε στους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας παρόμοια με το Iron Dome του Ισραήλ.
Ο Πάπεργκερ ενστερνίστηκε την άποψη ότι η αεράμυνα μικρής εμβέλειας είναι «κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη», επισημαίνοντας μια πτυχή της πρωτοβουλίας European Sky Shield που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.
Τι είναι το Iron Dome; Ένα σύστημα αεράμυνας με βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα που χρησιμοποιείται από το Ισραήλ από το 2011 για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς.
Μπορεί η θωράκιση μεγάλων τμημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης με παρόμοιο σύστημα να έχει απορριφθεί ως υπερβολική από τους αναλυτές, όμως υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη επενδύσει σε μια σειρά από τεχνολογίες αεράμυνας.
Άλλωστε όταν στα τέλη του 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την πρωτοβουλία European Sky Shield, την παρουσίασε ως έναν τρόπο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με από κοινού προμήθεια εξοπλισμού.
Ανεξαρτήτως αν η πρόταση του Πάπεργκερ προχωρήσει, η Rheinmetall ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι πούλησε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για 600 εκατομμύρια ευρώ το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Skyranger 30, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και κατά drones.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η αμυντική στρατηγική της ΕΕ απαιτεί έως το 2035, δυνατότητες που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα και σύμφωνα με τη νέα βιομηχανική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα, θα δοθεί δημοσιονομική στήριξη από το Μπλοκ σε «ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος».
Τα ολοκληρωμένα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας είναι ήδη μία από τις 22 προτεραιότητες αμυντικής ικανότητας της ΕΕ.
Η ΕΕ εργάζεται επίσης σε μια νέα αμυντική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών προμηθειών και θέτει για πρώτη φορά στόχους σχετικά με τις αγορές από κατασκευαστές εντός του μπλοκ σε αντίθεση με αγορές από τις ΗΠΑ.
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά όχι μόνο για τη Rheinmetall αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι «κοινός τόπος» όλων των στελεχών της αμυντικής βιομηχανίας είναι η ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και συνεργειών μεταξύ των εταιρειών του τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί στοχευμένα η βιομηχανική βάση της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας, Leonardo, Ρομπέρτο Σινγκολάνι, όλοι «συζητούν με όλους».
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.