To δύσκολο σπορ του εύκολου κέρδους
Αγορές

To δύσκολο σπορ του εύκολου κέρδους

Έχετε και εσείς έναν φίλο που έρχεται τακτικά και σας υπερηφανεύεται για το καθημερινό μεροκάματο που βγάζει από τις αγορές; Έχετε εκείνο τον «άχαστο» γνωστό που κάθε μέρα φεύγει με γεμάτες τις τσέπες από τις αγορές παρά το ότι οδηγεί ένα αυτοκίνητο 20ετίας; Η αγορά είναι γεμάτη από «σταλεγάκηδες» και «στοχαπήδες» της επόμενης ημέρας με τη μόνη διαφορά ότι οι προβλέψεις που δεν πέφτουν μέσα με επιδέξιο τρόπο αποσωπιούνται.

Η ύπαρξη της φυλής των day-traders, των εραστών του γρήγορου κέρδους, δεν είναι επιζήμια, κάθε άλλο, προσφέρει ρευστότητα στην Αγορά και «σφίγγει» το εύρος αγοραστών πωλητών που σε μια αγορά σαν το ΧΑ είναι ένα ζητούμενο. Στην πραγματικότητα η μόνη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν είναι οι απώλειες στο χαρτοφυλάκιο τους. Αν τους έχει μείνει και τίποτα μετά από έξι μήνες συναλλαγών.

Την άποψη αυτή έρχεται να τεκμηριώσει μια φρέσκια μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ένα παιχνίδι προσομοίωσης συναλλαγών: Αν γνωρίζατε 36 ώρες νωρίτερα τα νέα της αγοράς θα κάνατε και τις σωστές κινήσεις στην αγορά μετοχών ή των ομολόγων;

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε μια πλατφόρμα συναλλαγών στην οποία οι επενδυτές (παίκτες) έβλεπαν τα βασικά νέα της αγοράς 36 ώρες νωρίτερα και αποφάσιζαν αν θα αγοράσουν ή θα πουλήσουν τον δείκτη S&P-500 ή το 30ετές κρατικό ομόλογο με μόχλευση έως και 50 φορές. Τα νέα αφορούσαν πραγματικά οικονομικά γεγονότα και οι μεταβολές της αγοράς ήταν αυτές που σημειώθηκαν αμέσως μετά σε ομόλογα και μετοχές. (Για τους έχοντες διάθεση η πλατφόρμα της προσομοίωσης είναι δωρεάν και βρίσκεται εδώ: https://elmwealth.com/crystal-ball-challenge/).

Λογικά η προσομοίωση θα έπρεπε να είναι περίπατος στον κήπο. Οι ερευνητές κ.κ. Haghani και White στρατολόγησαν 118 εθελοντές ερασιτέχνες μικροεπενδυτές, οι οποίοι ήταν όλοι εξοικειωμένοι στα χρηματοοικονομικά στους οποίους δόθηκαν 15 τυχαία επιλεγμένες ημέρες διαπραγμάτευσης, μία από κάθε έτος μεταξύ 2008 και 2022. Για κάθε ημέρα, οι εθελοντές είδαν τη σελίδα της Wall Street Journal με μαυρισμένες τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν ήταν και ιδιαίτερα θετικό. Οι παίκτες στο πείραμα δεν τα πήγαν και πολύ καλά καθώς οι μισοί από αυτούς έχασαν χρήματα και ένας στους έξι χρεοκόπησε (!!!). Το μέσο κέρδος ήταν μόλις 51,62 δολάρια (απόδοση μόλις 3,2%), το οποίο στατιστικά αν υπολογιστούν προμήθειες και άλλα έξοδα δεν απέχει και πολύ από το μηδέν. Το φτωχό αποτελέσματα ήταν προϊόν των εξής παραγόντων: 1) της μη καλής εκτίμησης της κατεύθυνσης των μετοχών και των ομολόγων (προφανώς) και 2) του λανθασμένου μεγέθους (ποντάρισμα) των συναλλαγών.

Οι παίκτες μάντεψαν σωστά την κατεύθυνση των μετοχών και των ομολόγων μόλις στο 51,5% των περίπου 2.000 συναλλαγών που πραγματοποίησαν. Αν μιλάμε για τις μισές φορές, η πιθανότητα είναι σχεδόν ίδια με την πιθανότητα να έρθει ένα νόμισμα κορώνα ή γράμματα. Αν με τέλεια γνώση του μέλλοντος το αποτέλεσμα είναι ανάλογο της ρίψης ενός νομίσματος, τότε τι θα συμβεί αν ένα χαρτοφυλάκιο κινείται σε κανονικές συνθήκες μη γνωρίζοντας τα νέα;

Οι ερευνητές ωστόσο απέδειξαν κάτι επίσης σημαντικό: Το πλεονέκτημα που έχουν οι έμπειροι επαγγελματίες traders. Προσέλαβαν πέντε επαγγελματίες traders υψηλού επιπέδου, όπως κορυφαίους traders από ένα μακροοικονομικό hedge fund, τον επικεφαλής συναλλαγών σε μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα και άλλους από ανάλογες τέτοιες θέσεις. Οι πέντε επαγγελματίες προέβλεψαν σωστά την κατεύθυνση της αγοράς στο 63% των περιπτώσεων με μέσο κέρδος 130%, σημαντικά καλύτερα από το 51,5% των μικροεπενδυτών και τη μέση απόδοση του 3%.

Τι διαφορετικό έκαναν οι επαγγελματίες; Δύο πράγματα, όπως φαίνεται. Πρώτον, δεν έκαναν συναλλαγές τόσο συχνά. Αποφάσισαν να μην πάρουν καμία θέση στο ένα τρίτο των ημερών, προτιμώντας να μείνουν εκτός των συνεδριάσεων που το σήμα δεν ήταν τόσο σαφές όσο θα ήθελαν. Συμπέρασμα πρώτο λοιπόν: Δεν είναι κάθε μέρα καλή για trading.

Δεύτερον, τις ημέρες που έκαναν συναλλαγές, διαμόρφωναν το μέγεθος των συναλλαγών τους ανάλογα με τον κίνδυνο, λαμβάνοντας μεγαλύτερη μόχλευση τις ημέρες που το σήμα ήταν ισχυρότερο και μικρότερη μόχλευση όταν το σήμα δεν αυτό που ονομάζουμε «κατηγορηματική κατεύθυνση». Συμπέρασμα δεύτερο: Αποφύγετε τον θόρυβο και μάθετε να διαφοροποιείτε το σήμα από τον θόρυβο. Επιπλέον, ποντάρετε πολλά όταν υπάρχει σαφές σήμα και ποντάρετε λίγα όταν υπάρχει αδύναμο σήμα. Και τρίτον, την επόμενη φορά ρωτήστε και κανένα επαγγελματία…