Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% για το ΧΑ με τις τράπεζες απούσες

Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% για το ΧΑ με τις τράπεζες απούσες

To κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μικρά κέρδη της τάξης του 0,22%, τα οποία προστίθενται στα συνολικά εβδομαδιαία 1,5%. Το επίπεδο των 780 μονάδων δεν κατοχυρώθηκε (κλείσιμο στις 776,09 μονάδες), κάτι που κρίνεται σημαντικό για την ανατροφοδότηση της ισχύουσας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης, με τελευταία σημαντική αντίσταση της 790 μονάδες.

Σε συνολικό επίπεδο ανάλυσης, η εικόνα που παρουσίασε - και παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα- ο Γενικός Δείκτης και ο 25άρης δεν κρίνεται αντιπροσωπευτική, διότι είναι προφανές ότι η απόδοση αυτών επηρεάζεται από την κακή συμπεριφορά των τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Με απλά λόγια, πάμπολλοι τίτλοι, ακόμα και δεικτοβαρείς, έχουν παρουσιάσει εξαιρετική συμπεριφορά κερδίζοντας συνεχώς έδαφος, είτε καταγράφοντας πολυετή υψηλά, είτε τουλάχιστον αναρρώνοντας πλήρως από την κρίση, σε αντίθεση με τις 4 τράπεζες που υπολείπονται αισθητά. Και μάλιστα, αυτό ισχύει και μετά την εξωπραγματική υπεραπόδοση του ΔΤΡ έναντι όλων των κλάδων στο πρόσφατο ράλι Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα, η Πειραιώς έχοντας και τη χειρότερη απόδοση όλων, βρέθηκε στην περιοχή των 3 - 3.30 ευρώ προ πανδημίας, ενώ τώρα συνεχίζει πτωτικά με σημερινό κλείσιμο στα 0,746 ευρώ˙ η ΕΤΕ βρέθηκε στην περιοχή των 3 ευρώ και τώρα ακόμα παλεύει με τα 2 ευρώ˙ η Alpha από τα 1,80 σήμερα έκλεισε στα 0,79 ευρώ˙ τέλος, η Eurobank, από τα 0,80, σήμερα έκλεισε 0,563 ευρώ.

Αντίθετα, ο Mytilineos ήταν στα 10 και τώρα στα 12,38 ευρώ, η ΤΕΡΝΑ στα 8 και τώρα στα 14,38 ευρώ, η ΔΕΗ στα 4 και τώρα στα 7,965 ευρώ, ακόμα κι οι «τεμπέληδες» ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ήταν στα 14 και 12, και τώρα στα 12,25 και 10,66 αντίστοιχα.

Βεβαίως, το μεγάλο ποσοστό στάθμισης και όγκου συναλλαγών των τραπεζών δικαιολογεί σαφώς την παραπάνω παρατήρηση. Ωστόσο, η υψηλή διακύμανση των τιμών των μετοχών τους, η ενδογενής μεταβλητότητα σε επίπεδο εταιρειών και η έκθεσή τους στις μακροπροληπτικές πολιτικές, κεντρίζουν το ενδιαφέρον κάθε επενδυτή, κυρίως όμως των κερδοσκόπων ή βραχυπρόθεσμων, κάτι που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την προαναφερθείσα διακύμανση. Συνεπακόλουθα, αμελούνται αξιόλογες εταιρίες με άριστη συμπεριφορά των μετοχών τους στο ταμπλό.

Επιπλέον, είναι κοινός τόπος ότι υφίσταται το εξής παράδοξο: αφενός κανένα υγιές χαρτοφυλάκιο δεν μπορεί να έχει μεγάλη έκθεση σε τραπεζικές μετοχές (λόγω ακριβώς του επιθετικού τους χαρακτήρα), αφετέρου η αγορά δεν μπορεί να αποδώσει απουσία αυτών. Το τελευταίο έχει άμεση σχέση με τον ρόλο που παίζουν -ή θα έπρεπε να παίζουν- τα πιστωτικά ιδρύματα στη λειτουργία της οικονομίας.

Στο live αλλά και στα καθημερινά άρθρα, παρακολουθούμε στενά τόσο τις αποδόσεις των τιμών των τραπεζικών (και όχι μόνο) μετοχών, όσο και τις πάμπολλες εξελίξεις στον κλάδο, με αναφορές και στις διεθνείς συνιστώσες. Σε κάθε περίπτωση μένει να αντιληφθούμε ότι το χρηματιστήριό μας είναι εδώ και πολύ καιρό διεπίπεδο: οι τραπεζικές μετοχές και όλες οι υπόλοιπες.

Αφήνοντας στην άκρη τον τραπεζικό, η αγορά κινήθηκε για άλλη μια εβδομάδα σε στενό (μεσοπρόθεσμα) εύρος, ελλείψει κατευθυντικότητας. Οι συναλλαγές υπήρξαν μέτριες έως χαμηλές καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, χωρίς να προστεθεί κάποιο νέο δεδομένο στη συνολική εικόνα, η οποία πάντως παραμένει θετική.

Επιμέρους υπεραπέδωσαν έναντι του Δείκτη οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+10,68%), ΔΕΗ (+9,11%), Ελλάκτορας (+10,85%), ΕΕΕ (+6%) από τις μεγάλες (με την τελευταία να εκπλήσσει θετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα εν μέσω πανδημίας), και οι Πλαστικά Θράκης (+15,38%), Έλαστρον (+9,62%) και Autohellas (+5,13%) από τις μικρότερες.

Επίσης, οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,84%), Mytilineos (+1,39%), Entersoft (+2,27%), ΚΡΙ - ΚΡΙ (+2,31%), Σαράντης (+1,92%), ΕΛΒΕ (+0,76%), Infoquest (+0,48%), Epsilon (+1,45%), ΕΥΑΠΣ (+0,95%) και ΒΥΤΕ (+1,75%) ήταν λίγες από τις μετοχές που παρέμειναν όλη την εβδομάδα με πολύ σταθερή συμπεριφορά σε ήδη πολύ καλές αποτιμήσεις, χωρίς διάθεση για ρευστοποίηση.

Χειρότερη συμπεριφορά όλων επέδειξε προφανώς η Πειραιώς (-12,13%) σε εβδομαδιαία - αρνητική - απόδοση, ενώ ακόμα απογοήτευσαν οι ΙΛΥΔΑ (-5,88%), ΜΠΕΛΑ (-3,86%), Pasal (-4,35%) και Eurobank (-4,58%). Τέλος, η Cairomezz παρέμεινε μεν αμετάβλητη εβδομαδιαία (+0,19%), αλλά έχει χάσει το σημαντικό επίπεδο των 11 λεπτών.

Στο διεθνές περιβάλλον, αρκετά άσχημα κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, που βεβαίως θα επηρεάσουν και την εικόνα των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Πέραν όμως αυτού, οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσίασαν καλή εικόνα: οι αμερικανικοί κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά, οι ευρωπαϊκοί δοκίμασαν εντός της εβδομάδας τα νέα τους, ωστόσο το τέλος της εβδομάδας τούς βρήκε σε ουδέτερο έδαφος.

Τέλος, τα εμπορεύματα κινήθηκαν διστακτικά, με το χρυσό να συνεχίζει πλαγιοκαθοδικά για πολλοστή εβδομάδα, το ασήμι να απορροφά την έντονη ανοδικότητα της περασμένης εβδομάδας, και το πετρέλαιο (WTΙ - ΣΜΕ Μαρτίου) να κρατάει την επαφή του με τα 58 δολάρια το βαρέλι (στην περιοχή των 61 το Brent).

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.