Του Απόστολου Σκουμπούρη
Οκτώ συνεδριάσεις πριν από τη λήξη του έτους στο ελληνικό χρηματιστήριο και ως φαίνεται τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ολοκληρώσει τις όποιες μεγάλες κινήσεις τους, με αποτέλεσμα ότι λαμβάνει χώρα από εδώ και πέρα να είναι trading, μικροπροσαρμογές και κινήσεις εντελώς βραχυχρόνιας στόχευσης.
Το 5ήμερο κύλησε ισορροπητικά για την αγορά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αν και το ενδιαφέρον για επιμέρους μετοχές τόσο στον FTSE 25 όσο και χαμηλότερα υπήρξε. Όμως, σημειώθηκε και σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών, με τον «καθαρό» τζίρο να πέφτει σημαντικά κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ακόμη πιο ρηχή την αγορά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, απολύτως εγκλωβισμένο στα εγχώρια πολιτικοοικονομικά προβλήματα όλων των τελευταίων ετών, έχασε το πολυετές bull market των διεθνών αγορών, ενώ τώρα είναι «υποχρεωμένο» - εκ των πραγμάτων – να ακολουθεί έστω και από απόσταση, τις αναταράξεις που λαμβάνουν χώρα στις αγορές.
Παρ'' ότι ακόμη δεν έχει κριθεί αν οι αγορές έχουν «αλλάξει» μακροχρόνιο... πρόσημο και έχουν γυρίσει σε bear, εντούτοις η εικόνα των τελευταίων μηνών μαρτυρά ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα είναι με το δάχτυλο στη... σκανδάλη για ρευστοποιήσεις, σε κάθε μικρή ή μεγάλη ανατάραξη. Οι πρώτοι μήνες του 2019 θα δείξουν και θα κρίνουν πολλά για αυτό το ζήτημα.
Γενικότερα, θυμίζουμε ότι οι αγορές είναι «φορτωμένες» από το σχεδόν 10ετές bull market, με την υπερμόχλευση και τις ποσοτικές χαλαρώσεις από τις κεντρικές τράπεζες, να οδηγούν σε υπερδιόγκωση της επενδυτικής βιομηχανίας.
Τώρα, οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών αλλάζουν, η ρευστότητα μαζεύεται, ενώ ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και πολιτικοοικονομικές εξελίξεις σε χώρες όπως Βρετανία και Ιταλία, πιέζουν με τη σειρά τους περαιτέρω τους long.
Μέσα σ'' αυτό το εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο – που είναι μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, επηρεάζεται και από τα εγχώρια προβλήματα όπως οι... ακυρωμένες τράπεζες, ο «ακριβός» δανεισμός των επιχειρήσεων και το εν γένει αφιλόξενο για επενδύσεις κλίμα.
Μοιραία, ο Γενικός Δείκτης δεν απέχει πολύ από τα χαμηλά των τελευταίων πολλών ετών, ευρισκόμενος μόλις 225 μονάδες υψηλότερα από τις 420 μονάδες που βρέθηκε το Φεβρουάριο του 2016, επίπεδα που αποτελούν το ιστορικό ναδίρ από το 1990, ήτοι 28 χρόνια πίσω! Και μόνο αυτό, τα λέει όλα.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 645,24 μονάδες με πτώση 0,50%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 638,92 μονάδες και υψηλό στις 647,29 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στα 29,10 εκατ. ευρώ, με τα 5,53 εκατ., ήτοι σχεδόν το 20% σε πακέτα, που σημαίνει ότι ο «καθαρός τζίρος σε ροή συνεδρίασης ήταν μόλις 23,57 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο «καθαρός» - δηλαδή χωρίς πακέτα – τζίρος ήταν 32 εκατ. ευρώ, έναντι 33,20 εκατ. ευρώ στη συνεδρίαση της Τετάρτης, 25 εκατ. της Τρίτης και μόλις 22,60 εκατ. τη Δευτέρα.
Στο χώρο των τραπεζών, η Πειραιώς πιέστηκε κατά 4,67%, η Εθνική έχασε 1,28%, ενώ ανεπαίσθητες απώλειες είχαν οι Eurobank και Alpha Bank. Θετικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Lamda Development και Σαράντης, ενώ απώλειες άνω του 2% είχαν οι Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ.
Αδύναμη εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, με την Intralot να υποχωρεί κατά 4,39%, τη MIG -3,73%, Ικτίνος -2,90%, Ελλάκτωρ -1,47%, Intracom Holdings -1,39% και Cenergy Holdings -1,25%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Κρέτα Φάρμ, F.G. Europe, Σελόντα, Κέκροπας, Centric, Μοτοδυναμική, Κανάκης, ΕΚΤΕΡ, Lavipharm και Μινωικές Γραμμές. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως CPI, Forthnet, Trastor, Profile, Βιοτέρ, ElvalHalcor, Reds και Mevaco. Στο σύνολο της αγοράς, 27 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 50 που υποχώρησαν.
Τα τεχνικά δεδομένα
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη που σημειώνει πως «η αναίρεση του πτωτικού σήματος απαιτεί την υπέρβαση των 720 μονάδων ενδεχομένως σε βάθος χρόνου λόγου της κατερχόμενης πορείας του ΚΜΟ -200 ημερών το κομβικό σημείο να βρίσκεται κοντά στις 700 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε μια πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού από το πτωτικό κανάλι τιμών που ξεκινάει από τον Μάϊο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 και μετά, η οποία σε κάθε νέα βύθιση του Δείκτη χάνει σε δυναμική καθώς οι συναλλαγές που την υποστηρίζουν μειώνονται».