Ιδιαίτερα ευάλωτη αποδεικνύεται η αναδυόμενη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στην αλλαγή των δεδομένων στο διεθνές επενδυτικό κλίμα αλλά και στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, κάτι που έφερε σημαντική εβδομαδιαία πτώση 7,93% στον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας το Γ.Δ. κάτω από τις 900 μονάδες και σε νέα χαμηλά δύο μηνών.
Η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα παρουσίαζε συμπτώματα κόπωσης, όμως με τις τράπεζες να «κρεμούν» περαιτέρω και τον κλαδικό δείκτη να κλείνει κάτω και από τις 770 μονάδες, αλλοιώθηκε όλη η εικόνα του Χ.Α. με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει και το όριο των 900 μονάδων για πρώτη φορά μέσα στο 2020.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές καθόρισαν ψυχολογία και τάση στην εγχώρια αγορά.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τις διεθνείς αγορές να κινούνται πτωτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,17% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης όπως προαναφέρθηκε έχασε κοντά στο 8% της αξίας του. Μάλιστα, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 2,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης – πιστοποιώντας ότι είναι ο αδύναμος κρίκος – χάνει 13,46%.
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο Γ.Δ. έκλεισε στις 893,03 μονάδες με πτώση 2,20% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 911,74 μονάδες (-0,15%). Στα επίπεδα αυτά είχε να βρεθεί ο Γ.Δ. από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019, που σημαίνει ότι κατήλθε σε χαμηλό δύο περίπου μηνών.
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 86,1 εκατ. ευρώ, με τα 17,4 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και Μοτοδυναμική.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.240,27 μονάδες με απώλειες 2,06%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 766,01 μονάδες με πτώση 4,03%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.240,86 μονάδες με πτώση 2%.
Οι περισσότερες πιέσεις εστιάστηκαν στις τράπεζες, με τη Eurobank να υποχωρεί σε ποσοστό 5,49, την Πειραιώς -4,54%, Εθνική -3,61% και Alpha Bank -2,91%. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στον Large Cap, είναι ότι καμιά μετοχή δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος!
Πτώση άνω του 3% είχαν οι Jumbo, Ελλάκτωρ και Σαράντης, άνω του 2% απώλεσαν οι Viohalco, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Τιτάν, Lamda Development και Fourlis, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, EXAE και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap, πτώση άνω του 5% είχε η Κέκροπας, άνω του 4% έχασε η Attica Bank, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι MIG, Intralot, Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings, Ολυμπιακή Τεχνική, Πλαίσιο, Ικτίνος κ.α.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Μινέρβα, Παΐρης, Newsphone, Λανακάμ, Κυριακούλης, Πλαστικά Κρήτης, Ίλυδα, Ελγέκα, Κορδέλλου, Unibios, Attica Bank και Mevaco, ενώ στο σύνολο της αγοράς μόλις 21 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 101 που υποχώρησαν.