Σημάδια μικρής αφύπνισης και προσπάθεια έστω και ήπιας σύνδεσης με το εξαιρετικό διεθνές κλίμα δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς με φόντο τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε νέο ισχυρό ράλι, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στην περιοχή των 645 μονάδων με άνοδο περί το 0,85%, με στήριξη από blue chips αλλά και τράπεζες.
Πρωτύτερα άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στις 18 Ιουνίου, με επιτόκιο 1,5%.
Εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ, καθώς το κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται αρχικώς, πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος ήταν η έκδοση ομολόγων ύψους 4 δισ. - 8 δισ. ευρώ, ωστόσο μετά την πανδημία το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα 9,5 δισ. ευρώ. Ήδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές από την αρχή του χρόνου 7,5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, με τόσο μεγάλες προκλήσεις, τόσο από πλευράς οικονομικών εξελίξεων όσο και γεωπολιτικών κινδύνων, είναι εξαιρετικά θετικό ότι η χώρα διατηρεί ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται στις 645 μονάδες με άνοδο 0,88%, ενώ σημάδια μικρής αφύπνισης δείχνει και ο τζίρος που διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος έφτασε στα 35,6 εκατ. ευρώ ελαφρώς αυξημένος από τα στάνταρ του Αυγούστου όπου οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 30,3 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, «ο μέσος ημερήσιος όγκος πέντε ημερών υπερέβη τον μέσο ημερήσιο όγκο των 20 ημερών, κάτι που δεν έχει συμβεί τον τελευταίο μήνα και σίγουρα λαμβάνουμε ως θετικό για την αγορά στην παρούσα φάση».
Μάλιστα, ο αναλυτής κάνει αναφορά και στα χθεσινά αποτελέσματα της Τράπεζας Eurobank, σημειώνοντας πως «τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 176 εκατ. ευρώ, ενώ η σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, έστω και με χαμηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια, ανοίγει τον δρόμο για σταδιακές αναβαθμίσεις στον τίτλο, σε συνάρτηση πάντα και με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας».
Ο τραπεζικός δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 336 μονάδες με άνοδο 1,37%, με τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank να ενισχύονται όλες άνω του 1%. Ο FTSE 25 βρίσκεται στις 1.543 μονάδες με άνοδο 0,89%, με την πλειονότητα των μετοχών σε ήπια άνοδο. Ξεχωρίζει η Coca Cola HBC με κέρδη άνω του 2% καθώς προέρχεται από τριήμερο πτώσης, ενώ θετικά κινούνται και οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Jumbo, EXAE κ.λπ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% έχουν οι Τιτάν και Motor Oil, ενώ ήπια αρνητικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.
Στον Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών κινείται θετικά, ενώ ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 1% οι Intrakat, Quest Συμμετοχών, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intracom Holdings, Attica Bank, AVAX και Ικτίνος. Στο σύνολο του Χ.Α. 56 μετοχές ενισχύονται έναντι 19 που υποχωρούν.
Διεθνώς, στις αγορές γίνεται κυριολεκτικά πάρτι, με τον Dow Jones χθες να κλείνει πάνω και από τις 28.600 μονάδες, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι S&P 500 και Nasdaq. O βιομηχανικός δείκτης έκλεισε το μήνα που έφυγε με συνολικά κέρδη 7,6%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το μακρινό 1984! Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 7%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το 1986, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σε μηνιαία βάση με άνοδο 9,6%, έχοντας τον καλύτερο Αύγουστο από το 2000 και την εποχή της φούσκας των dot coms.
Οι κινήσεις στη νομισματική σκακιέρα της Federal Reserve αλλά και η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η παγκόσμια έρευνα για αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια κατά του κορονοϊού θα φέρει σύντομα αποτελέσματα, ήταν οι κύριοι αρωγοί αυτού του ράλι. Που βεβαίως, για πολλούς, και όχι άδικα, είναι ακραία υπερβολικό, καθώς οι αγορές δείχνουν να έχουν αποκοπεί από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.
Με ράλι έως και 1,80% επανέρχονται σήμερα και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ύστερα από την ελεγχόμενη διόρθωση των τελευταίων ημερών…