Με τον πληθωρισμό σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να υποχωρεί περισσότερο από τις προβλέψεις και την ανεργία στη Γερμανία να αυξάνεται, ενισχύονται οι φωνές που θέλουν νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.
Για μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς η οικονομία της ευρωζώνης παρέκαμπτε την ύφεση. Τους τελευταίους μήνες οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν, δίνοντας τροφή στο επιχείρημα ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω στην καμπύλη των αποδόσεων.
Όμως, η ΕΚΤ απωθεί το επιχείρημα για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση, λέγοντας ότι οι μισθολογικές αυξήσεις και ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν άβολα ψηλά.
Τα νέα στοιχεία από τη Γαλλία και την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός έπεσε χαμηλότερα απ΄ ό,τι προβλεπόταν, δυσκολεύουν πλέον το αφήγημα της ΕΚΤ.
Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 1,5% από 2,2%, κάτω από το 2% που ήταν η μέση εκτίμηση. Στην Ισπανία επιβραδύνθηκε στο 1,7% από 2,4%, χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση που τον έβλεπε στο 1,9%.
Άλλα στοιχεία για τις πληθωριστικές προσδοκίες επίσης εγείρουν ερωτηματικά για τη διστακτικότητα της ΕΚΤ να χαμηλώσει το κόστος χρήματος ταχύτερα. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021.
Τα τελευταία στοιχεία προϊδεάζουν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μπορεί να πέσει κάτω από τον στόχο του 2% αυτόν το μήνα, ενισχύοντας τα πονταρίσματα στις αγορές ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.
Την Παρασκευή οι αγορές τιμολογούσαν 75% πιθανότητα για μια νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου από 25% πριν.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και οι αξιωματούχοι της θεωρούσαν μια νέα μείωση στις 17 Οκτωβρίου μάλλον απίθανη καθώς οι προβολές της ΕΚΤ ήθελαν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στον στόχο του 2% σε διατηρήσιμη βάση προς το τέλος του 2025. Τα φρέσκα μακροοικονομικά δεδομένα όμως αλλάζουν το σκηνικό.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η προοπτική νέας μείωσης επιτοκίων τον Οκτώβριο είναι στο τραπέζι με τα «περιστέρια» της ΕΚΤ να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, φοβούμενα ότι η οικονομία αποθερμαίνεται με γρήγορο ρυθμό.
Από την άλλη τα «γεράκια» της ΕΚΤ που πιστεύουν σε πιο συντηρητική πολιτική προτιμούν μειώσεις ανά τρίμηνο. Εξάλλου η ΕΚΤ επικαιροποιεί τις προβολές της με την ίδια συχνότητα, ανά τρίμηνο.
Η πίεση στην ΕΚΤ εντείνεται και από την πλευρά των οικονομολόγων. Η ΒΝΡ Paribas και η HSBC αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους και βλέπουν νέα κίνηση από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο, ενώ η Deutsche Bank και η Societe Generale πιστεύουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να πατήσει το γκάζι στην πολιτική χαλάρωσης.
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ενισχύουν το επιχείρημα για ταχύτερο ρυθμό χαλάρωσης επίσης. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε πάνω από τις προβλέψεις τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η Γερμανία ίσως να έχει εισέλθει σε ύφεση.
Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στα δύο από τα τρία τελευταία τρίμηνα και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bundesbank είναι πιθανή άλλη μια συρρίκνωση λόγω της αδυναμίας του βιομηχανικού κλάδου.
Αν τελικά δικαιωθούν οι traders, η ΕΚΤ ρισκάρει με το να μειώνει τα επιτόκια με αργό ρυθμό. Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% και να πλήξει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την Danske Bank, η αγορά των swaps βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί διατηρήσιμα κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι η ίδια η κεντρική τράπεζα που τον βλέπει στο 2% αργά το 2025.
Μένουν τρεις εβδομάδες μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 17 Οκτωβρίου και μέχρι τότε το σίγουρο είναι ότι στους κόλπους της τα «περιστέρια» θα πιέσουν για νέα μείωση στο κόστος χρήματος.
AP Photo
AP Photo