Την εκτίμησή του ότι τα επιτόκια του ευρώ θα μειωθούν έως και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες εξέφρασε το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στηριζόμενο και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αναφέρουν πως είναι πιθανό να υποχωρήσει ως το 2,2% ως το τέλος του χρόνου από το 2,4% που ήταν τον Απρίλιο, ενώ στα μέσα του επόμενου έτους ο πληθωρισμός θα ξανά στο όριο του 2% και θα βρεθεί λίγο κάτω από το όριο της ΕΚΤ.
Το προηγούμενο διάστημα, είχαν δημιουργηθεί πολλά σενάρια που έκαναν λόγο για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο. Ωστόσο, την αντίθετη της σε αυτές τις φήμες εξέφρασε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, η οποία μίλησε για την πιθανότητα μιας διακοπής των μειώσεων για τον Ιούλιο, ώστε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του, ο Λετονίας Μαρτέν Κάζακς, μέλος του συμβουλίου και κεντρικός τραπεζίτης, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος λέγοντας πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε με τις μειώσεις επιτοκίων μιας και τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί στο σύνολο τους.
Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ μια πολιτικής κατά την οποία οι μειώσεις δεν θα πρέπει να προαναγγέλλονται αλλά να αποφασίζονται σε κάθε σύνοδο του συμβουλίου με βάση τα τότε διαθέσιμα στοιχεία που θα υπάρχουν.
Όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια του ευρώ, και θα προηγηθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχοντας μπροστά της και το φαινόμενο της ελεγχόμενης διολίσθησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό θα βοηθήσει και τις εξαγωγές των μεγάλων της Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας), αλλά και του συνόλου της Ευρωζώνης, ωστόσο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία του πληθωρισμού, αν η ένταση στην Μέση Ανατολή οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επανεξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι και το τέλος του χρόνου. Πλέον, προσανατολίζονται σε μια παράταση του καθεστώτος των υψηλών επιτοκίων μέχρι να έχουν πιο ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού ενώ σε κάθε περίπτωση η όποια μείωση θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη.