Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75% όπως έγινε γνωστό μετά τέλος της συνεδρίασής της.
«Η νομισματική πολιτική διατηρεί περιοριστικούς τους όρους χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο αρκετά μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Προς το παρόν, η ΕΚΤ απλώς επανέλαβε ότι δεν θα δεσμευτεί για κάποια συγκεκριμένη διαδρομή και τα εισερχόμενα στοιχεία θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και κάθε συνεδρίαση για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και διάρκειας περιορισμού», πρόσθεσε η ΕΚΤ.
Η απόφαση — η οποία διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 3,75% — ήταν ευρέως αναμενόμενη εν μέσω συνεχιζόμενης ανησυχίας για τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα από την αγορά εργασίας.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% προηγουμένως, αλλά η βασική εκτύπωση — εξαιρουμένων των ασταθών συστατικών της ενέργειας και των τροφίμων — ήταν πάνω από μια πρόβλεψη συναίνεσης, διατηρώντας σταθερή στο 2,9%.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς, την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα προτού χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.
Ενώ ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο πληθωριστικός αντίκτυπος της υψηλής αύξησης των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη. Η νομισματική πολιτική διατηρεί τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.
Η ΕΚΤ ανέφερε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ως τους λόγους για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο — στην πρώτη τέτοια περικοπή της τράπεζας από το 2019.
Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να αναλύσει αργότερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.