Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης μπορεί να μειωθεί πολύ περισσότερο εξαιτίας των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η αναταραχή θα μπορούσε επίσης να συμπαρασύρει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, δήλωσαν τέσσερις πηγές στο Reuters.
Η ΕΚΤ προέβλεψε τον Μάρτιο ότι ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος θα προκαλούσε μείωση 0,5% στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το πρώτο έτος και θα ανέβαζε ισόποσα τις τιμές , αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβαινε σε αντίποινα.
Όμως, οι πραγματικοί δασμοί που παρουσίασε έκτοτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιο επιζήμιοι από ό,τι εκτιμούσαν τα μοντέλα και το προσωπικό κλήθηκε να παρουσιάσει νέους αριθμούς, που θα συζητηθούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, ανέφεραν οι πηγές, όλες με άμεση γνώση της κατάστασης.
Όλοι συμφώνησαν ότι η εκτίμηση των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι πλέον πολύ χαμηλή και ένας από αυτούς δήλωσε ότι ο αντίκτυπος θα ξεπεράσει το 1% - επίσης λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας και του πλήγματος στην εμπιστοσύνη.
Αυτό θα εξαφανίσει όλη την οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος στην Ευρωζώνη έκαναν λόγο για 1%.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μια τέτοια υποτονική οικονομική δραστηριότητα ήταν πιθανό να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις τιμές, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο μεγαλύτερος κατακερματισμός του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε δομικά υψηλότερο πληθωρισμό σε βάθος χρόνου.
Οι τιμές της ενέργειας μειώνονται, το ευρώ σταθεροποιείται και οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξάνονται, γεγονός που συμβάλλει στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Επιπλέον, οι διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένων των υποτιθέμενων ασφαλών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, βρίσκονται σε αναταραχή.
Αυτοί οι παράγοντες θα ενισχύσουν την υπόθεση για νέα μείωση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν ορισμένες από τις πηγές και σε αυτό συγκλίνουν και οι ειδικοί των αγορών.
Ένας μακρύς κατάλογος σημαντικών φορέων χάραξης πολιτικής έχουν ήδη υποστηρίξει δημόσια μια μείωση επιτοκίων και μόνο ένας, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτζμαν, τάχθηκε κατά μιας κίνησης, η οποία θα ήταν η έβδομη της ΕΚΤ τον τελευταίο χρόνο.
Όλες οι πηγές πρόσθεσαν ότι η αναταραχή στις αγορές δεν επηρεάζει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, οπότε δεν υπήρξε συζήτηση για κάποιο μέτρο βελτίωσης της ρευστότητας ή της ροής των πιστώσεων.
Έχει σημειωθεί επίσης ότι δεν υπήρξε συζήτηση ούτε για την επανέναρξη της συζήτησης σχετικά με τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Η τράπεζα αφήνει τώρα να λήξουν τα ομόλογα που αγόρασε κατά τη διάρκεια προηγούμενων κινήτρων, συρρικνώνοντας σταδιακά τον ισολογισμό της και αποσύροντας ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι πηγές δήλωσαν ότι η πολιτική αυτή παραμένει κατάλληλη και θα συνεχιστεί.