Η Merck &Co είναι από τις πιο αγαπημένες μετοχές της στήλης όσον αφορά το στοίχημα στην τεχνολογία των αναστολέων ελέγχου- μαζί με τα Car –Τ κύτταρα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα της επιστήμης στη μάχη κατά του καρκίνου, γνωστό στο ευρύ κοινό με το γενικό όνομα της ανοσοθεραπείας- ενώ η εταιρεία διαθέτει ταυτόχρονα μια εξαιρετικά μεγάλη και σημαντική γραμμή φαρμάκων.
Η μετοχή έχει μια σταθερά ανοδική πορεία από το 2009, ενώ φέτος ανεδείχθη μια από τις πρωταγωνίστριες του κλάδου με άνοδο 44%, ενώ την ίδια στιγμή η μερισματική της απόδοση είναι 2,63%.
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2022 της Merck ανέδειξαν την εξαιρετική αύξηση εσόδων και υποκείμενων κερδών και την σταθερή απόδοση της εταιρείας σε όλους τους βασικούς τομείς ανάπτυξης.
Η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις 15 δις δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, ήτοι αύξηση 14% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ αναμένει οι παγκόσμιες πωλήσεις για ολόκληρο το 2022 να κυμανθούν μεταξύ 58,5 και 59 δις δολαρίων.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, το Keytruda παραμένει η ναυαρχίδα της Merck, μιας και οι πωλήσεις του ανέρχονται πλέον στα 5,4 δις.
Υπενθυμίζουμε ότι οι πωλήσεις του Keytruda το τέταρτο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν στα 3,11 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση ήδη 45% από το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2022 πλέον τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης 20% και έχουν ξεπεράσει τα 5 δις δολάρια.
Πολύ δυνατές είναι και οι επιδόσεις του εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων, το οποίο παρουσιάζει πωλήσεις 2,3 δις ήτοι αύξηση της τάξης του 15%
Το φάρμακο -ναυαρχίδα της Μerck
Το Keytruda είναι ένα από τα φάρμακα της τεχνολογίας των αναστολέων ελέγχου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μαζί με εκείνη των Car-T κυττάρων αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα της επιστήμης στη μάχη κατά του καρκίνου και αφορά μια σημαντική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι η ικανότητα του να υποδεικνύει στο σώμα ποια κύτταρα είναι τα φυσιολογικά και ποια τα «ξένα».
Αυτή ακριβώς η λειτουργία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό μας να επιτεθεί στα «ξένα» και όχι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας.
Για να γίνει αυτό, το ανοσοποιητικό μας χρησιμοποιεί τα «σημεία ελέγχου» που είναι μόρια σε συγκεκριμένα κύτταρα που πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν έναντι να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση.
Τα καρκινικά κύτταρα δυστυχώς μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες (PD-L1, PD-L2), οι οποίες προσκολλώνται στα σημεία ελέγχου και διακόπτουν τη δράση των Τ- κυττάρων, εμποδίζοντας τα να επιτεθούν στον καρκίνο.
Ο στόχος λοιπόν πολλών φαρμακοβιοτεχνολογικών εταιρειών είναι να βρουν τις αντίστοιχες ενώσεις που προσκολλώμενες στους υποδοχείς, θα εμποδίσουν τις παραπάνω πρωτεΐνες να διακόψουν τη δράση των Τ- κυττάρων.
Αυτό ακριβώς κάνει το Keytruda . Η προσθήκη του σε χημειοθεραπείες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών έως και 51% και έχει ήδη λάβει εγκρίσεις ως θεραπεία πρώτης γραμμής των ασθενών με μεταστατικό πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης (NMIBC), ως φάρμακο πρώτης γραμμής σε προχωρημένο καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (RCC), ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμό με χημειοθεραπεία για θεραπεία πρώτης γραμμής μεταστατικού ή μη αναστρέψιμου καρκινώματος πλακωδών κυττάρων κεφαλής και λαιμού (HNSCC) και όπως θα δούμε παρακάτω, η βεντάλια αναμένεται να ανοίξει εκ νέου.
Η εταιρεία που αναγεννήθηκε στην πανδημία
H Moderna ανέπτυσσε για χρόνια την τεχνολογία m-RNA αν και δεν είχε καταφέρει να εγκαινιάσει την γραμμή φαρμάκων της, μιας και όλα ήταν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών μέχρι το 2019.
Ήρθε όμως δυναμικά στην επικαιρότητα χάρη στην πανδημία της Covid-19 που της έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει με την ταχύτητα του φωτός για τα δεδομένα του κλάδου τις κλινικές δοκιμές της τεχνολογίας m-RNA και έτσι είναι από τις πρώτες εταιρείες μαζί με τις Pfizer-BioNTech, που πήρε έγκριση για εμβόλιο m-RNA.
Η τιμή της μετοχής όπως είναι κατανοητό έκανε μια τεράστια εκτίναξη της τάξης του 2500% τη διετία 2020-2021, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον φετινό Σεπτέμβριο διόρθωσε από τα 449 δολάρια στα 118 δολάρια και έκτοτε ξεκίνησε νέα άνοδο, η οποία επιταχύνθηκε εδώ και δύο ημέρες και την έφερε έως τα 214 δολάρια.
Στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του 2022 ανακοίνωσε έσοδα 3,4 δις δολαρίων και κέρδη ανά μετοχή 2,53 δολάρια.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα έσοδα από συμφωνίες προκαταβολής για την αναμενόμενη παράδοση εμβολίων για τη Covid το 2022 αναμένεται να είναι 18 έως 19 δις δολάρια, μετά την καθυστέρηση ορισμένων παραδόσεων το 2023 λόγω βραχυπρόθεσμων περιορισμών εφοδιασμού .
Σημειωτέον δε ότι ολοκληρώθηκε το σχέδιο επαναγοράς μετοχών 3 δις δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Αύγουστο ξεκίνησε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 3 δις δολαρίων.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου ανακοινώθηκε ότι τα δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολίου RSV Φάσης ΙΙΙ θα μπορούσαν να είναι έτοιμα αυτόν τον χειμώνα ,ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένονται και τα δεδομένα ανοσογονικότητας του εμβολίου κατά της γρίπης το οποίο βρίσκεται στο στάδιο 3 των κλινικών δοκιμών.
Η εταιρεία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και πρωταγωνιστεί στα χρηματιστηριακά ταμπλό τις δύο τελευταίες ημέρες χάρη σε μια εξέλιξη ματ για την ιστορία της.
Merck και Μoderna ενώνουν τις δυνάμεις τους
Τον Οκτώβριο, η Merck πρότεινε την από κοινού με τη Moderna ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της θεραπείας για το μελάνωμα, γνωστής ως mRNA-4157/V940, μοιράζοντας εξίσου το κόστος και τυχόν κέρδη αν η θεραπεία προχωρήσει.
Την Τρίτη η Μerck και η Μoderna ανακοίνωσαν θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα για το υπό ανάπτυξη εμβόλιο με αγγελιοφόρo RNA κατά του καρκίνου του δέρματος.
Το εμβόλιο κατά του μελανώματος είναι «προσωποποιημένο», δηλαδή σχεδιάζεται και παράγεται με αφετηρία τη μοναδική μεταλλαξιογόνα υπογραφή που ταυτοποιείται στον όγκο του ασθενούς.
Ο συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου κατά του μελανώματος της Moderna και της ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα κατά 44%.
Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίων m-RNA με ένα φάρμακο που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση θα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα σε ασθενείς με τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα.
Τα αποτελέσματα στην ουσία είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για την ανοσοθεραπεία και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πλέον περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με μελάνωμα, το 2023.
Η εν εξελίξει μελέτη περιελάμβανε 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά πριν υποβληθούν σε θεραπεία με το συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου -μέχρι εννέα δόσεις εμβολίου- με στόχο την καθυστέρηση της υποτροπής της νόσου.
Η συνδυαστική θεραπεία ήταν γενικά ασφαλής και έδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος σε σύγκριση με τη χρήση μόνο του φαρμάκου Keytruda μετά από ένα χρόνο θεραπείας.
Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν τον συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου σε σύγκριση με το 10% όσων έλαβαν μόνο το Keytruda.
Η Merck και η Moderna αναμένεται να δημοσιεύσουν προσεχώς τα πλήρη αποτελέσματα της δοκιμής, ώστε να επαληθευτούν από ομότιμους επιστήμονες.
Δεδομένου ότι το 2020 διαγνώστηκαν 325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος σε όλο τον κόσμο, η πρόοδος που ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες έχει σημαντική βαρύτητα.
Επιπλέον,η τεχνολογία αυτή θεωρείται πολλά υποσχόμενη στη μάχη εναντίον πολλών άλλων ασθενειών, οπότε η επιστημονική κοινότητα είναι στραμμένη στα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.