Επενδυτές έτοιμοι για όλα
shutterstock
shutterstock

Επενδυτές έτοιμοι για όλα

O μέσος κινητός των 30 ημερών λειτούργησε άψογα σαν αντίσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημαντικών διεθνών δεικτών την προηγούμενη εβδομάδα.

Με τις αγορές να κλείνουν οριακά κάτω από την αντίσταση των 9 ημερών-ενδεικτικά τα διαγράμματα S&P500 και Dax- οι επενδυτές από τον Ιούνιο και μετά, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για το bullish και για το bearish σενάριο.





Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν στα πλαίσια της προεξόφλησης για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, με τη μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 3,75% από 4% και του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, να θεωρείται γεγονός.

Η αγορά αναμένει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να μειώνει σταδιακά, αν και πιο αργά από τον αρχικά προσδοκώμενο ρυθμό, τα επιτόκια της έως και το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Σύμφωνα δε με τις δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, επουδενί λόγο θα καταλήξουμε στα αρνητικά επιτόκια της περιόδου του 2014, μιας και πλέον μαχόμαστε ενάντι στον πληθωρισμό και όχι στον αποπληθωρισμό.Τα επίπεδα του 2%-2,5% θεωρούνται αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα για το σημείο προσγείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Βέβαια, τόσο η ταχύτητα όσο και το μέγεθος της μείωσής τους θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού και σύμφωνα με τη μέτρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό το ταξίδι θα έχει πιθανότατα πολλές αναταράξεις. (σ.σ ο πληθωρισμός τον Μάιο αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 2,6%, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή του έτους για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων).

Ήδη σημαντικά στελέχη της ΕΚΤ όπως η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις εισηγήσεις των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ, δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η δεύτερη μείωση των επιτοκίων δεν είναι συνετό να γίνει πολύ γρήγορα.

Τουτέστιν, η δεύτερη μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη δύσκολα θα υλοποιηθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Από φθινόπωρο και βλέπουμε….

Αν λοιπόν η αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην Ευρώπη ήταν ως επί το πλείστον προϊόν της προεξόφλησης της έναρξης της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές μετά την Πέμπτη και ειδικότερα μετά το συνοδευτικό κείμενο, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν ξέρουμε φυσικά την ορολογία που θα χρησιμοποιήσει η Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, αυτό που όμως πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχει ολοκληρωθεί.

Όπως διορρατικά ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο κ. Μυτιληναίος, η πράσινη μετάβαση έχει κόστος, καθώς απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις για να επιτευχθεί.

Η βιομηχανική κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι ο παράγοντας game changer και η Ευρώπη πρέπει να καταφέρει σύντομα να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ. Προς το παρόν όμως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είτε φεύγουν από την Ευρώπη, είτε κλείνουν, με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις.

Πολύ σύντομα κατά την άποψη της στήλης, στην όλη κουβέντα θα προστεθούν και οι τεράστιες επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της μόλυνσης των υπόγειων αλλά και των επιφανειακών υδάτων. Όλα αυτά έχουν κατεξοχήν πληθωριστικό αντίκτυπο.

Από τι εξαρτάται το στοίχημα της πορείας της Wall

Η αυξημένη διάθεση για ανάληψη κινδύνου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει τελείως διαφορετικά καύσιμα, μιας και η αγορά έχει «χωνέψει» ότι η Fed θα καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων.

Η αντοχή της αμερικανικής οικονομίας η οποία παραμένει σχετικά καλή, παρά τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και το γεγονός ότι η κερδοφορία των εταιρειών παρουσίασε για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο θετικό ρυθμό αύξησης, είναι οι κύριοι καταλύτες που οδήγησαν τη Wall στο θετικό κλείσιμο του Μαΐου.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η πρόσφατη έρευνα της Bank of America Global Fund Manager σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των fund managers εμφανίζεται θετική για τις αγορές και οι μετοχικές θέσεις τους βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι θέσεις στα μετρητά έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά τριετίας.

Για τους «παλιούς» της αγοράς, όλο αυτό βέβαια το κλίμα αισιοδοξίας και η μεγάλη έκθεση στην αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές αποτιμήσεις -ο S&P 500 διαπραγματεύεται με προθεσμιακό λόγο τιμής προς κέρδη 20,8, με ιστορικό μέσο όρο 15,7- ναρκοθετεί τις πιθανότητες ψύχραιμων αντιδράσεων σε περίπτωση που εμφανιστεί ένα αιφνίδιο γεγονός.

Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό;

Μια επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ή την Ουκρανία ή ακόμα και ένα τρίτο γεωπολιτικό μέτωπο –με πιθανότερο εκείνο μεταξύ Κίνας- Ταιβάν- θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την επενδυτική αισιοδοξία.

Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America μεταξύ 245 fund managers, οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν τη δεύτερη διαβάθμιση στη σειρά κινδύνων από την κοινότητα των fund managers, με ποσοστό 18%.

Η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων είναι ο πρώτος κίνδυνος με ποσοστό 41%, μια απότομη επιβράδυνση των οικονομιών είναι ο τρίτος κατά σειρά κίνδυνος με 15%, οι αμερικανικές εκλογές ο τέταρτος κίνδυνος με 9%, ένα πιστωτικό επεισόδιο ο πέμπτος με πιθανότητες 8% και μια φούσκα στις μετοχές AI ο έκτος κίνδυνος με ποσοστό 4%.

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές η στήλη πιστεύει ότι μόνο ένα ασαφές αποτέλεσμα θα μπορούσε να ταράξει την αγορά, καθώς ιστορικά οι αγορές δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις προεδρικές εκλογές. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας απότομης επιβράδυνσης των οικονομιών, δεν τον αποκλείουμε.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της προηγούμενης Πέμπτης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,3%- η αγορά δεν αντέδρασε γιατί ήταν αναμενόμενο- και οι πτωτικές αναθεωρήσεις των επιμέρους δεικτών της κατανάλωσης και των τιμών ήταν μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις.

Ο κίνδυνος μιας φούσκας στην ΑΙ πιστεύουμε ότι προς το παρόν είναι μικρός, καθώς σύμφωνα με τα εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, το 90% των εταιρειών ξεπερνά τις προσδοκίες συναίνεσης. Φυσικά, εξυπακούεται ότι οι επενδυτές σε κάθε τρίμηνο θα πρέπει να «ξεκοκαλίζουν» τις λεπτομέρειες του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης.

Ο κίνδυνος της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων όμως είναι πράγματι από τους πιο σημαντικούς κινδύνους, αν και για τη στήλη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος των αγορών, με πρώτον τον γεωπολιτικό.

 

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.