Την κατρακύλα της τουρκικής λίρας κάθεται και παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια νούμερα και η κατάσταση στην οικονομία κινδυνεύει να ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς το εξωτερικό χρέος των επιχειρήσεων ξεπερνάει τα 222 δισ. δολάρια.
Σ'' αυτό το πλαίσιο ο broker Αλνους Γιάτιμιρ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί παρά να κάνει έκκληση στα... θεία μήπως αλλάξει η κατάσταση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.
«Ο Θεός να βοηθήσει την Τουρκία», ανέφερε ο χρηματιστής σε σημείωμά του προς του πελάτες του, τονίζοντας πως «έχουμε απέναντί μας μια κεντρική τράπεζα που παρακολουθεί την αγορά ενώ θα έπρεπε να την καθοδηγεί και να την κατευθύνει».
Η Τουρκία ανταγωνίζεται την Αργεντινή, την Αγκόλα και τη Βενεζουέλα ως προς τις χειρότερες επιδόσεις του νομίσματός της για τη φετινή χρονιά. Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει πάνω από 16% έναντι του δολαρίου το 2018, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μετά απ'' αυτές τις τρεις χώρες. Αυτές οι απώλειες θα συνεχιστούν εάν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση, δήλωσε ο Γιάτιμιρ.
Με βάση το ρυθμό αποδυνάμωσης της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες, το νόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 4,58 λίρες ανά δολάριο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και 4,75 ανά δολάριο την επόμενη εβδομάδα.
Η λίρα υποχώρησε 1,4% για να φτάσει το ιστορικό χαμηλό των 4,5621 λιρών ανά δολάριο.
Αναλυτές εκτιμούν πως αν η κεντρική τράπεζα δεν δράσει άμεσα, τότε η ζημιά μπορεί να είναι ανυπολόγιστη αν ληφθεί υπόψη ότι το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε ξένα νομίσματα φτάνειθ τα 222 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται πως για κάθε ένα σεντ υποτίμησης της τουρκικής λίρας προσθέτονται περί τα 5 δισ. λίρες στο κόστος του εξωτερικού δανεισμού της Τουρκίας.