Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εξαιρετικά άσχημη εικόνα έδειξε και αυτή την εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω διευρυμένου κλίματος ανησυχίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, τόσο με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο των τραπεζών.
Σε μια συγκυρία που οι διεθνείς αγορές έχουν «επιστρέψει» για τα καλά, εξανεμίζοντας τις απώλειες που είχαν το «μαύρο» Δεκέμβριο και με τους long να έχουν ξανά το πάνω χέρι σ'' αυτή τη φάση, η ελληνική αγορά όχι μόνο έκλεισε με σημαντικές απώλειες το πενθήμερο, αλλά επέστρεψε εκεί απ'' όπου ξεκίνησε το έτος, στη διάρκεια του οποίου είχε χάσει 23,56%!
Είναι σαφές ότι η αγορά διαβάζει αρνητικά τις επικείμενες εξελίξεις, εγκλωβισμένη μέσα σε πολιτικούς τακτικισμούς και τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης με την οικονομία να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, και τις όποιες μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται σε πάγο.
Συνάμα, η διαιώνιση της κρίσης, «πνίγει» περαιτέρω τις τράπεζες, οι οποίες παρά τις πολυάριθμες ανακεφαλαιοποιήσεις, δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο – ή και χειρότερο – επίπεδο που ήταν πριν από χρόνια. Όσο κρατάει η κρίση και η τοξικότητα της αδυναμίας πληρωμών, νέες γενιές κόκκινων δανείων φορτώνονται στο σύστημα, αχρηστεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και καθαρισμού των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Μοιραία, οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν το δημιουργικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, οπότε ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και παγιώνεται. Διαρκώς...
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε στην απόλυτη απομόνωση αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες 2,88% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 15,41% σε επίπεδο τραπεζικού κλαδικού δείκτη!
Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία που οι διεθνείς αγορές έχουν καλύψει σημαντικό από το πρόσφατο χαμένο έδαφος, με φόντο τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή φόρμουλα για τη μείωση των δασμών.
Κορυφαίοι διεθνείς δείκτες έχουν επανέλθει σε επίπεδα που θεωρούνται κομβικά για την ψυχολογία των επενδυτών, υποστηριζόμενοι από την πολύ έντονη κινητικότητα, τόσο σε εταιρικά αποτελέσματα, όσο και από άλλες επιχειρηματικές διεργασίες.
Οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν και σήμερα σημαντική άνοδο με τον Hang Seng να επανέρχεται με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 27.000 μονάδες. Πολύ δυνατό ράλι καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον αγγλικό FTSE 100 να κερδίζει άνω του 2% πλησιάζοντας στις 7.000 μονάδες ξανά, ενώ ο γερμανικός DAX όχι μόνο επανήλθε πάνω από τις 11.000 μονάδες αλλά κινείται προς τις 11.200 μονάδες με ράλι 2,50%!
Παράλληλα, κέρδη έως 1,87% καταγράφουν οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, ενώ ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,82%. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν και σήμερα έντονα ανοδικά, με τον Dow Jones να βρίσκεται ήδη στις 24.600 μονάδες, ο S&P 500 στις 2.665 μονάδες και ο Nasdaq στις 7.170 μονάδες!
Με μόλις εφτά μετοχές σε θετικό έδαφος ο FTSE 25
Μέσα στο κλίμα που περιγράψαμε παραπάνω, το Χ.Α. παρέμεινε όλη την εβδομάδα αλλά και την Παρασκευή ουραγός των εξελίξεων... Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 617,37 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07% (με χαμηλό ημέρας στις 609,17 μονάδες), επίδοση που προήλθε εν μέσω... στηρίξεων σε κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές! Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και ανήλθε στα 63,77 εκατ. ευρώ, με μόλις 3 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Η Alpha Bank εν μέσω παλινδρομήσεων έκλεισε τελικά στο +2,53% καθώς προέρχονταν από πτώση 27% σε έξι συνεδριάσεις με διαρκή ιστορικά χαμηλά, η Coca Cola HBC ενισχύθηκε κατά 1,02%, ΟΠΑΠ +1,77%, Μυτιληναίος +0,52%, Τέρνα Ενεργειακή +3,58%, Τιτάν +0,74% και Jumbo +0,73%.
Από αυτές τις μετοχές «πιάστηκε» ο Γ.Δ. καθώς 18 μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν με πτώση...
Νέα ιστορικά χαμηλά για Πειραιώς τα 0,6575 ευρώ με πτώση 3,31%, η Eurobank υποχώρησε κατά 4,55%, ενώ η Εθνική έκλεισε επίσης σε νέα ιστορικά χαμηλά και στα 0,9510 ευρώ με πτώση 0,73%.
Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν και οι ΕΛΠΕ, Viohalco, ΔΕΗ και Fourlis, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλακτωρ.
Καλύτερη ήταν η εικόνα στο χώρο του Mid Cap όπου μόνο οι Attica Bank, Space Hellas και Intrakat έκλεισαν με ήπια πτώση. Αντιθέτως, κέρδη άνω του 4% είχαν οι Intracom Holdings και Κλουκίνας Λάππας, άνω του 3% ενισχύθηκε η Τεχνική Ολυμπιακή και άνω του 2% οι MIG, MLS, Ικτίνος, Νηρέας και Πλαίσιο. Στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 51 που έκλεισαν με πτώση.
Φωτογραφία: intime.news