Game changer για τις αγορές η κατάπαυση πυρός στη Μ. Ανατολή;
AP Photo
AP Photo

Game changer για τις αγορές η κατάπαυση πυρός στη Μ. Ανατολή;

Εδώ και εβδομάδες διεξάγεται στην Ντόχα και το Κάιρο ένας μεγάλος κύκλος διαπραγματεύσεων μέσω μεσολαβητών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, την κατάπαυση των εχθροπραξιών  και τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.   
 
Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο αφορά επίσης τρόπους για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τον παλαιστινιακό θύλακα. 
 
Την Παρασκευή το απόγευμα φαίνεται ότι είχαμε έναν πρώτο λευκό καπνό από αυτές τις διαπραγματεύσεις, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να σπεύδει να κάνει σχετική ανάρτηση μέσω της πλατφόρμας Χ. Σύμφωνα με το tweet του Αμερικανού προέδρου το Ισραήλ και Χαμάς έχουν συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός. 
 
Αναλυτικά η ανάρτηση του Μπάιντεν είχε ως εξής: 
 
«Πριν από έξι εβδομάδες παρουσίασα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα. 
 
Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα, αλλά το πλαίσιο αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς. 
 
Η ομάδα μου σημειώνει πρόοδο και είμαι αποφασισμένος να τα καταφέρουμε». 
 
Από την παραπάνω ανάρτηση κρατάμε ότι: 
Πρώτον, έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές ένα πρώτο πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός, 
Δεύτερον, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, άρα είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή βαίνει προς το οριστικό τέλος της.  
 
Φαίνεται όμως ότι χθες έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα. 
 
Μήπως ο  πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε σε μια αισιόδοξη ανάρτηση προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει τη διαμεσολάβηση του ως πρόεδρος των ΗΠΑ και να τονώσει το πολιτικό του προφίλ, τόσο ενόψει των προεδρικών εκλογών, όσο και των πιέσεων που δέχεται να αποσύρει την υποψηφιότητα του; 
 
Μπορεί. Όμως είναι σημαντικό ότι λίγες ώρες νωρίτερα υπήρξαν δηλώσεις  και από τον Χοσάμ Μπαντράν σχετικά με το γεγονός ότι  η Χαμάς πρότεινε τον σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης τη μεταπολεμική περίοδο, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. 
 
Aν και η πρόταση για την κυβέρνηση ανεξάρτητων προσωπικοτήτων ακούγεται ότι παρουσιάστηκε από κοινού με τους μεσολαβητές, είναι σημαντικό ότι φαίνεται να υιοθετείται από τη Χαμάς. 
 
Σύμφωνα με τη δήλωση του Μπαντράν: «Προτείναμε μία ακομμάτιστη κυβέρνηση με εθνικές αρμοδιότητες για να κυβερνήσει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη μετά τον πόλεμο… Η διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο αποτελεί εσωτερική παλαιστινιακή υπόθεση στην οποία δε θα πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το θέμα της μεταπολεμικής Γάζας με οποιαδήποτε ξένη πλευρά». 
 
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις επίσης,  ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου,  συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας που επέστρεψε από την Ντόχα, το Νταβίντ Μπαρνέα, αρχηγό της Μοσάντ, για να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών. 
 
Η Ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό του Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ επρόκειτο να μεταβεί χθες το βράδυ στο Κάιρο για τη συνέχιση των εκεί διαπραγματεύσεων, με κύρια επιδίωξη να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο  μιας ζώνης της Λωρίδας της Γάζας που συνορεύει με την Αίγυπτο, με σκοπό να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων που προορίζονται για τη Χαμάς.(σ.σ: Πρόκειται για τον περίφημο διάδρομο της Φιλαδέλφειας). 
 
Δεν ξέρουμε αν η συμφωνία επί της αρχής που επικαλείται ο πρόεδρος Μπάιντεν περιλαμβάνει και το αίτημα να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας καθώς και της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, ένα αίτημα που  περιλαμβάνεται στις τέσσερις αρχές που έχει θέσει  η ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων και φαίνεται ότι βρίσκει αντίθετη τη Χαμάς, η οποία από την πλευρά της ζητά να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη ζώνη αυτή.  
 
Υποθέτουμε ότι αυτό είναι ένα από τα «πολύπλοκα ζητήματα» τα οποία επικαλέστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο tweet της Παρασκευής και μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία,  πράγματι  έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε, όσο και αν βιάστηκε να φανεί αισιόδοξος ο πρόεδρος Μπάιντεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 
 
Γιατί έχει σημασία το τέλος του πολέμου  
 
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το «κλείσιμο» της διώρυγας του Σουέζ, που κάθε άλλο παρά προσωρινό χαρακτήρα είχε τελικά, επηρεάζει σημαντικά  την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και συνεπακόλουθα τον κύκλο εργασιών ενός μεγάλου εύρους εταιρειών και τις τελικές τιμές πολλών αγαθών. 

Όπως επισήμανε πρόσφατα πολύ εύστοχα και ο κ.Βακάκης, η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο μοιάζει  σε πολλά επίπεδα με την πανδημική κρίση, με το μεταφορικό κόστος να έχει εκτοξευθεί και με τον χρόνο παραλαβής αγαθών και εμπορευμάτων να έχει διπλασιαστεί. 

Το αποτέλεσμα είναι είτε οι  δυσλειτουργίες  της εφοδιαστικής αλυσίδας να έχουν ευθεία αντανάκλαση στις τιμές που  καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, είτε να έχουν αντανάκλαση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία ενός μεγάλου εύρους εταιρειών. 

Τρανταχτό παράδειγμα η Airbus η οποία χθες ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε πρόγραμμα περικοπών κόστους και παγώματος του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μείωσης των στόχων της για την παραγωγή, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού. 

Αν ρίξει κανείς μια ματιά κυρίως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα συνειδητοποιήσει ότι η ευνοϊκή επενδυτική διάθεση σχεδόν δεν αγγίζει ένα μεγάλο εύρος του κλάδου της βιομηχανίας.  Αυτό δεν είναι τυχαίο. 

Η βιομηχανική παραγωγή της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης σημειώνει κάθε μήνα νέα βουτιά, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι χρεοκοπίες μεγάλων γερμανικών εταιρειών ήταν αυξημένες κατά 41% σε σχέση με το την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Handelsblatt. 
 
Ειδικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου χρεοκόπησαν 162 εταιρείες με τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας  από την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών αναδιάρθρωσης Falkensteg.  
 
Απογοητευτική η εικόνα και στη Γαλλία, καθώς το πρώτο εξάμηνο ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκόπησαν αυξήθηκε κατά 18% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023. 

Αν και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μόνος ένας εκ των βασικών παραγόντων που επιβαρύνουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία, γίνεται κατανοητό ότι η επίλυση τους θα είναι μια ανάσα ανακούφισης για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων αλλά και καταναλωτών.  

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός στη Μ.Ανατολή  θα  σημαίνει ότι αποφύγαμε εν τέλει μια γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, ένα σενάριο που οι συνέπειες του ξεπερνούν κατά πολύ την επιχειρηματική δραστηριότητα. 


Aποποίηση Ευθύνης 
 
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.