Το τσουνάμι δασμών που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Τραμπ ξύπνησε την «υπέροχη αρκούδα» στη Wall Street και η καταστροφή κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διήμερο έφτασε τα $6,6 τρισ.
Ο δείκτης Dow Jones έχασε πάνω από 3.000 μονάδες ή 7,9%, με τις μετοχές blue chip σε περιοχή διόρθωσης. Mετά τη βουτιά του 10% ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε bear market, που σημαίνει ότι η πτώση του από την κορυφή έφτασε το 20%. Ο S&P500 βυθίστηκε 9,1%.
Οι «υπέροχες 7» μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών έχασαν $1,6 τρισ. χρηματιστηριακής αξίας. Δεν ήταν μόνο αυτές. Από τη βιομηχανία και τη λιανική μέχρι τους εισαγωγείς και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το high tech και το low tech, δε γλύτωσε κανείς. Η ημέρα Απελευθέρωσης του Τραμπ έφερε τρόμο.
Στη Wall Street οι επενδυτές ψάχνουν για σημάδια ότι το sell-off κορυφώθηκε αλλά τα κουτάκια στο check list δεν είναι όλα τσεκαρισμένα, που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πόνο.
Στο ερώτημα αν φτάσαμε στο σημείο της άτακτης παράδοσης, του απόλυτου πανικού και της κορύφωσης των πωλήσεων που σηματοδοτούν τον πάτο, η απάντηση βασίζεται στο τι δείχνουν τα τεχνικά βαρόμετρα της αγοράς.
Πρώτα το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX. O δείκτης αυτός εκτινάχτηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα την Παρασκευή, στις 45,3 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2020. Πρόκειται για επίπεδο στο οποίο έφτασε τους πρώτους μήνες της πανδημίας COVID 19. Πιθανή ένδειξη ότι το sell-off ίσως να πατώνει. Είναι σίγουρο σημάδι πάντως ότι το στρες της αγοράς είναι επιπέδου κρίσεων.
Στις τελευταίες 10 περιπτώσεις διόρθωσης που ο S&P500 έπεσε τουλάχιστον 10% από πρόσφατη κορυφή, ο δείκτης VIX κατά μέσο όρο κορυφώθηκε στις 37 μονάδες πριν το κύμα πωλήσεων εξαντληθεί.
Ένας άλλος χρήσιμος δείκτης είναι η αναλογία δικαιωμάτων put προς call. Συγκρίνει τον όγκο συναλλαγών σε δικαιώματα πώλησης (puts) που χρησιμοποιούνται για αμυντικές θέσεις στα χαρτοφυλάκια με τον όγκο στα δικαιώματα αγοράς (calls) που συνήθως είναι πονταρίσματα για άνοδο.
Η αναλογία αυτή έχει αυξηθεί, με τον μέσο όρο της κοντά σε υψηλό ενός έτους στο 0,85 την Πέμπτη, αλλά είναι πιο κάτω από την κορυφή του 1,05 που σημείωσε την τελευταία τετραετία.
Άλλοι δείκτες που μετρούν το εύρος της αγοράς, όπως ο αριθμός των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών, παραμένουν κάτω από τις ακραίες τιμές που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Ένα εμπόδιο στην ενεργοποίηση των αγοραστών μπροστά στις ευκαιρίες τοποθέτησης που προσφέρει η πτώση της αγοράς έχει να κάνει με την αβεβαιότητα του πως θα αντιδράσουν οι άλλες χώρες στους δασμούς του Τραμπ. Όπως φάνηκε την Παρασκευή, η αντίδραση της Κίνας με δασμούς 34% στις αμερικανικές εξαγωγές επιδείνωσε το κλίμα.
Υπάρχει επίσης και η τιμολόγηση ενδεχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία καθώς η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με την JPMorgan στο 60%.
Η ημέρα Απελευθέρωσης του Τραμπ έφερε τυφώνα στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, μερικές από τις μεγάλες μάρκες που βυθίστηκαν με διψήφια ποσοστά ήταν η Nike, -14% την Πέμπτη.
Τα αθλητικά υποδήματα της Nike κατασκευάζονται κατά 95% σε ασιατικά εργοστάσια και ο Τραμπ επέβαλλε δασμούς 46% στο Βιετνάμ, 32% στην Ινδονησία και 34% στην Κίνα.
Οι εταιρείες παιχνιδιών Mattel και Hasbro είδαν τις μετοχές τους να βυθίζονται 17% και 12% αντίστοιχα καθώς κατασκευάζουν τα παιχνίδια τους σε ασιατικά εργοστάσια επίσης.
Οι τράπεζες δεν πληρώνουν δασμούς αλλά οι μετοχές τους χτυπήθηκαν λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου. Η μεγάλη απειλή για τις τράπεζες είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα φέρει ύφεση, που σημαίνει χαμηλότερα έσοδα, λιγότερα deals και καθοδική πίεση στα επιτόκια. Το αποτέλεσμα ήταν ξεπούλημα στις μετοχές της JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup.
H μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis που κατασκευάζει τις μάρκες Jeep, Chrysler και Dodge έπεσε 9,4% την Πέμπτη. Η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή παραγωγής στα εργοστάσια στο Μεξικό και τον Καναδά προσωρινά. Η μονἀδα στον Καναδά απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, πλήγμα για την οικονομία του Καναδά.
Στον κλάδο των μεταφορών και ταξιδιών η ζήτηση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της πιθανότητας ύφεσης που ωθεί πολλούς καταναλωτές στο να σφίξουν τα πορτοφόλια. Την Πέμπτη η μετοχή της αεροπορικής United Airlines έπεσε 16%.