Για την Ευρωζώνη η επιστροφή του Τραμπ θα φέρει πόνο στο ευρώ, κέρδη στα ομόλογα
SHUTTERSTOCK/ Graphic Depend
SHUTTERSTOCK/ Graphic Depend

Για την Ευρωζώνη η επιστροφή του Τραμπ θα φέρει πόνο στο ευρώ, κέρδη στα ομόλογα

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η αυξημένη πιθανότητα επιβολής δασμών προμηνύει πόνο για το ευρώ και τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά κέρδη για τα ομόλογα της περιοχής.

Τα ομόλογα θα είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προβεί σε μειώσεις επιτοκίων για να αντισταθμίσει την οικονομική επιβράδυνση. Τα πονταρίσματα είναι συγκρατημένα, ωστόσο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποιες από τις υποσχέσεις του Τραμπ πρόκειται να υλοποιηθούν. 

Το διακύβευμα είναι σημαντικό για μια περιοχή που αντιμετώπισε την πανδημία COVID, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και εμπορικές εντάσεις τα τελευταία χρόνια και έρχεται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λιντνερ την Τετάρτη με το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού αβέβαιο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες, κίνηση που θα είναι πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα μετά τις ΗΠΑ παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη JPMorgan.

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση και λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, στις εισαγωγές της οποίας ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα επιβάλλει δασμούς 60%. Σε περίπτωση δε, που ο Τραμπ αποσύρει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Με τους traders να αυξάνουν τα πονταρίσματα για επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμης διάρκειας γερμανικά ομόλογα υποχωρούν, καθώς οι τιμές τους παίρνουν την ανιούσα. Παράλληλα, τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα αντιστέκονται στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Με την αντίδραση της, η αγορά ομολόγων στην Ευρώπη φαίνεται να λέει πως θα δούμε χαμηλότερη ανάπτυξη, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χαμηλότερα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμούν οι διαχειριστές της ΑΧΑ. Αρχικά, το κλίμα ήταν πιο θετικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημείωσαν άνοδο, ακολουθώντας την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω ανακούφισης ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ξεκαθάρισε γρήγορα, χωρίς περιπέτειες. Γρήγορα, όμως, μετά, άρχισαν να δίνουν πίσω τα κέρδη τους.

Το βέβαιο είναι ότι ο Τραμπ επέστρεψε, το αβέβαιο είναι το τι θα κάνει ως πρόεδρος στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο. Ένα νόμισμα που δεν έκρυψε ότι αισθάνεται άβολα ήταν το ευρώ που έχει χάσει γύρω στο 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

JPMorgan, ING και ABN Amro βλέπουν την ισοτιμία του να υποχωρεί στο 1-προς-1 με το δολάριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το σκέλος των δασμών αλλά και από τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος που μπορεί να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και να περιορίσουν τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed. 

Το ευρώ που έχει υποχωρήσει γύρω στα $1,07 παραμένει πάνω από την πλήρη ισοτιμία με το δολάριο, επίπεδο που άγγιξε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022. Η Deutsche Bank το βλέπει να υποχωρεί στα $1,05 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι δασμοί που θα επιβληθούν στις εισαγωγές από την Ευρώπη θα είναι πιο περιορισμένοι και προβλέπουν ότι θα υπάρξει πλήγμα 0,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Στην Amundi, οι traders εκτιμούν ότι για να πέσει το ευρώ στο 1-προς-1 με το δολάριο θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Όμως, μετά τη μείωση των 25 μονάδων βάσης την Πέμπτη από τη Fed, η αγορά τιμολογεί άλλες 100 μονάδες βάσης νομισματικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του 2025.