Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του Οκτωβρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι αγορές στην κυριολεξία εκτινάχτηκαν.
Πολλές από τις ευρωπαϊκές πλησίασαν τον μέσο κινητό όρο των 200 ημερών, με τον γερμανικό δείκτη Dax να κλείνει μια ανάσα από το εν λόγω επίπεδο που βρίσκεται στις 15.645 μονάδες, ενώ η μητέρα των αγορών που ήδη έχει επανακτήσει τον 200αρη της από αρχές Νοεμβρίου, σκαρφάλωσε χθες έως και τις 4505 μονάδες, για να κλείσει με άνοδο 1,91%.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού για τον μήνα του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ ήταν πέρα των προσδοκιών, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να σημειώνει άνοδο με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το επίπεδο 3,7% του Σεπτεμβρίου και το 3,3% των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Στη μηνιαία σύγκριση, ο δείκτης δεν εμφάνισε καμία μεταβολή έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1% και μηνιαία αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο.
Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τάση που έδειξε ο δομικός πληθωρισμός - χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - ο οποίος υποχώρησε οριακά, κόντρα στις εκτιμήσεις ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
Έτσι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 4% ετησίως από το 4,1% του Σεπτεμβρίου, ενώ ελπιδοφόρο είναι ότι έδειξε μια μικρή μηνιαία επιβράδυνση στο 0,2% από το 0,3% που είχε προηγηθεί.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού ήρθε κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας κατά 2,5% , που αντιστάθμισε την αύξηση 0,3% στο κόστος των τροφίμων, ενώ η κρίσιμη συνιστώσα του κόστους στέγασης έτρεξε με τον μισό ρυθμό αύξησης από τον Σεπτέμβριο, στο 0,3%.(σ.σ:ετήσιο επίπεδο επιβράδυνε στο +6,7%).
Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, τα futures των δεικτών της Wall Street εκτοξεύτηκαν όπως και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αλλά και οι τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις ειδικά των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρήσουν έντονα, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω του 4,5%, σημειώνοντας πτώση στην απόδοση του άνω του 4%.
Ποιος όμως ήταν ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του CPI; O κλάδος της καθαρής ενέργειας.
Για παράδειγμα ο δείκτης S&P Global Clean Energy Index σημείωσε άνοδο άνω του 6% στις 878 μονάδες, με πολλές εταιρείες να σημειώνουν ακόμα και διψήφιο ποσοστό ανόδου, όπως για παράδειγμα η First Solar. Πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η Ørsted, σημείωσαν άνοδο επίσης άνω του 6%.
Η αλήθεια είναι ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τον κλάδο, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι καταγράφει μεγάλες απώλειες από τις αρχές του έτους, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο αυξημένης ευαισθησίας στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Ειδικά δε για όσες εταιρείες έχουν συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια μέσω των οποίων είναι καθορισμένη η τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν, όσο μεγαλύτερη θα είναι η παραμονή των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο «πόνος» του χρηματοδοτικού κόστους.
Ο πληθωρισμός όμως έχει εκτοξεύσει και τα υπόλοιπα κόστη για τις πράσινες εταιρείες όπως το κόστος των υλικών και της κατασκευής, ενώ την ίδια στιγμή ο κλάδος αντιμετωπίζει την επανεξέταση από τις ρυθμιστικές αρχές πολλών επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σκοπό την περικοπή κάποιων επενδυτικών σχεδίων.
Βλέπετε, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού πρέπει να «μαζευτούν» δημοσιονομικά, έχει ανοίξει η συζήτηση κατά πόσον η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των έργων πράσινης ενέργειας μπορεί να μείνει στον ίδιο βαθμό υποστηρικτική.
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, τα χθεσινά νέα από τις ΗΠΑ για πτώση των τιμών καταναλωτή στο 3,2% αναπτέρωσαν το ηθικό της επενδυτικής κοινότητας ότι επιτέλους μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών και σε δεύτερο χρόνο - δεδομένου ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα εξετάζουν τα στοιχεία σε βάθος χρόνου - για μια πρώτη αποκλιμάκωση του χρηματοδοτικού κόστους.
Η προσδοκία αυτή ήταν αυτή που έδωσε «αέρα» στα πανιά του κλάδου, βοηθώντας τον να περιορίσει ως έναν βαθμό τις φετινές απώλειες, οι οποίες αφορούν ακόμα και μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Νextera Energy στις ΗΠΑ ή η Siemens Energy στη Γερμανία.
Μια πολύτιμη ανάσα μετά από σημαντικές περιπέτειες
Η αλήθεια είναι ότι τα καλά νέα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι θα δώσουν τη σκυτάλη για αντίστοιχα νέα και στις υπόλοιπες χώρες, σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή για τις εταιρείες του κλάδου .
Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση, η Siemens AG και άλλα μέρη αποφάσισαν πρόσφατα να παράσχουν δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις που σχετίζονται με «πράσινα» έργα προκειμένου να υποστηρίξουν το ταλαιπωρημένο τμήμα ανεμογεννητριών της Siemens AG.
Αυτή η οικονομική βοήθεια έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις προειδοποιήσεις της εταιρείας για αυξημένες ζημιές εν μέσω της σημαντικής επιβράδυνσης της βιομηχανίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας.
Μετά από τη διάσωση της Siemens και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ετοιμάζεται να προσφέρει σημαντικά υψηλότερες επιδοτήσεις για νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα προκειμένου να επαναφέρει και πάλι τη στρατηγική της χώρας για καθαρή ενέργεια σε βιώσιμη τροχιά.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, η Ørsted, επίσης έχει κατεβάσει ταχύτητα. Η δανέζικη εταιρεία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι υπαναχωρεί από δύο μεγάλα έργα στις ΗΠΑ και ότι θα σημειώσει ζημίες το τρίτο τρίμηνο λόγω του αυξανόμενου κόστους των υλικών, της κατασκευής και της χρηματοδότησης, ενώ εξετάζει εάν θα προχωρήσει στα υποψήφια έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σουηδική Vattenfall διέκοψε και αυτή ένα γιγάντιο έργο στα ανοικτά των αγγλικών ακτών νωρίτερα φέτος ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος, ενώ η αγγλική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την ισορροπία μεταξύ στις υψηλότερες επιδοτήσεις στους επόμενους γύρους δημοπρασιών- AR6- προκειμένου να αναζωογονήσει την υπεράκτια αιολική ανάπτυξη και στο αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με υψηλούς λογαριασμούς.
Γίνεται κατανοητό, ότι αν σε αυτό το εξαιρετικά πιεστικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι εταιρείες πράσινης ενέργειας έχουν «λυγίσει» από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την ακρίβεια στα υλικά και δυσκολεύονται να διασφαλίσουν κερδοφορία από νέα έργα, αρχίσουν μια μια οι συνισταμένες του κόστους να αποκλιμακώνονται, ο κλάδος θα μπορέσει έγκαιρα να βρει και πάλι τον βηματισμό του.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Macquarie
Πριν τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο όμιλος Macquarie είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο της καθαρής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι παρά την αύξηση του κόστους υλικών και κατασκευής και παρά τις προκλήσεις στις διεθνείς αγορές που επιβαρύνουν τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο κλάδος παραμένει οικονομικά βιώσιμος.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου Macquarie, Shemara Wikramanayake, επισήμανε ότι η βιομηχανία έχει βρει τον τρόπο να περιορίσει τις δαπάνες, έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική με τις εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο, οι χώρες που εγκαθιστούν την τεχνολογία αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Μέσα από αυτή την οπτική γωνία, οποιαδήποτε ανακοίνωση για αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή σαν τη χθεσινή είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη, ειδικά από τον κλάδο της πράσινης ενέργειας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.