Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Σε λίγη ώρα αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την πολιτική της, που αφορά το βασικό επιτόκιο καταθέσεων και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όποια κι αν είναι η απόφαση της ΕΚΤ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει την οικονομική ζωή της Ευρώπης.
Αλήθεια, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της όποιας απόφασης στις καταθέσεις, στην αγορά ομολόγων, στην αγορά συναλλάγματος και στα χρηματιστήρια;
Την απάντηση μας δίνει ο παρακάτω πίνακας ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγες ώρες στο report της UBS σχετικά με την σημερινή απόφαση της ΕΚΤ.
Στην προσπάθεια μας να κατανοήσουμε στο ποιος ουσιαστικά θα ωφεληθεί από την σημερινή απόφαση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε κάθε περίπτωση θα ωφεληθούν οι ισχυρά οικονομικές χώρες, με πρώτη και καλύτερη την Γερμανία.
Κι αυτό για τους εξής λόγους:
- Εάν η ΕΚΤ τράπεζα μειώσει πάνω από 13,5 μονάδες βάσης το επιτόκιο καταθέσεων, τότε κερδισμένες είναι οι γερμανικές τράπεζες αφού έχουν στην κατοχή τους τρισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις.
Ουσιαστικά για να καταθέσει χρήματα κάποιος σε μια τράπεζα, θα πρέπει να την πληρώσει, όπως είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με τα γερμανικά ομόλογα.
- Στην περίπτωση που η ποσοτική χαλάρωση παραταθεί (πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016), τότε θα έχουμε μία μείωση στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων και μέσο-μακροπρόθεσμων και παράλληλη αύξηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων.
Να υπενθυμίσουμε πως ένα μεγάλο μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης περιλαμβάνει και ομόλογα γερμανικών τραπεζών.
- Στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση πέραν των €1,1 δισεκατομμυρίων, τότε ανάλογα με το ποσό της αύξησης θα υπάρξει και μια μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων βραχυπρόθεσμα, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αυτές θα συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς η αύξηση αυτή θα αφομοιωθεί στις τιμές.
Ακόμη θα πρέπει να τονίσουμε πως σε περίπτωση οποιασδήποτε αύξησης, είτε αυτή είναι στο βασικό επιτόκιο καταθέσεων, είτε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή συνδυασμός όλων, τότε η ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο θα κινηθεί κάτω και από το 1,05 και ίσως από το νέο έτος να βρεθεί και στην απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο.
Αντιθέτως η όποια απόφαση της ΕΚΤ σήμερα, θα έχει μικρό αντίκτυπο στην τιμή του χρυσού, καθώς αυτή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις αποφάσεις της FED.
Τέλος μια αύξηση στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, αυτή θα επιδράσει θετικά στις μετοχές, καθώς λόγω αύξησης της ποσοτικής χαλάρωσης (υποτίθεται) θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Όπως και να έχει πάντως, η οποιαδήποτε απόφαση της ΕΚΤ θα ευνοήσει κατά κύριο λόγω τις ισχυρές οικονομικά και βιομηχανικά χώρες, αφήνοντας τις υπόλοιπες στον κυκεώνα των προβλημάτων τους.