Γιατί οι αναλυτές φοβούνται νέο sell off στη Wall Street

Γιατί οι αναλυτές φοβούνται νέο sell off στη Wall Street

Μετά το ξεπούλημα που προκάλεσαν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ στη Wall Street, η προσέγγιση του τεχνικού σχηματισμού «death cross» από τον δείκτη S&P 500 δημιουργεί νέα ανησυχία στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. 

Ο «σταυρός του θανάτου» παρατηρείται όταν ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών, που οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ενδεικτικό για τη μεσοπρόθεσμη τάση, πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών που δείχνει τη μακροπρόθεσμη τάση. 

Οι τεχνικοί αναλυτές βλέπουν την τμήση αυτή ως το σημείο όπου μια βραχυπρόθεσμη διόρθωση μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερης διάρκειας πτωτική τάση.

Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει ότι το τεχνικό σημάδι αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν σημαντική περαιτέρω πτώση.

Τη Δευτέρα ο κινητός μέσος όρος του S&P500 τερμάτισε στις 5.748 μονάδες ενώ αυτός των 200 ημερών στις 5.754. Ο δείκτης αναφοράς έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,8% αλλά ήταν η πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2023 που ο κινητός μέσος όρος της μεσοπρόθεσμης τάσης τρύπησε καθοδικά τον ΚΜΟ της μακροπρόθεσμης τάσης.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του δείκτη Nasdaq την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, τα τελευταία 50 χρόνια στον δείκτη S&P500 υπήρξαν 24 τέτοιες περιπτώσεις «death cross». 

Στο 54% των περιπτώσεων το τεχνικό σημάδι παρατηρήθηκε μετά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της πτώσης του δείκτη, που σημαίνει ότι τα χειρότερα της τσουλήθρας είχαν ήδη συμβεί πριν τον σταυρό του θανάτου.

Όμως, στο 46% των περιπτώσεων, το selloff επιδεινώθηκε με τον δείκτη να χάνει κατά μέσο όρο 19% από το σημείο του death cross.

Υπήρξαν και περιπτώσεις μεγάλων απωλειών μετά το τεχνικό σημάδι αυτό, όπως το 1981, το 2000 και το 2007 όταν η πτώση που ακολούθησε ήταν 21%, 45% και 55% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της BofA, o δείκτης S&P500 σημειώνει απώλειες 20 ημέρες μετά την παρατήρηση του death cross στο 52% των περιπτώσεων. Η μέση απώλεια είναι της τάξης του 0,5%. 

Όμως, 30 ημέρες μετά το τεχνικό σήμα ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στο 60% των περιπτώσεων, με μέση άνοδο 0,8%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με βάση την ένταση του ξεπουλήματος που έζησε η Wall Street με τη βουτιά του S&P500 να φέρνει τον δείκτη σε απόσταση 1% μόνο από διόρθωση 20% αυτόν τον μήνα, αλλά και με την κορύφωση των δεικτών απαισιοδοξίας όπως του βαρόμετρου φόβου, του δείκτη μεταβλητότητας VIX, η αποκορύφωση του κύματος πωλήσεων πιθανότατα πέρασε.

Σύμφωνα με μερικούς αναλυτές, υπήρξαν σημάδια άτακτης υποχώρησης στην ευρύτερη αγορά στο sell off της προηγούμενης εβδομάδας και η τεχνική εικόνα με βάση τα γραφήματα μοιάζει με το 2018 και το 2020, δηλαδή βλέπουν περιθώριο για μια ανάκαμψη της αγοράς τύπου ‘V’ αντί για παρατεταμένη πτώση.